Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez Aksjomat » 14 lis 2015, o 00:35

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeśli za zakupy u sprzedawcy zapłaciłem 547 i tyle jest na transakcji bankowej (przy czym była to cena obniżona zniżką 15$ za powyżej 149$ oraz kuponem 10$) ale w ich skład wchodziło szkło hartowane i telefon w bundlu z futerałem, to hipotetyczny podatek płaciłbym od:
a) wartości transakcji na przelewie
b) wartości transakcji na przelewie, pomniejszonej o cenę szkła 46 zł
c) wartości transakcji na przelewie, pomniejszonej o cenę szkła i futerału z bundla (zestaw bez niego, czyli sam telefon kosztował 10$ mniej)
Aksjomat

Telefon:: HTC Wildfire S
ROM: Cyanogen Mod 11

Postprzez blue_voyager » 14 lis 2015, o 01:06

Tak jak napisano w FAQ, VAT płacisz od faktycznie zapłaconej kwoty, nikogo nie obchodzą rabaty, kupony itp.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez arturiano » 14 lis 2015, o 01:15

A co w przypadku jak kupiłem 10 przedmiotów i zapłaciłem z Ali za wszystko jednym przelewem i jedną z tych przesyłek przechwyci urząd celny. Jak mam wtedy wysłać im potwierdzenie przelewu? W poradniku na pierwszej stronie tego nie było a nie mam ochoty na szukanie w tych lamentów konkretnej informacji. Z góry dzięki za odpowiedź i polecam ją dodać w przyszłości do poradnika :)
arturiano

Pochwały: 1
Telefon:: Alcatel

Postprzez Aksjomat » 14 lis 2015, o 01:19

Głupie, nie mogę odjąć ceny szkła, skoro to jakby osobny zakup, przedmiot ze swoją ceną poniżej progu opodatowania i może nawet będzie leciało może nawet w osobnej paczce?
Aksjomat

Postprzez marcoos1 » 14 lis 2015, o 01:25

Osobny zakup to trzeba było osobno płacić. To byś nie miał takich pytań
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Aksjomat » 14 lis 2015, o 04:02

Nie było takiej opcji. ;p Jak w biedronce kupujesz ryż, sos i kurczaka, to też trzy razy przykładasz kartę do terminala? Dobra, więcej nie piszę, bo offtop.
Aksjomat

Postprzez blue_voyager » 14 lis 2015, o 08:08

W tym wątku było wielokrotnie pisane żeby nie kupować w jednej przesyłce telefonu i jakichś tanich pierdół bo w razie zatrzymania przesyłki zapłacicie VAT od wszystkiego. Jak widać nie dociera.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez Aksjomat » 15 lis 2015, o 04:26

No dobrze, mój błąd. Ale w sumie tak jak wspomniał @arturiano jak kupowałem 7 zegarków, każdy od innego sprzedawcy, to też był jeden przelew na sumaryczną kwotę. Czy jest może jakaś opcja uzyskania czegoś pokroju paragonu/faktury/rachunku/wyciągu od sprzedawcy, aby użyć tego do rozliczenia z urzędem i uwzględnić sobie wtedy podział na osobne przedmioty? Zdaję sobie sprawę z istnienia zestawienia w My AliExpress > Order List > Order Detail ale można sobie je o kant dupy rozbić.
Aksjomat

Postprzez ddr » 15 lis 2015, o 06:02

Nie.
Telefon się popsuł? dwro(kropka)ddr(małpa)gmail(kropka)com
W tytule wiadomości proszę podać model urządzenia.

Uwaga!
GEARBEST oszukuje kupujących!
ddr
VIP

Pochwały: 135
Telefon:: Xiaomi Mi MIX 2
ROM: MIUI 10

Postprzez lukaszpluku » 15 lis 2015, o 11:07

Mnie frapuje pytanie..... bo czytając wiele postów tutaj , ludzie podaj, że trzeba przesłać m.in. skan czy foto dowodu osobistego (oprócz zrzutu ekranu - przy kontroli) - ok (załóżmy) że jest to organ administracji publicznej i zaufany - ale co do zasady nie przesyła się skanu dokumentów drogą elektroniczną.... nie jest to bezpieczne źródło, tak samo było w przypadku AERO2 - dowód....ja wiem że to paradoksalne, że mało prawdopodobne że ktoś dane może wykorzystać itd ale jednak - przecież można okazać dowód jak już paczka przyjdzie....ciekawe /poczytałem trochę na forum prawnym i ogólnie jest ochrona domicylu, wizerunku itd - co mnie przeraziło, rzeczywiście były przypadki wykorzystania kopii (skanu) dowodu... nie ufam przesyłaniu żadnych dokumentów ważnych przez www ... nawet z organami państwowymi zawsze gdy miałem do czynienia - informowałem, że dowód osobiście do wglądu jak i oryginały dokumentów - i nie było problemu / z tym że tutaj ;) - może być odpowiedź: nie prześlesz pan...przyjedź pan :)
lukaszpluku

Postprzez kamil018 » 15 lis 2015, o 11:18

nie musisz przesyłać skanu dowodu, możesz podać wymagane dane w treści wiadomości i to też będzie ważne.
Alcatel OT918D > Doogee DG750 > Xiaomi Redmi 3

Sprzedam:
1.
kamil018

Pochwały: 5
Telefon:: Doogee

Postprzez fake4r » 15 lis 2015, o 11:25

Tak, nie trzeba skanu dowodu i nigdy też takiego nie wysyłałem i nie było problemu.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI