Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

29 lis 2015, o 12:57

Kolego setral, jeśli uważasz, że brakuje jakiś informacji w FAQ, to jest wątek, gdzie można takie informacje dodać i zostanie to umieszczone w FAQ. Zamiast krytykować, przyczyń się do rozwoju forum.

29 lis 2015, o 14:03

xtremesystems napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

U mnie był problem ze dopłacałem za szybką przesyłkę przez Francję, a czekałem długo ponad max czas ustawiony na finalizację transakcji.
Mogłem się starać nawet o full bez zwrotu towaru, ale towar w końcu dostałem więc nie można przesadzać...

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

29 lis 2015, o 14:39

@ Setral
Dostał odpowiedź. Nawet napisałem mu na przykładzie jego jabłek i gruszek.

"Sprzedawca nie odda"- masz racje. To nie sprzedawca oddaje ale ali.

Info od mediatora wygląda tak
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zawsze można się nie zgodzić na żadną propozycje i wtedy zostaje odwołanie do......(na pewno nie do polskiego sądu tylko do....)

29 lis 2015, o 16:04

ja mam pytanko, w FAQ nie znalazłem odpowiedzi; czy mogę anulować zamówienie, jeżeli chińczyk podał mi fałszywy tracking? tel miał być wysłany do 16, a on nadal nie wie, kiedy będzie mógł go wysłać, nawet się przyznał, że podał ów fałszywy nr

29 lis 2015, o 16:06

Jeśli masz już podany numer przesyłki to nie ma mozliwości anulowania zamówienia, możesz tylko otworzyć spór.

29 lis 2015, o 16:50

którą opcje wtedy zaznaczyć? jak dam, że przesyłki jeszcze nie otrzymałem, to mam do wyboru tylko; zbliża się koniec okresu ochronnego, a paczki nie ma, paczka wróciła do sprzedawcy od dostawcy, celnicy trzymają paczkę i, że została wysłana na zły adres. No, chyba, że nie ważne co zaznaczę, a liczy się opis, ale wtedy z kolei może odrzucić spór ze względów "formalnych"(przynajmniej tak mi się wydaje)

30 lis 2015, o 11:37

gr1sza napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Witam, spór cały czas w toku, załączyłem film z nr imei i powrotem do ustawień fabrycznych, sprzedawca milczał przez kilka dni i odezwał się dopiero jak zbliżał się koniec czasu na jego odpowiedz. Zaproponował opcje, że odsyłam mu tel a on zwraca mi kasę ale muszę to wysłać na swój koszt a to pewnie będzie kosztował z 70zł. Czy miał ktoś podobną sytuację i udało mu się otrzymać zwrot kasy bez odsyłania przedmiotu? Czy na niekorzyść sprzedawcy może świadczyć to, że kontakt z nim jest utrudniony i odpisuje dopiero po kilku dniach?

30 lis 2015, o 16:49

Ja to bym tak chciał zawsze... Zwrot kasy bez odsyłania towaru. Biznes idealny.

30 lis 2015, o 19:04

Setral napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Sprzedawca nawet nie może oddać, bo nie posiadałby pieniędzy.

marcoos1 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Rzecz w tym, że dostał odpowiedź, ale nie na jego pytanie. Jedynie bar4u raczył wyjaśnić na własnym przykładzie, że przy eskalacji Aliexpress dało dwie opcje do wyboru.

Rzeczywiście FAQ nie opisuje wyczerpująco przypadku, o który pyta xtremesystems. Napomniane jest jedynie:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Kwestia w tym czy tylko rozpoczęty, czy również rozpoczęty i później eskalowany. Nie dziwię się, że potencjalnie sprzeczne informacje z wielu kierunków powodują u niego konfuzję.

jest dokladnie tak jak piszesz. mnie nie chodzi o porade czy wziac 15 dolarow czy odeslac. bo zeby oplacalo sie ten tablet trzeba by zadać ok 60 ~70 usd. antutu 18tys do ok 42tys w tym kotry powinienem dostać.

na ali juz mam pewne doswiadczenie i zazwyczaj udawalo mi sie wyjsc na swoim bez eskalacji. jedank podejrzewam ze tak jak koledzy pisza spredawca bedzie chcial zwrocic roznice ceny. a cena tego gorszego jest nieadekwatna
do osiągów. stad pytanie o eskalacje.

dla potomnych vat jest mozliwy do zwrotu. trzeba jednak skierowac prosbe do naczelnika uc. po jego zgodzie wysyla sie przez firme ktora przeprowadzi kontrole celna wysylanego przedmiotu {w moim przypadku 80 zl} oraz wysle do chin {w moim przypadku 40 zl}

przy vacie 160 gra nie warta świeczki, ale przy droższych przedmiotach mozliwe ze warto

1 gru 2015, o 13:50

Akurat sprawa dotyczy gearbest.com, ale nie widzę wątku o spór na paypalu.

Wczoraj miałem taką sytuacje, że chciałem kupić telefon na flash sale w gearbest. Pokazało mi cenę 69.99 o okreslonej godzinie, szybko klikam Check out with paypal, na paypalu normalna cena czyli 69.99, potem przechodzi do gearbest, aby wybrać wysyłkę itp. tam nadal pokazuje ciągle 69.99, więc akceptuje i nagle potwierdzenie od gearbest, że zabrało mi 179.99 z konta (to jest normalna cena, przed flash salem).
Napisałem do nich, żeby nie wysyłali mi tego zamówienia i opisałem całą sytuacje prosząc o zwrot. Napisałem dodatkowo, żeby zwrócili mi na paypala, bo z tego co czytałem oni chętniej zwracają na GB wallet. Taka kwota zupełnie nie jest mi potrzebna w ich sklepie, bo miałbym problem z szybkim upłynnieniem jej. a potrzebuję tych pieniędzy. Otworzyłem dodatkowo spór na paypalu, żeby zrobili to tam. Odpisali mi, że kasa jest trzymana przez paypal do ich oceny? (review) i żebym zamknął spór to mi zwrócą pieniądze. To nie jest tak, że jak po prostu gearbest zaakceptuje spór to mi zwrócą całą kwotę i oni coś ściemniają? Zamykać spór czy cisnąć ich na paypalu?

1 gru 2015, o 20:56

Jak to jest z przelewami od chińczyków, bo zgłosiłem reklamacje koleś w końcu się przyznał i odpisał ze refunduje mi 100% czekam już 4dni a kasy brak, ile sie czeka na kase od nich ?

3 gru 2015, o 00:57

Czeka się do ok. 15 dni roboczych (wyłączając weekendy i dni wolne od pracy). Sprawdź sobie w historii konta operacje z datą, kiedy robiłeś przelew, często zwrot jest z tą samą datą.
Odpowiedz