Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez R4z3l » 23 paź 2014, o 19:13

wybaczcie pytanie żółtodzioba - naprawdę wystarczy olać pismo z UC i po sprawie? Naprawdę odpuszczają komuś zakup podróbek tylko dlatego, że nie odpowiedział na pismo? Mają adres, mają skutecznie doręczoną korespondencję ... nie chce mi się wierzyć, że tak po prostu odsyłają paczkę do nadawcy.

PS. bułka jest szansa zobaczyć pismo jakie Ci przygotował prawnik? ciekaw jestem jak to argumentuje. Jeśli nie to rozumiem, w końcu zapłaciłaś za to kawałek grosza.
Porównywarka cen chińskich telefonów i elektroniki: chinaprices.pl
Zakupy z Aliexpress - krótkie recenzje, sprawdzone sklepy.
R4z3l

Pochwały: 7
Telefon:: Xiaomi Redmi Note 3

Postprzez basa » 23 paź 2014, o 21:46

@R4z3l
Podam ci przykład , zakładamy ze znam cie prywatnie i cie nie lubie , postanowilem wiec na aliexpress wydac te kilkanascie dolarow i kupic 100 szt podrobionych maszynek gilette , jako adres wysylkowy dalem twoj adres. Celnicy lapia przesylke , wysylaja ci list ty nie wiesz co to odbierasz bo to list z poczty - maja twoj adres , maja skutecznie doreczona korespondencje - Ale przeciez Ty tego nie zamawiales ale musisz zaplacic np 2 tysiaki za sprowadzenie podorbek ?
I teraz pomysl jeszcze raz nad swoim pytaniem :)
Wiadomo przeciez ze musisz sie przyznac odpowiadajac na pismo i dajac screen z aukcji , bez tego celnicy nic nie moga zrobic a skoro nie moga nikogo oskarzyc bo nikt sie nie przyznal odsylaja towar , przeciez nie zatrzymaja i nie wysla pisma do chinczyka.

@bułka
Nie obrazaj sie , niestety na tym forum sa rózni ludzie niektorzy niestety przejawiaja typowa polska zawiść , ja ci osobiscie jak pewnie wielu innych uzytkownikow dobrze zycze i jestem bardzo zainteresowany Twoja historia , bede wdzieczny jak bedziesz informowac jak sprawa sie toczy. Sam moge dodac w obronie teorii o swiadomosci zamawiania podrobek , ze kiedys juz pare lat temu na ebayu kupilem sobie kabelek przedluzacz do sluchawek , ladny czerwony ze zloconymi koncowkami , podobal mi sie i byl tani i pasował do moich słuchawek ktore miały tez czerwony kolor kabla.
Okazalo sie ze przyszedl z Chin , paczke odebralem i mocno sie zdiwilem ze na koncowkach zlote logo Monster Cable®. A kupowalem tylko dlatego ze mi sie podobal design i nie spodziewałem sie ze beda na nim jakies napisy (na zdjeciu nie było bo pewnie kabel byl odwrocony logiem do tylu), nie musze tez znac wszystkich wzorow , producentow i innych zastrzezonych znakow towarowych a nawet jakbym znal to w zyciu bym nie przepuszczal ze na ebay cos takiego sie trafi. No ale pwenie kolega z forum zarzucilby mi ze swiadomie kupilem podobke :)
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez bumbum » 24 paź 2014, o 10:09

Nie zasmiecajmy tematu, juz raz prosiłem o to. Załózcie nowy temat do tego celu w innym dziale.
Posty nie wnoszace nic do tematu usunąłem
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez bułka » 24 paź 2014, o 13:20

Pismo do kancelarii wysłAne. Będę informowała na bieżąco jaki będzie obrót sprawy.
bułka

Telefon:: alkatel

Postprzez dominiss1990 » 24 paź 2014, o 14:33

Zamawiałem smartfon Leagoo Lead 3 dla znajomego. Dzisiaj przesyłka wylądowała na UP Przemyśl, czyli będzie pewnie VAT do zapłaty. Dzwonić do nich od razu czy czekać na list? Dokumenty jakie potrzebuję to skan aukcji z Aliexpress, potwierdzenie wpłaty i to wszystko czy pominąłem coś? Wszystko wysyłam PDFem tak?
dominiss1990
AKTYWNY

Pochwały: 32
Telefon:: Jiayu G4S 2/16
ROM: 4.4.3 SPAOSP

Postprzez bergmen » 24 paź 2014, o 14:50

UP - to urzad pocztowy. To bardzo dobrze ze tam wyladowal :)
jutro bedziesz mial listonosza w domu :)
bergmen
AKTYWNY

Pochwały: 28
Telefon:: mi5S 4/128
ROM: gLOBAL DEV

Postprzez G P » 24 paź 2014, o 15:20

@bergmen, jesli kolega od Leagoo nie mieszka koło Przemyśla to właśnie może oznaczać niechybne cło :( UP Przemyśl z racji bliskości granicy i służb celnych zajmuje się vatowaniem w podkarpackim, to nasze lokalne WER Zabrze :)
G P
AKTYWNY

Pochwały: 6
Telefon:: star w450
ROM: miui

Postprzez dominiss1990 » 24 paź 2014, o 16:36

No właśnie tak jest i niestety będzie VAT. Jak by ktoś jeszcze mógł odpowiedzieć na moje pytania byłbym wdzięczny :)

dominiss1990 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
dominiss1990
AKTYWNY

Pochwały: 32
Telefon:: Jiayu G4S 2/16
ROM: 4.4.3 SPAOSP

Postprzez mkgga » 24 paź 2014, o 17:10

dominiss1990 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

J
Potrzebny jest nr księgi magazynowej,czekaj na list,możesz zadzwonić do nich ale to zależy od humoru celnika czy poda Ci przez telefon ten numer.Potem screen aukcji,oraz potwierdzenie z banku.Ja sam przerabiam stronę do pdfa i także przerabiam potwierdzenie ze strony do pdfa bo mój bank nie ma generowanych potwierdzeń do pdfa.Potem wysyłam te 2 dokumenty emailem(adres będzie w liście) i po wysłaniu dzwonie do nich żeby potwierdzić odebranie emaila(przyspieszy to odprawę).Potrzebują jeszcze Imię i nazwisko i Pesel.

Screeny robię tym sposobem:
http://www.youtube.com/watch?v=AuVqezR0tnU

Autor postu otrzymał pochwałę
mkgga

Pochwały: 17
Telefon:: lg

Postprzez samuraj88 » 24 paź 2014, o 17:13

Witam Użytkowników.Pisze poniewaz nie daje mi spokoju dzisiejsza notka w tracingu paczki z chin.

Zatrzymanie przesyłki w cle 2014-10-24 12:00 UP Przemyśl 1

Teraz Pytanie do osob które cos na ten temat wiedza czy to oznacza ze bede miasial juz placic cło oraz Vat czy moze tak nastapic ze paczka zostanie zwolniona z oplat jak juz zostala zatrzymana?

Dodam ze to telefon za 110zł z chin kupiony na allegro.Bardzo bede wdziaczny za pomoc
samuraj88

Telefon:: sny ericsson

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI