Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
22 paź 2014, o 10:31
Tutaj trochę się rozpędziłeś z dużymi literami ;)
22 paź 2014, o 11:03
Wow, rzeczywiście, ale to wynikało z mojej przesadnej w tym poście grzeczności. Zagalopowałem się :) Do władzy trzeba z szacunkiem, nie? ;)
22 paź 2014, o 11:28
Władzy a nie "władzy"...szacunku troche :D
22 paź 2014, o 11:29
Nie chodziło mi o to co kto myśli. Tylko jak to wygląda z prawnego punktu. Jak wygląda proces działania UC w takiej sytuacji. Bo z tego co czytałem już to nie którzy ponieśli spore koszta za rzecz warta 10$
22 paź 2014, o 11:33
Jeśli zamówisz towar z podrobionym znakiem towarowym, to sam będziesz sobie winien. Bo tylko wtedy możesz ponieść koszty, o których piszesz. Przy zakupie wszystkich innych legalnych produktów nic Ci nie grozi, no chyba, ze przekroczysz wartość przy której mogą Ci doliczyć VAT.
22 paź 2014, o 12:41
Napisałem maila jeszcze raz do prawnika który udzielał mi porady. Najwyraxniej ma juz dosyc moich pytań bo napisał "Wezwanie jest tylko w charakterze świadka. W Polsce kupujący podróbki, co do zasady, nie są karani, o ile nie dokonują dalszej odsprzedaży. Napisałem to już w treści opinii. Porada wyczerpana.
Z poważaniem
"
Czyli nie ma juz nic do dodania bo to jest jasne i wyrazne napisane.Konsumentowi nic nie grozi.
22 paź 2014, o 12:50
Nie chodziło mi o to co kto myśli. Tylko jak to wygląda z prawnego punktu. Jak wygląda proces działania UC w takiej sytuacji. Bo z tego co czytałem już to nie którzy ponieśli spore koszta za rzecz warta 10$
Dostajesz list z UC z prośbą o przesłanie dokumentów. Problem polega na tym, że nigdy nie wiesz czy zatrzymanie przesyłki w cle wiąże się z chęcią naliczenia vatu i wtedy wysyłając odpowiednie dokumenty przesyłkę Ci albo zwalniają albo ovatowują; czy też celnicy znaleźli podróbki i chcą Cię za to pociągnąć do odpowiedzialności.
22 paź 2014, o 13:01
Dostajesz list z UC z prośbą o przesłanie dokumentów. Problem polega na tym, że nigdy nie wiesz czy zatrzymanie przesyłki w cle wiąże się z chęcią naliczenia vatu i wtedy wysyłając odpowiednie dokumenty przesyłkę Ci albo zwalniają albo ovatowują; czy też celnicy znaleźli podróbki i chcą Cię za to pociągnąć do odpowiedzialności.
22 paź 2014, o 13:08
Odeślą ale kasa Ci przepada.
22 paź 2014, o 13:31
Napisałem maila jeszcze raz do prawnika który udzielał mi porady. Najwyraxniej ma juz dosyc moich pytań bo napisał "Wezwanie jest tylko w charakterze świadka. W Polsce kupujący podróbki, co do zasady, nie są karani, o ile nie dokonują dalszej odsprzedaży. Napisałem to już w treści opinii. Porada wyczerpana.
Z poważaniem
"
Czyli nie ma juz nic do dodania bo to jest jasne i wyrazne napisane.Konsumentowi nic nie grozi.
@Bumbum zle mnie zrozumiales "ona" mialem na mysli kancelaria a nie kupująca :) Tematu oczywiscie nie mam zamiaru drązyc poczekajmy jak rozwinie sie sytuacja z uzytkownikiem bułka . I szacun za wszystko co opisałeś wyzej i pomoc dla uzytkowniczki tego forum jak i na pewno innym na przyszłość również porady sie przydadzą.