Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez galowin » 27 kwi 2017, o 14:13
W moim przypadku zatrzymany został 13.04.2017 i w tym samym dniu wysłali pismo (to im idzie szybko :)). List przyszedł polecony i za potwierdzeniem doręczenia.
W liście była informacja że jest to elektronika i podlega kontroli pod kątem bezpieczeństwa oraz informacja, że jest brak deklaracji zgodności oraz instrukcji w języku polskim.
Oczywiście dodatkowo pozostałe dane jak cena i potwierdzenia zrzut itd.
Niestety ale instrukcję znalazłem tylko w języku angielskim i obawiam się co z tym zrobią - telefon Oukitel K6000 Pro.
-
galowin
-
- Telefon:: ZTE V987
przez rodan77 » 27 kwi 2017, o 15:33
Widocznie teraz od razu sprawdzają czy są papiery i wysyłają od razu prośbę o uzupełnienie. Może to przyspieszy odrobinę odprawę.
@ instrukcja
Przecież te instrukcje wyglądają jak z szablonu, tylko nazwą modelu się różnią :)
-
rodan77
- VIP
-
- Pochwały: 94
- Telefon:: Meizu 16
przez xernes » 27 kwi 2017, o 21:50
Zapomnij... Mój tel trafił do nich 01.03, a 04.03 miałem już pismo o wspomnianej treści. Bez wahania wypełniłem będąc przekonanym, że po prostu naliczą VAT. Telefonicznie dowiedziałem się, że coś jest nie tak i trafiłem na ten fajny temat :) Teraz zastanawiam się czy nie lepiej było napisać, że to jednak "gift". Może wtedy w ogóle by nie otwierali... A tak, telefon leży w Przemyślu i ani w tą ani w tą - mimo, że mailowo prosiłem o zwrot do nadawcy.
-
xernes
-
- Telefon:: Redmi note 2
przez boroch » 27 kwi 2017, o 22:50
Zapomnij... Mój tel trafił do nich 01.03, a 04.03 miałem już pismo o wspomnianej treści. Bez wahania wypełniłem będąc przekonanym, że po prostu naliczą VAT. Telefonicznie dowiedziałem się, że coś jest nie tak i trafiłem na ten fajny temat :) Teraz zastanawiam się czy nie lepiej było napisać, że to jednak "gift". Może wtedy w ogóle by nie otwierali... A tak, telefon leży w Przemyślu i ani w tą ani w tą - mimo, że mailowo prosiłem o zwrot do nadawcy.
Jak myślisz, że oni "giftów" nie otwierają, to grubo się mylisz :) Tak samo, jak nie patrzą na zadeklarowaną cenę :)
-
boroch
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 21
- Telefon:: ZTE Axon 7, Sharp S2
- ROM: stock
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości