Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Postprzez jarek1977 » 8 mar 2017, o 19:01

Gratuluje tymbark

dzis dzwonilem do nich i opier .... same babki kurna jak na zlosc
raz pania w UP1 gosc ten co mi pisal na maila za kobieca spodniczka sie ukrywał i dogadywal w tle. Po hasle zebym nie krzyczał zadzwoniłem do pani kierownik w przemyslu i powiedziałem jej co myślę o pracy jej ludzi miała sprawdzić i dzwonnic , nie oddzowniła zadzwonilem drugi i jeszcze lepiej ja opier.... i pytałem czy sobie nagrywa co ja myślę o jej pracy i jej ludzi ;-)
ponieważ odsyłali mnie do uke to sobie ich tez wypożyczyłem w koncu jak gościa przyparłem do muru to przyznal ze interpretacja ze pierwsze uzycie tyczy sie kazdego telefonu z osbna wg nich i nie ma na to zadnych orzeczeń tylko jego zdanie ;-), bo podstawa dopuszczenie jest badanie typu a co to za typ w liczbie pojedynczej ;-)
no przed 15 dzwonilem do Rzxeszowa ale okazało osie ze w godzinach pracy nie chceli wysluchac podatnika dzwoniącego ze skarga na ich prace ;-)
jarek1977

Telefon:: Coolpad

Postprzez I†achi » 8 mar 2017, o 19:16

A WER Szczecin też ma takie problemy czy przechodzą normalnie (chociaż zapewne oVATowane) ?
I†achi

Pochwały: 1
Telefon:: iP4S

Postprzez clorox » 8 mar 2017, o 20:19

Na razie tylko wielkopolska i podkarpacie robią problemy z CE.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez jarek1977 » 8 mar 2017, o 22:27

Problem jest dwojakiego rodzaju.
Ze nasz lokalny podkarpacki UKE twierdz i, ze każdy telefon to od nowa ameryka i jak jest ce na pudelku i tefeonie to można uzupełniać resztę dokumentów typu instrukcja po polsku itd a jak nie ma nigdzie znaczka ce to sobie możesz zażyczyć odesłania albo sami odesla. UKE działa jak automat tak mi tłumaczył facet z którym rozmawiałem choc upierają sie przy niesłusznej moim zdaniem i niepartej żadnym orzecznictwem definicją pierwszego użycia ze to każdego telefonu dotyczy a nie typu telefonu. A przecież warunkiem oznakowanie ce jest badanie typu nie konkretnego telefonu tylko jednego przesłanego do badan czy tam partii przez producenta ;-) przciez to nielogiczne.
Podniósł mi cisnienie bo zarzekał sie ze u nich 5 dni to trwa a mówiłem moze bede weryfikował jego słowa , resztę czasu u tych obiboków w UP1 w Przemyslu to leżało z tego wynika.

Drugi problem ze oni każdy telefon zatrzymują i trzymają maksa mnie juz 2 miesiące ze ludzie tracą kasę bo aliexpres odmawia uznania sporu ( ja jeszcze nie straciłem tej możliwości)

w innych Werach może sa bardziej rozsądni ludzie zatem. W poznaniu chyba tak długo nie przetrzymują zresztą, tak u nas na Podkarpaciu standardy ukraińskie panują u celników.
jarek1977

Postprzez stasic » 8 mar 2017, o 23:20

Redmi 3s kupiony 2016.12.27, wylądował w PL 2017.01.03 i wędrował sobie od celnika do celnika by utknąć na stałe 2017.01.11

Wysłałem potwierdzenie zakupu - screen, potwierdzenie zapłaty w pdf ale telefon nie ruszył. Wiele razy dzwoniłem, kazali czekać, tydzień temu stwierdzili że trafi do Urzędu Komunikacji do sprawdzenia czy nadaje się do użytkowania w PL, powiedzieli że w tamtym tygodniu tam trafił i w tym będzie odpowiedź. Dzwonię dzisiaj i dowiaduję się że telefon nie ma oznaczeń CE, z Urzędu Komunikacji z Rzeszowa ktoś przyjeżdża raz w tygodniu i bierze kilkadziesiąt telefonów, a mój ciągle czeka w UC w Przemyślu, nr pozycji magazynowej 182/17. Duży bałagan, sprzeczne informacje, ja nawet nie wiem czy ten telefon nie ma oznaczeń CE, chociaż domyślam się że na telefonie na pewno nie będzie, jak na moim Samsungu też nie ma.

Dodzwoniłem się do UKE w Rzeszowie i dowiedziałem się że telefon nie posiadający CE na opakowaniu jak i na samym telefonie z automata jest niedopuszczony do użytkowania na terenie Polski, mimo tego że może spełniać wszystkie normy, cytując pana urzędnika: prawo jest tutaj bardzo proste i zrozumiałe.

Wysłałem dzisiaj na poczta@prz.mofnet.gov.pl instrukcję w języku pl, deklarację zgodności w języku ang i deklarację CE1317 też po ang. Jeżeli mimo wszystko uznają że telefon jest do odesłania, bo nie ma na nim CE to się wkurzę.

"Oznakowanie CE stanowi kluczowy wskaźnik (ale nie dowód) zgodności produktu z przepisami UE i umożliwia swobodny
przepływ produktów na rynku europejskim, bez względu na to, czy zostały wyprodukowane w EOG, Turcji czy w innym
państwie."

54 strona:
https://www.pca.gov.pl/gfx/pca/userfile ... 014_pl.pdf

Instrukcja PL
http://www.abcdata.com.pl/abcdata_page/ ... _mi_pl.pdf

Deklaracje:
http://www.mi.com/en/certification/

Deklaracja CE mam w pdf i nie mogę dodać w formie załącznika, ale jest na tym forum do pobrania po zalogowaniu:
https://xiaomi.eu/community/threads/eu- ... nce.36214/
stasic

Telefon:: Samsung

Postprzez DbF » 9 mar 2017, o 03:20

rodan77 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No nic ja jestem kilka setek dalej. Tylko czekać.
DbF

Telefon:: OnePlus Two

Postprzez DbF » 9 mar 2017, o 03:23

xernes napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Co to znaczy "czy zaczęli"?

Mój trafił do nich 1.03 (pozycja magazynowa ponad 1000 ) i tak jak pisałem dostałem już pismo pocztą i telefonicznie dowiedziałem się, że nie "wpuszczą" telefonu do PL. Podobno w ciągu kilku dni opinia i z powrotem do Chin. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale coś wspominał o tym, że oni mają 20 dni na podjęcie decyzji, a urząd co wydaje opinie ma 7 dni czy coś podobnego. Myślę, że jeszcze mnie poinformują listownie o wynikach "śledztwa" :) Swoją drogą - Głupota kwitnie - Tracą pieniądze na wysyłanie listów, utrzymywanie darmozjadów: testerów i tropicieli "śmiercionośnych urządzeń elektronicznych", zamiast skosić VAT i szukać następnych jeleni.

No ładnie, może to losowo jakoś robią albo zaczynają od marca.

Podatnik płaci.
DbF

Telefon:: OnePlus Two

Postprzez jarek1977 » 9 mar 2017, o 08:40

Ja mam dwa jeden z 10 stycznia pozycja magazunowa 100 iles ;-) bez znaczka ce, i drugi z 16 stycznia pozycja magazynowa 200 iles ze znaczkiem

zakładając ze ty masz z marca to kolo sierpnia moze ci zaczna sprawdzać ten telefon w takim tempie hehe

Ja tyle osiągnąłem ze jak dobre opierd..... paniusie z UP1 bo ten jej szef dogadywał tle za damska spódniczką sie ukrywając i dwukrotnie ich szefowa W Przemyślu ze guzik mnie to obchodzi ze oni tam maja tyle do roboty ;-) (bo jak ja bym sie spóźnił jeden dzien z pitem to musialbym placic kary ) ze jak 5 dni UKE trzymało telefon to resztę te obikoki z UP1 to jest przegięcie i jesli ktoś lamie prawo to właśnie oni bo zgodnie z orydynacja podatkowa i KPA należy mi sie zakończenie sprawy w ciągu 2 miesięcy od terminu jak ten telefon trafił do UP1 hehe prosilem ja zeby mi podała sposób w jaki mogę zlozyc skrge na jej ludzi i tu nie zachowała sie profesjonalnie bo jako urzednik panstwowy powinna mi ta informacje udzielic ( rozważam skarżenie sie wyżej na nia) .

Tu jest to pismo od nich wysłałem jego google tłumaczenie do mojego chinczyka co on na to.
Wiec moj szacowny przedmówco jak nie ma znaczka ce nic nie osiągniesz poza tym pismem a oficjalne ich pism oto tez cos bo liczę ze pomoże mi to w sporze na aliexptres

Dnia 23.02.2017 r. do Oddziału Celnego w Przemyślu – Miejsce Wyznaczone Poczta Polska wpłynęła opinia Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej Delegatura w
Rzeszowie Nr .................. z dnia 23.02.2017 r. informująca, iż towar w postaci telefon komórkowy XIAOMI REDMI NOTE 3 (IMEI: ..............) zgłoszony do procedury dopuszczenia do obrotu poz. księgi magazynowej ............ nie spełnia zasadniczych lub innych wymagań, ponieważ wyrób nie posiada:
● oznakowania CE na wyrobie, opakowaniu (wymogi z art. 13 pkt 4 i art. 18 pkt 1 Ustawy i art. 158b ust. 1 Prawa telekomunikacyjnego oraz §21 ust. 1 Rozporządzenia);
● dołączonej kopii deklaracji zgodności lub uproszczonej deklaracji zgodności zawierającej adres internetowy, pod którym można uzyskać pełny tekst deklaracji zgodności (wymogi z art. 11, art. 13 pkt 4 i 9 i art. 18 pkt 1 Ustawy oraz art. 158 ust. 3 pkt 1 Prawa telekomunikacyjnego);
● instrukcji obsługi i informacji dotyczących bezpieczeństwa użytkowania sporządzonych w języku polskim (wymogi art. 13 pkt 9 i Ustawy oraz z art. 158 ust. 3 pkt 2 i ust. 4 Prawa telekomunikacyjnego);
● nazwy producenta oraz pocztowego adresu kontaktowego producenta w języku polskim (wymogi art. 13 pkt 8 Ustawy oraz z art. 158 ust. 1 pkt 2 Prawa telekomunikacyjnego).
W związku z powyższym oraz mając na uwadze przepis art. 29 rozporządzenia (WE) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 765/2008 z dnia 9 lipca 2008 r. ustanawiającego wymagania w zakresie akredytacji i nadzoru rynku odnoszące się do warunków wprowadzania produktów do obrotu i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 339/93 (Dz. U. UE L nr 218 s. 30 z dn.13 sierpnia 2008r.) oraz art. 194 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r.. ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz. Urz. UE L 269 str. 1 z 10.10.2013) brak jest możliwości zwolnienia towaru do procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu.
Jednocześnie informuję, iż Strona może zadysponować towarem poprzez zmianę procedury celnej i zgłoszeniem towaru do innej dopuszczalnej procedury celnej. W związku z powyższym, jeżeli w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma Strona nie podejmie działań zmierzających do uregulowania statusu prawnego towaru, organ celny podejmie z urzędu działania w tym zakresie.

wcześniej dawałem pismo jak jest wersja International telefonu wtedy jest znaczek ale nie ma polskiej instrukcji i każą dosylac papiery
jarek1977

Postprzez zwierze » 9 mar 2017, o 09:04

Wszytko fajnie tylko maile wysyłane do nich wracają jako niedoręczone. Nie wiem czy skrzynka tam nie wytrzymuje czy się adres mailowy zmienił?
zwierze

Pochwały: 1
Telefon:: elefone

Postprzez jarek1977 » 9 mar 2017, o 09:42

działa tylko
poczta@prz.mofnet.gov.pl
ok pohamowałem emocje ;-) zgodnie z wpisem na dole ale zdania nie zmieniam
Ostatnio edytowano 9 mar 2017, o 10:03 przez jarek1977, łącznie edytowano 1 raz
jarek1977

Postprzez blue_voyager » 9 mar 2017, o 09:46

Po pierwsze, pohamuj trochę emocje, daruj sobie te epitety. Po drugie, gdyby ludzie z UC mieli odpowiadać na wszystkie maile i zapytania, nie odprawiliby żadnej paczki, tylko wysyłali maile. Bo jak tu widać niektórzy z Was potrafią do nich wysyłać po kilka maili dziennie.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez stasic » 9 mar 2017, o 09:52

Wysyłasz załączniki? Jak załączyłem instrukcje obsługi telefonu, która zajmowała 23MB to maile nie dochodziły.

Zastanawiam się czy nie zadzwonić do Urzędu Celnego w Przemyślu i porozmawiać z celnikami w sprawie telefonu, bo tak naprawdę to one stoją w urzędzie pocztowym i to pocztowcy robią problemy i z nimi rozmaiwałem i prowadziłem korespondencję. Może trzeba uderzyć wyżej?
stasic

Telefon:: Samsung

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI