Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
13 sty 2017, o 19:16
Ale masz świadomość, że jeśli podajesz służbom numer swojego dowodu osobistego, to udostępniasz im też swój pesel?
To tak w kwestii ochrony swoich danych... Nie dajmy się zwariować.
13 sty 2017, o 19:22
Panowie, pytanie.
Dostałem paczkę od BG.
Przesylka z Czech. Zero znaku, że Chiny.
Przed chwilą zapłaciłem VAT.
Jeżeli przesyłka jest z Czech a zakup w Chinach to jest to aż takie jednoznaczne, że opłata jest konieczna?
Powstało na Nubia Z7 Max
13 sty 2017, o 19:25
Ale rzeczywiście nadane w Czechach, z czeskiego magazynu czy jakieś przepakowanie lub coś w tym rodzaju?
13 sty 2017, o 19:49
Wrzuć fotkę naklejki adresowej z zamazanymi danymi adresowymi. Ja z BG dostałem ostatnio paczkę nadaną jakby z Belgii, ale VAT'u nie było. Nie było na naklejce w ogóle informacji o wartości przedmiotu itp. tylko nadawca z Brukseli i moje dane.
13 sty 2017, o 19:54
Możliwe też, że mają w Czechach jakiś magazyn celny, nie płacą cła ani vatu w momencie importu z Chin, więc płaci go nabywca końcowy.
13 sty 2017, o 20:13

To, że kupione w sklepie chińskim nie powinno od razu oznaczać VATu.
Poza tym skąd wiedzą że to chiński sklep..
Powstało na Nubia Z7 Max
13 sty 2017, o 20:20
Żółta naklejka i wszystko jasne

Towar spoza UE.
13 sty 2017, o 20:24
Nie tłumaczyłem tego. Tak tam jest napisane? :)
Powstało na Nubia Z7 Max
13 sty 2017, o 20:27
Taką naklejkę kleją kraje, przez które wchodzi do UE towar, np w Estonii przy wysyłce pocztą estońską. Naprawdę nie widziałeś na swoich przesyłkach takich naklejek? Nie mówię, że zawsze są ale często.
13 sty 2017, o 20:29
"Towary niespełniające warunków ustanowionych w art. 9 i 10 Traktatu ustanawiającego Europejską Wspólnotę Gospodarczą" czyli wprowadzenie do obrotu produktów spoza EU. Kleją w ramach informacji, że przesyłka była nadana poza EU.
Ostatnio edytowano 13 sty 2017, o 20:37 przez
clorox, łącznie edytowano 2 razy
13 sty 2017, o 20:31
A czy ty masz świadomość, że skan dowodu, wysłany mailem może trafić w niepowołane ręce ? (nie do urzedu celnego), jak wyślesz pojedyńcze dane, to pół biedy, ze skanem dowodu można zrobić wiele krzywdy. Widocznie Jesteś jednym z tych, którzy po fakcie dziwią się dlaczego ?. Mnie spotkało troche nieprzyjemności (mniejsza o większość), staram się uczyć na błędach i nie popełniać podstawowych błędów. Widocznie ty też musisz doświadczyć podobnej sytuacji, żeby "dać się zwariować", ale uwierz mi lepiej uczyć się na cudzych. Tyle z mojej strony...
Ps. " mądry Polak po szkodzie" z kądś się wzieło...
13 sty 2017, o 20:33
Nie unoś się, spokojnie, każdy robi jak uważa. Ja nie wysyłam ani skanu dowodu, ani numeru dowodu. Jedynie pesel. A jeśli myslisz, że Twój pesel to jakies tajne dane to jesteś w grubym błędzie.