Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez bartazzz » 4 mar 2016, o 10:59
a jak wygląda reszta kraju? Ktoś się wypowie?
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
-

bartazzz
- VIP
-
- Pochwały: 100
- Telefon:: Redmi
- ROM: MIUI POLSKA
przez Venn » 4 mar 2016, o 11:16
Mazowieckie/lubelskie (w zależności od adresu zamawiania), w ostatnich kilku latach vatowane było 10-15% przesyłek, od nowego roku wpada 70%.
Mówię oczywiście tylko o sobie i swoich zamówieniach.
Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka
-

Venn
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 42
- Telefon:: Lenovo K3 note
przez bartazzz » 4 mar 2016, o 12:05
czyli wygląda na to że zmieniły się rozkazy odgórnie w całym kraju, jak Wer Warszawa typuje na lokalny celny to lokalny celny już nie puszcza
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
-

bartazzz
- VIP
-
- Pochwały: 100
- Telefon:: Redmi
- ROM: MIUI POLSKA
przez bensumer » 4 mar 2016, o 12:20
Poczytajcie to: "VAT: Koniec z tanim towarem z Chin. UE chce zmienić prawo"
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... chiny.htmlJuż wiadomo do czego służby celne się przygotowują. W skrócie w planach UE nie będzie żadnych preferencji kwotowych przy imporcie z krajów trzecich. Na razie jak wiecie mamy teoretycznie zwolnienie z VAT do 22 euro lub 45 euro od nadawców prywatnych i cło dopiero powyżej 150 euro. Jeżeli Chińczycy oszukują w deklaracjach celnych, robią składy celne w portach i nie rejestrują się dla celów VAT a nawet nadają sobie fałszywe numery VAT-UE to co się dziwić.
-
bensumer
-
- Pochwały: 1
- Telefon:: LG P500
przez woody » 4 mar 2016, o 12:30
Mam takie pytanie , może ktoś się orientuje czy paczki na cle są prześwietlane tak jak na lotniskach? Znajomy mi opowiadał że paczki które wjeżdżają do kraju są prześwietlane i nie wiem jak się do tego ustosunkować zważywszy na co raz większą skalę clenia telefonów? Wszystko idzie do przodu , a dla państwa to jest czysty biznes więc zainwestowanie pieniędzy w takie linie prześwietlające to się już pewnie zwróciły.
-

woody
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 16
- Telefon:: Huawei P10
przez recznik » 4 mar 2016, o 12:53
oczywiście ze sa przeswietlane ale ze wzgledu na skale nie wszystko da sie wylapac.
takich paczek do przeswietlania sa tysiące jezeli nie dziesiatki tysiecy dziennie...przesyłki z eu i usa tez sa przeswietlane na tych samych zasadach
generalnie gdyby dokładnie sprawdzali to by umarli w papierach.
-
recznik
-
- Pochwały: 7
- Telefon:: lumia 920
przez woody » 4 mar 2016, o 12:55
Aha , dzięki za odp.
-

woody
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 16
- Telefon:: Huawei P10
przez samson22 » 4 mar 2016, o 20:44
Chłopaki, wpadła mi przesyłka cło WER Zabrze. Zakupiłem cześci do drukarki 3d, troche elektroniki oraz łożysk. Wartość zamówienia na AliExpress ponad 250zl (płaciłem przelewami 24). Wiem, że zapłacę VAT. I tu mam pytanie do Was: czy cło również? Wszystko do użytku prywatnego
Using Tapatalk
-
samson22
-
przez blue_voyager » 4 mar 2016, o 21:54
Jesli nie jesteś pewny stawki celnej, to po prostu zadzwoń na informację celną, tam Ci człowiek sprawdzi dokładnie i jeśli są jak piszesz jakieś cła antydumpingowe to tez Ci powie. Będziesz miał pewność.
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez samson22 » 4 mar 2016, o 22:19
Dzięki, to chyba jedyny słuszny kierunek
Using Tapatalk
-
samson22