JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez fake4r » 17 gru 2015, o 19:33

Przecież napisał że 40$ na początku ;]
Pisz w treści sporu że chcesz full refund, odsyłasz torbę i niech pokryje koszty wysyłki.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez zielony14 » 17 gru 2015, o 19:36

Przeoczyłem :3
Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak,że wziąłbym rabat na zakup 2 torby (jaki duży to już sobie ustal)
A tą sprzedaj i na niej jeszcze zarobisz :)
Pomoc w zakupach z chin, w wyborze telefonu.
Najnowsze promocje telefonów!

Więcej na pw, bądź "zleceniekupna@gmail.com".
zielony14
VIP

Pochwały: 70
Telefon:: IPHONE 11 PRO MAX

Postprzez miniol94 » 17 gru 2015, o 19:37

Dzięki za odpowiedź, o to mi chodziło.
miniol94

Telefon:: Huawei Honor 3C

Postprzez thekonrab » 17 gru 2015, o 21:18

Jak mam założyć spór na banggood (płaciłem kartą) ?
thekonrab

Telefon:: samsung

Postprzez clorox » 17 gru 2015, o 22:20

Pisałeś do suportu? Z opinii o sklepie wynika, że nie powinno być problemu z reklamacją. Przy zapłacie kartą zwracasz się do banku o uznanie obciążenia zwrotnego do transakcji "charge back".
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez Perun » 18 gru 2015, o 18:22

Zostało mi 11 GODZIN do zakończenia sporu a w ostatniej wiadomości sprzedający wrzucił screen z listem od holenderskiej poczty:

http://s17.postimg.org/skuvool5r/jebany_chinczyk.jpg

I wkręcił, że dostałem przesyłkę kiedy numer przesyłki w serwisie pocztowym wskazuję datę Nadejście przesyłki 2015-10-04 20:31 WER Warszawa

Aliexpress mi odpowiedziało, że jak nie przedstawię oficjalnego pisma to mi nie uznają i nie oddadzą kasy! A na poczcie, że tylko nadawca może to zgłosić i wszcząć postępowanie gwarancyjne.

Co ja mam zrobić >.<
Perun

Telefon:: Microsoft

Postprzez clorox » 18 gru 2015, o 20:30

To "pismo" śmierdzi ściemą. Nie ma żadnego statusu z podaną w nim datą! Ja bym zapytał NL post przez twittera o status przesyłki (odpowiadają dość szybko) i zrobił screen z odpowiedzi, dodatkowo zrobił screen ze śledzenia NL post (na którym status wcale nie pokazuje doręczenia, a jest to przesyłka rejestrowana wymagająca podpisu przy doręczeniu) oraz śledzenia Poczty Polskiej gdzie status jest taki sam (wskazuje, że paczka jest na WER). Opisz całą sprawę i dołącz (jeżeli masz) przykładowy screen ze statusem "doręczenie przesyłki" najlepiej z NL post, żeby majfriend z Ali wiedział, że sprzedawca ściemnia. I pamiętaj, że jak płaciłeś kartą to możesz zawsze wystąpić do banku o obciążenie zwrotne. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane i zwykle kończy się zwrotem kasy, a moim zdaniem z takimi dowodami charge back jest pewny.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez Perun » 18 gru 2015, o 20:42

Właśnie nie jest pewny, przynajmniej nie od aliexpress. Taki mam status w details jak kliknę:

"Thank you for contacting AliExpress. I am sorry to hear that you are not satisfied with your order 69452457605773.
After checking the tracking information, we found that the status of the package is delivered. Under this condition, please contact your local shipping company or post office to check or get the package. And you’re also suggested to check with your family members or neighbors if they signed the package in the name of you.
If you indeed have not get the package, please provide official document from post office or shipping company or other valid evidence to prove that you did not received the package within 5 calendar days, otherwise we will follow the tracking information and release the payment to the seller.
Note: If you have already settled the dispute with seller, please kindly give a response in the complaint center so that we can be informed and follow this dispute based on the settlement.

Your understanding and cooperation will be appreciated.

Best regards,

AliExpress Case Management Team

Please note that when you cancel the claim, we will assume you agree to release the payment to the seller. "

PS. Mogę mieć do Ciebie prośbę? Nie mam twittera, zapytałbyś o przesyłkę nr RS328347062NL?
Perun

Telefon:: Microsoft

Postprzez existe » 18 gru 2015, o 23:48

odpowiedz z twitera ma mniejsza moc niz przedstawiona papierowa wersja - ale mogla by wzbudzic watpliwosc, jednak dlaczego miala by byc inna niz [a[ierowa wersja ? chyba tylko w przypadku dokonania falszerstwa - tu raczej go nie ma
status "transit" w trackingu - tez niestety nie jest wymiernym dowodem
chyba niestety paczka .. zaginela gdzies na koncu drogi
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez fake4r » 19 gru 2015, o 10:45

Wygląda mi to potwierdzenie na podrobione, tym bardziej skoro nie ma statusu doręczenia to jak mogli uznać, że przesyłka została doręczona?
Nie chcę tu nikogo namawiać do takich rzeczy ale jeśli jedynym wyjściem jest dostarczyć jakieś pismo z Poczty Polskiej to już wiedziałbym co robić dalej...
fake4r
VIP

Postprzez szkielet6 » 19 gru 2015, o 10:51

Mam pytanko. Zamówiłam z alliexpress przedmiot i kończył się czas ochrony a paczki nie było i nie ma. Założyłem więc spór Ale nie chciałem zwrotu tylko przedłużenia czasu oczekiwania. Sprzedający się zgodził ale ją przez przypadek nacisnalem zakoncz spór. Teraz nie mam ani przedmiotu a spór jest zamknięty. Od 3 dni jest informacja przez proces refundacji jest w toku. Czy jak ten proces się zakończy będę mógł jeszcze raz założyć spór. Albo co mogę zrobić żeby kasa nie przepadła bo paczkę chyba gdzieś wcielo.
szkielet6

Telefon:: Samsung

Postprzez fake4r » 19 gru 2015, o 10:53

Spór można otworzyć chyba przez 15 dni od zaakceptowania zamówienia. Chyba że dostałeś refund to kasa wraca do Ciebie. Nie wiem o jakiej dokładnie refundacji mówisz...
fake4r
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI