Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez blue_voyager » 15 lis 2015, o 11:30

Lukaszpluku, wysyłanie dokumentów przez maila ma tylko przyspieszyć proces załatwienia sprawy. Możesz wszytko wysłać pocztą po otrzymaniu pisma z UC. I wtedy też możesz się ograniczyć do wpisania swoich danych bez kserowania dowodu.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez lukaszpluku » 15 lis 2015, o 11:35

kamil018 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

dzięki za odpowiedź - raczej nie spodziewam się że po przesłaniu skanu dowodu na WER / po 3 miesiącach przyjdzie komornik bym spłacił żółty jacht od majfrenda :) - pytałem czysto z zainteresowania - dziękuję za odpowiedź ;-) ;-) ;-)
lukaszpluku

Postprzez lukaszpluku » 15 lis 2015, o 11:37

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak już otrzymałem info od kilku osób - Tobie również dziękuję, pytałem bo taki trend - SKAND na mailu - wiadomo, że mail przyspieszy sprawę - dlatego też głównie chodziło o dosyłanie dokumentów po zawiadomieniu z UC - czy MUSZĘ skan dowodu czy MOGĘ TYLKO dane w tym mailu niezbędne zawrzeć bez foto dowodu.
lukaszpluku

Postprzez saperq » 15 lis 2015, o 11:47

Moja odpowiedź drogą mailową na list z UC wyglądała następująco:

Temat maila: "Nr magazynowy: R xxxx/20xx"

Treść maila:
"Witam, zgodnie z otrzymanym od Państwa listem przesyłam dokumenty:
- potwierdzenie zakupu,
- potwierdzenie płatności za pomocą Paypal.

W paczuszce XXxxxxxxxxxXX jest telefon komórkowy Xxxxx Xxxxx.
Zapłaciłem za niego łącznie xx,xx$, w tym cena telefonu xx$ + transport xx$ + ubezpieczenie wysyłki xx$.

Imię Nazwisko, Pesel: xxxxxxxxxxx, tel. xxx-xxx-xxx

Przesyłkę proszę wysłać na :
Imię Nazwisko
ul. xxxxxx xx/xx
xx-xxx Miasto
tel. xxx-xxx-xxx

Pozdrawiam serdecznie, Imię Nazwisko"

Wystarczyło, bez problemu wszystko poszło.
W załączniku dodajesz skan z Paypala i skan zamówienia ze sklepu.
Obowiązkiem było podać nr Pesel, żadnej wzmianki o skanie dowodu osobistego nigdzie nie było.
Dopisałem transport oraz ubezpieczenie wysyłki, bo to było dodane do ceny telefonu. jeśli byłoby to wszystko zawarte w cenie, jak to zazwyczaj jest, to było by tylko: "Zapłaciłem za niego XX,xx$."
Aktualnie eksploatowane: Lenovo P2, Redmi note 5 4/64, Honor play :-)
Na sprzedaż: brak, wszystko poszło ;-)
Zobacz moje OLX
saperq
VIP

Pochwały: 32
Telefon:: Asus Zenfone Max

Postprzez marcoos1 » 15 lis 2015, o 15:14

lukaszpluku napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

dzięki za odpowiedź - raczej nie spodziewam się że po przesłaniu skanu dowodu na WER / po 3 miesiącach przyjdzie komornik bym spłacił żółty jacht od majfrenda :) - pytałem czysto z zainteresowania - dziękuję za odpowiedź ;-) ;-) ;-)

Dlatego jak trzeba gdzieś dać ksero dowodu to pisze nazwę tego urzędu/sklepu/instytucji w poprzek dowodu na kserze.
Wszystkie dane widać a jeśli sprzedawca nieuczciwy i potem weźmie telewizor na raty na twoje ksero to będzie widać gdzie to ksero wyciekło (to co napisane przecież)
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez eyesore » 20 lis 2015, o 12:40

Cześć,

czy dostał ktoś z UC takie pismo? Chodzi o 2 głośniki bezprzewodowe 10 centów z jd.com... Co im odpisać w tym oswiadczeniu?

Obrazek
eyesore

Pochwały: 1
Telefon:: ZTE

Postprzez fake4r » 20 lis 2015, o 12:47

A wcześniej dostałeś standardowe pismo o przesłanie dowodów zakupu/zapłaty za te głośniki? Czy to jest pierwsze w sprawie tych głośników? Pokaż drugą stronę.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez eyesore » 20 lis 2015, o 12:51

fake4r napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak, dostałem. Wysłałem im ile to kosztowało i chyba pomyśleli sobie, że sobie z nich kipię i się doczepili.
Na odwrocie nie ma nic napisane. Załączona była kartka do napisania oświadczenia, ale nie mam jej teraz przy sobie.
Coś im się pomieszało. Jakie dopuszczenie do obrotu..? :-/
eyesore

Postprzez fake4r » 20 lis 2015, o 12:55

To jak będziesz w posiadaniu to pokaż później ten formularz co tam jest do wypełnienia. Jak przyjdzie im więcej takich dowodów zakupu za parę centów od ludzi to może dadzą sobie spokój. Prawdopodobnie nie chcą uwierzyć że to tyle kosztowało, bądź chcą się doczepić do CE czy coś w ten deseń. Jak jest ktoś kto już wcześniej dostał takie pisemko to może Ci podpowie co i jak.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez eyesore » 20 lis 2015, o 13:01

Nic tam nie ma do wypełnienia.
Po prostu na środku napisane OŚWIADCZENIE i pod spotem wykropkowane linie, a na odwrocie paragrafy.

Znalazłem na innym forum coś w miarę podobnego: http://miuipolska.pl/forum/topic/2569-x ... ment-17215
eyesore

Postprzez robot » 20 lis 2015, o 13:10

tak chodzi o cnak CE itp . Wszystko przez to ze mysla ze sobie z nich jaja robisz piszac o 5centach :)
robot
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: lumia

Postprzez eyesore » 20 lis 2015, o 13:17

Znak CE nie jest wymagany dla towarów przeznaczonych do użytku własnego.
Pamiętam, że ze 2 lata temu miałem podobny przypał. Wygrałem w jakimś konkursie na pandawill telefon, zatrzymali w UC i wysłałem fakturę na 1$, którą dostałem do chińczyków, ale wtedy jakieś inne pisma dostawałem.
eyesore

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI