JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez grzegi » 3 gru 2015, o 23:14

Minimalnie zapewne 1 dzień roboczy.
grzegi

Pochwały: 8
Telefon:: SGS III mini

Postprzez orzelbpl » 3 gru 2015, o 23:27

@grzegi miałeś kiedyś zwrot kasy z ali?
jeśli nie, to nie pleć bzdur..

3-4 dni zazwyczaj.

@zielony14 oferujesz swoją pomoc w zakupach z chin za opłatą na bazarze, ale chyba zbyt wielkiego doświadczenia w tej materii nie masz?
orzelbpl

Pochwały: 1
Telefon:: zte

Postprzez grzegi » 3 gru 2015, o 23:34

Miałem, SOFORT Banking zwracał mi w ciągu jednego dnia, od anulowania zamówienia, tzn. w poniedziałek anulowałem zamówienie, we wtorek kasa już była z powrotem. Mówię na swoim przykładzie.
grzegi

Pochwały: 8
Telefon:: SGS III mini

Postprzez zielony14 » 4 gru 2015, o 07:20

orzelbpl napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Doświadczenie mam ale jeszcze nigdy nie miałem potrzeby obienia zwrotu/refundu :)
Pomoc w zakupach z chin, w wyborze telefonu.
Najnowsze promocje telefonów!

Więcej na pw, bądź "zleceniekupna@gmail.com".
zielony14
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: IPHONE 11 PRO MAX

Postprzez tomekpl » 4 gru 2015, o 09:41

Witam serdecznie,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie. Zamówiłem na Aliexpress kartę sieciową USB, która po odebraniu przesyłki okazała się niesprawna. Oczywiście otworzyłem spór, przedstawiłem swoje argumenty oraz dołączyłem zdjęcia. Sprzedawca zgodził się na pełny zwrot gotówki, ale w ostatniej wiadomości przedstawił prośbę, abym zmienił status sporu na "goods not received" co nie do końca jest zgodne z prawdą. Aktualny status sporu to "Awaiting the seller's dispute approval", czas do końca to około 26 godzin. Tutaj pojawia się moje pytanie, czy zmieniając status sporu nie wpakuję się na jakąś minę i tym samym zablokuje sobie możliwość zwrotu środków ze strony Aliexpress? Prośba sprzedawcy wydaje się trochę podejrzana. Poniżej przesyłam ostatnią wiadomość ze strony sprzedającego.

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z góry dziękuję za każdą pomoc!

Pozdrawiam,
Tomek
tomekpl

Telefon:: aaa

Postprzez fugazi » 4 gru 2015, o 18:19

Zamówiłem ze sklepu LD store dwie karty pamięci 8GB i 16GB. Przesyłka przyszła dwa dni temu ale zamiast zamówionej mam dwie 8GB. Napisałem do sprzedawcy,przedstawiłem mu problem. Zaproponował jakiś smieszny kupon.Ja oczywiście się nie zgodziłem,zażądałem karty 16 GB. Została ona mi zaproponowana i tu mam problem nie wiem czy zaufać chińczykowi mam tylko 8 dni ochrony od serwisu.Zgodzić się i liczyć na uczciwość czy zażądać zwrotu pieniędzy za 16 ?
Pozdrawiam
fugazi

Telefon:: Sony

Postprzez existe » 4 gru 2015, o 20:03

tomekpl napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

jesli ta prosba jest jawnie opisana i widoczna w historii korespondencji - to nie widze problemu, aby tak pojsc na reke, nie moze przeciez pozniej zaprzeczyc temu, ze to na jego prosbe bo jest to widoczne
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Spór - kamery kiepską jakość. co dalej robić?

Postprzez baca » 4 gru 2015, o 23:26

Witam, zakupiłem 2 x kamera GT300 A8 , dostałem G30 podłączyłem i po odczycie obrazu zamarłem widząc efekt. Obraz jest gorzej niż zły, dźwięk podobnie. Założyłem spór o full zwrot bez odsyłki. Oczywiście mam odzew taki:
"Hello, dear buyer, I'm really sorry. Our colleague negligence to send the wrong product to you, for this matter. Is our responsibility. Bring you inconvenience, I sincerely apologize to you. I'm sorry. I hope you can forgive me. The price of the product and the products you buy price almost same. And the price of the G30 is higher a little. But bring you inconvenient. I am willing to compensate you $5. I hope you to be happy. I hope you happy to be able to use. Refund you $5 I haven't earned a penny is at a loss to sell the product to you. But there is one thing that I need you to help me. I hope you can help me to cancel the dispute first, then to provide a new dispute, apply for the cause of the dispute, please help me choose to "goods still in transit. To apply for a refund of the full amount. Then I will help you to modify the refund amount is $5. Refund to you. I know you are a very friendly buyer, if you are willing to help me. So I will be very grateful to you. I will send a SD card as a gift to you for free, I hope you happy to be able to use. At the same time, you will become our shop VIP customers, all products will have a very large discount price!

Important tips about SD card

The car camera is HD1080P video recording, high requirements on the SD card. In order to guarantee the normal use of car camera, you need a SD card has high literacy rate. C10 high-speed card is recommended, and you must ensure that the SD card has good quality. If using low-quality SD card, car camera may not work properly.

Our SD card is rigorously tested, c10-speed with high quality, can ensure the normal operation of car camera.If you can not make sure that the SD card you buy in other place has good quality, we recommend when buying car camera while buying SD card here, which can ensure the normal use of car camera".

"Hello, dear buyer, do you ever watch to my information, I am waiting for your reply, I really want to help you. I hope you can reply my message as soon as possible. Really think about my plan. Looking forward to your reply"

"Hello, dear buyer, do you ever watch to my information, I hope you can consider my plan, I also hope you can happy. We send the goods and postage costs has a very high cost. If you really don't like our products. So I hope you can return the goods to us, we a full refund the order amount to you, please rest assured, if you are willing to return the goods, then I can help you pay for return postage charges. I also hope you can happy. If you could agree to that, then please modify dispute to return the goods and a full refund. I will agree to after the modification. Hope you can reply me as soon as possible!"

Oczywiście napisałem że jakość jest okropna, bo nawet nie rejestruje 480p przypuszczam bo moja stara kamera 720p dawała lepszy obraz, karta jest 10class, a nr idzie rozpoznać stojąc przy aucie 3 m, podam link do filmu jutro jaki jest super efekt przy "1080p" .
I teraz nie wiem co robić, czy olać go i trzymać spór czy przystać na jego jakąś propozycje .
baca

Telefon:: dell

Re: Spór - kamery kiepską jakość. co dalej robić?

Postprzez existe » 4 gru 2015, o 23:50

skoro wyslal nie ten produkt ktory zamowiles/zaplaciles - to daj mu po garach
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez ddr » 4 gru 2015, o 23:54

Anulując spór nie otworzysz kolejnego.
Nie chce mi się czytać wszystkiego, ale jak przeczytałem gdzie prosi o anulowanie sporu to....
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.

Uwaga!
GEARBEST oszukuje kupujących!
ddr
VIP

Pochwały: 135
Telefon:: Xiaomi Mi MIX 2
ROM: MIUI 10

Postprzez Kot Paskowy » 5 gru 2015, o 00:20

Sprzedający jest śmieszny, chce ci oddać 5$ żebyś anulował spór a potem bujaj się z nie takim sprzętem jaki kupiłeś. Masz jasno napisane, nawet sam sprzedający to przyznaje, że wysłał tobie nie to co zamawiałeś. Ja nie miałbym skrupułów na takiego, możesz odesłać mu kupiony sprzęt jeśli zwróci koszty wysyłki i oczekujesz zwrotu całej kwoty. Jeśli będzie chciał dosłać sprzęt taki jaki powinien to wystarczy, że specjalnie nie zadeklaruje zawartości/wartości i będziesz bujał się z urzędem celnym a na końcu jeszcze każą ci zapłacić opłaty celne.

Nie wiem kiedy on miał czas napisać takie przemówienie. Pewnie gotowiec, który wysyłają każdemu.
Kot Paskowy

Telefon:: Sony

Postprzez tomekpl » 5 gru 2015, o 10:00

Właśnie zajrzałem na aliexpress. Sprzedawca nie zaakceptował sporu, dodatkowo zmienił Refund Amount na 0,00 PLN. Trochę dziwne podejście, najpierw proponuje pełny zwrot w zamian za zmianę statusu przesyłki na niedoręczoną (co nie jest zgodne z prawdą) po czym wycofuje się ze swojej propozycji zwrotu środków i zmienia kwotę. Mam teraz do wyboru 4 metody działania - akceptacje przedstawionych warunkow, anulowanie sporu, modyfikacje sporu i jego eskalację. Dwie pierwsze możliwości z wiadomych przyczyn odpadają. Warto bawić się w modyfikację sporu czy lepiej od razu wybrać eskalację? Druga sprawa, czy w przypadku eskalacji należy najpierw zmodyfikować spór i zmienić kwotę, a dopiero później wybrać eskalację? Z góry dziękuję za pomoc!
tomekpl

Telefon:: aaa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI