Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
24 paź 2014, o 17:24
Zapłacisz ewentualnie 23%vat albo zwolnią bez opłat. Czekaj na list z uc albo na status - zwolnienie przesyłki...
24 paź 2014, o 17:32
110 zl czyli jakies 30$
a jakiej pomocy oczekujesz ? duchowej ?
clo za 20 zl - jestesmy z tobą

no plus oplaty 120 (hi hi)
24 paź 2014, o 17:37
110 zl czyli jakies 30$
a jakiej pomocy oczekujesz ? duchowej ?
clo za 20 zl - jestesmy z tobą

no plus oplaty 120 (hi hi)
słuchaj jestem zielony w tych sprawach :) pierwszy raz kupiłem telefon nie drogi bo 110zł z przesyłka i paczka trafiła do cła. Czemu piszesz cło 20 zł?? Do 90zł jest bez oclenia? czy jak :P? a Vat?
a co do pomocy duchowej tez by sie przydała
24 paź 2014, o 17:49
Na spokojnie poczytaj ten wątek i będziesz dużo do przodu z wiadomościami.
Na spokojnie czekaj na list z UC. Mogą coś naliczyć, ale nie muszą. Przecież tam też ludzie pracują i wypełniają swoje obowiązki z różnym skutkiem.
24 paź 2014, o 17:53
Tak z ciekawości, wyślij linka do aukcji skąd brałeś ten telefon ;)
24 paź 2014, o 18:15
Nie wiem czy mozna podawac linki z aukcjami z allegro;/
26 paź 2014, o 08:27
Mozna mozna daj linka bedzie, bedzie zabawa, bedzie sie dzialo ;)
26 paź 2014, o 13:01
Mam takie statusy przesyłki:
1 Nadejście przesyłki 2014-10-25 08:28 WER Warszawa
2 Zatrzymanie przez urząd celny 2014-10-25 15:57 WER Warszawa
Czyli jest już pewne, że zapłace vat? Czy jest jeszcze szansa?
26 paź 2014, o 13:08
Jakaś szansa jest na ominiecie opłat.
Jak będzie status "Zatrzymanie przesyłki w cle" , to opłaty będą jeżeli paczka kwalifikuje się opodatkowania.
26 paź 2014, o 13:08
Powtarzające się pytania:
1) Zatrzymanie przez urząd celny i VAT
2) Co i jak wysłać do UC jak przyjdzie list (mimo że tam jest napisane)
I dwa rozwiązania:
1) Igonorować takie posty - brak odpowiedzi skłoni do szukania odpowiedzi w tym wątku samemu, bez oczekiwania na tacę i fanfary dla leniucha.
2) Zrobić porządne FAQ - tylko wtedy spadną odsłony, bo nikt nie będzie musiał się pytać o to samo i odpowiadać na te same pytania.