Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez szymi » 20 lis 2015, o 13:32

eyesore napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

nie pisz głupot, bo jeszcze ktoś uwierzy i będzie dalej przekazywał takie bajki
szymi
AKTYWNY

Pochwały: 69
Telefon:: Vernee Thor

Postprzez lukaszpluku » 20 lis 2015, o 13:41

A może znajdzie się ktoś kto poda podstawę prawną twierdzenia ze znaczek CE nie musi być gdy na użytek własny.

Lu_Q /Vertis AIM\ d(-I-)b - by: Tapatalk

Postprzez szymi » 20 lis 2015, o 13:43

masz cały temat jestes-z-wielkopolski-podlegasz-pod-uc-poznan-czytaj-ce-t14602.html
jak uc się doczepi, a na urządzeniu nie masz ce, to nie wiem co byś wysłał za dokument to i tak nie zwolnią
wystarczy pomyśleć logicznie, ce na telefonach jest potwierdzeniem że spełnia wytyczne unijne odnośnie promieniowania EM, więc nawet na własny użytek promieniowanie oddziałuję na ludzi/urządzenia obok, więc co ci da że na własny użytek?
Ostatnio edytowano 20 lis 2015, o 13:48 przez szymi, łącznie edytowano 2 razy
szymi
AKTYWNY

Postprzez blue_voyager » 20 lis 2015, o 13:44

Nie sądzę, żeby ktoś podał taką podstawę prawną bo z tego co sie orientuję nie ma czegoś takiego, oznaczenie CE musi być niezależnie od tego w jakiej formie towar jest sprowadzany.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez lukaszpluku » 20 lis 2015, o 13:57

Tylko cały majstersztyk w Polsce polega na tym ze jeżeli coś jest zabronione to kusi to być WYRAZNIE w ustawie napisane. Tzn obywatel może wszystko to czego prawo mu nie zabrania urzędnik może tylko to na co ku prawo zezwala. Pisze to bo ja w takim przypadku chyba.... Pisząc do UC, pisał bym ze wymóg ce z moich informacji jest wymogiem do wprowadzenia towaru do obrotu, a ja nie zamierzam towarem obracać i zamówiłem jednostkowo na własny uzytek, nie wiem czy coś by to dało ale jedynie nie ostrość przepisów może coś pomoc chyba....

Postprzez szymi » 20 lis 2015, o 14:01

dobra ty wiesz lepiej, rób jak uważasz, pewnie student prawa :mrgreen:
Ostatnio edytowano 20 lis 2015, o 14:03 przez szymi, łącznie edytowano 1 raz
szymi
AKTYWNY

Postprzez blue_voyager » 20 lis 2015, o 14:03

lukaszpluku, temat był poruszany na forum wielokrotnie, jest specjalny wątek ostrzegający przed UC Poznań, a Ty teoretyzujesz. Jest jak jest czy Ci się to podoba czy nie.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez lukaszpluku » 20 lis 2015, o 14:45

Nie chodzi jak robić bo prawo chodzi jak to ogarnąć bo to jest paradoks żeby z powodu jednej rzeczy dla siebie mieć problemy. Rozumiem masową skalę. Konsultowalem się ze znajomym który trochę miał do czynienia z prawem celnym i mówi że jako tako przepisu nie znalazł który wyraźnie wskazuje że ce znaczek nie musi być gdy na własny użytek, ale podesłał mi treść z dokumentu DHL w który jak to w każdym takim piśmie zawarte jest ze poczuony o odp. Karnej itd..... I wskazuje się co jest w przesyłce ile się zaplacilo i ze to jest na własny użytek nie do obrotu i napisane tam też jest ze cena zawiera koszty przesyłki itp, pisze ze zobowiązuje się do opłat celnych i jedno co mnie zastanawia ze towar jest zwolniony z CITES ale nie wiem co to :)..... "dura lex sed lex" czyli durex :)

Postprzez lukaszpluku » 20 lis 2015, o 14:48

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak wiem dlatego mówię co JA bym próbował tak teoretyzuje nie zalecam i odwołuje do wątku który wspominasz, pisałem tylko co ja bym rozmyślal.:)

Postprzez blakristof » 23 lis 2015, o 19:56

Hej,
czy ktos z was kiedy kolwiek zamawiał taki interfejs diagnostyczny??

http://www.aliexpress.com/item/VCM-II-2 ... 87418.html

Ja zamówiłem i paczka została zatrzymana przez urząd celny i na 99% zostanie zatrzymana w cle. Ktoś zamawiał z was taki sprzet i został on zatrzymany przez UC?? Pisaliście w deklaracji ze to urzadzenie diagnostyczne do auta czy lepiej dać sobie spokój bo i tak mi tego nie przyślą??
blakristof

Telefon:: nokia

Postprzez haber01 » 24 lis 2015, o 00:44

Gdzieś było wcześniej, że zaczęli strasznie gonić za intrfejsy diagnostyczne. Musiałbyś zobaczyć, czy to jest jakiś no name, które przejdzie, czy podróba markowego interfejsu no i wtedy sobie odpuść.
haber01

Pochwały: 7

Postprzez blakristof » 24 lis 2015, o 20:59

Dzięki za informacje. Czekam na rozwój sytuacji. W komornikach była zatrzymana przez UC a nastepnie zwolniona gdzie szczerze nie spodziewałem sie tego. Mam nadzieje ze już nie zostanie nigdzie zatrzymana ale czekam na dalsze statusy...
blakristof

Telefon:: nokia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI