Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
przez szymi » 29 kwi 2015, o 20:13
bo większość to jest tylko wystawiona aukcja, a po zakupie robią zamówienie u kitajca na dane kupującego z allegro, dlaczego tak jest? allegro nie reaguje bo w dupie mają opinie klientów, a chajs z prowizji i tak się zgadza, odnośnie podrobionego towaru to chyba musiałby interweniować poszkodowany czyli firma której znak towarowy podrobiono, dużo ludzi też świadomie zamawia ten szajs, a ci którzy nieświadomie wolą pójść na łatwiznę i olać sprawę i nie zgłaszając tego gdzie trzeba, ale przyjdzie kryska na cebularzy, skarbówka monitoruję allegro i sobie wyłapie leszczy jak im się nazbiera

-
szymi
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 69
- Telefon:: Vernee Thor
przez razer84 » 29 kwi 2015, o 20:39
Telefon Redmi Note. Od wczoraj mam status :
Zatrzymanie przesyłki w cle WER Zabrze
Naczytałem się że większosć dostaje list, ale czasami opłaca się poczekać. Mi się jakoś zbytnio nie spieszy, więc czekam. Hardkorowy Marcin pisał, ale już jakiś czas temu, że puścili mu parę paczek z takim statusem. Kiedy mniej więcej spodziewać się odzewu z UC? Jest jeszcze jakaś szansa że puszczą? Nie wiem jak to wygląda w tym roku, większość informacji jest z roku ubiegłego. Czy komuś w ogóle jeszcze puścili z tego statusu paczkę bez doliczenia VAT?
-
razer84
-
- Telefon:: lt18
- ROM: 2.3.4
przez blue_voyager » 29 kwi 2015, o 20:44
Od zeszłego roku nic się nie zmieniło.
Teoretycznie mogą Ci zwolnić przesyłkę bez naliczania VATu nawet po zatrzymaniu w cle, ale to się bardzo rzadko zdarza. Jak chcesz to czekaj na list, skoro Ci się nie spieszy.
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez razer84 » 29 kwi 2015, o 21:50
A wiesz może co tak na prawdę dzieje się z ta paczką w momencie kiedy pojawi się taki status? Ona jest już otwarta czy sobie leży i czeka na decyzję/dokumenty?
-
razer84
-
przez blue_voyager » 29 kwi 2015, o 21:57
A co ma się z nią dziać? Leży sobie w magazynie i czeka na swoją kolej. Nie wszystkie przesyłki są poddawane rewizji, nie jest to potrzebne do naliczenia VATu.
-

blue_voyager
- VIP
-
- Pochwały: 239
- Ostrzeżenia: -1
- Telefon:: Jiayu S3
przez razer84 » 30 kwi 2015, o 19:29
Dostałem już list. Normalnie jak czekanie na wyrok :P
Chciałem jeszcze na przyszłość zapytać co oznacza w trackingu poczty pozycja w kolorze zielonym Nadejście przesyłki WER Zabrze Reszta pozycji jest normalnie na czarną czcionką.
-
razer84
-
przez dominiss1990 » 30 kwi 2015, o 19:42
To oznacza, że paczka została dostarczona do WER Zabrze. Czasami jest na zielono, czasami na czarno.
-

dominiss1990
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 32
- Telefon:: Jiayu G4S 2/16
- ROM: 4.4.3 SPAOSP
przez razer84 » 1 maja 2015, o 22:43
A jak to jest z naliczaniem tego VAT? Rozumiem że liczą od ceny zakupu która jest przeliczana po jakimś kursie. Czy jest to kurs z dnia w którym kupiłem? Czy z dnia w którym celnik zajmuje się przeliczeniem?
-
razer84
-
przez Doman » 2 maja 2015, o 07:41
A ma to dla Ciebie jakies wieksze znaczenie, skoro i tak nie masz na to wplywu? Jesli z kwota cos sie nie bedzie zgadzac to jedyne co mozesz zrobic to pisac odwolanie.
Poza tym pomysl logicznie. Jak kupujesz towar w Polsce to VAT placisz w dniu zakupu w sklepie czy w dniu kiedy dostawca/dystrybutor kupil towar u swojego dostawcy? Liczy sie zawsze wartosc i kurs na dany dzien! Nikt sie nie bawi w grzebanie w historii.
-
Doman
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 17
- Telefon:: Xiaomi Redmi 3/4
przez razer84 » 2 maja 2015, o 20:38
Dzieki za odpowiedź i linka. Czyli jeśli zakładam że w długi weekend celnicy nie pracują to w poniedziałek wezmą kurs z na maj, czyli pare ziko taniej na vacie wyjdę, niż jakbym dosłał dokumenty pod koniec kwietnia. blue_voyager ja lubie Google, wyGooglowało mi niedawno ten temat :D
-
razer84
-
przez Grech » 2 maja 2015, o 23:01
Warto byłoby sprawdzić co dokładnie daje zapłacenie tych 900 zł. Bo może się okazać że ktoś zapłaci, będzie myślał że już wszystko załatwił a może się okazać że ta zapłata była swego rodzaju przyznaniem się do winy i ta kancelaria sypnie innym paragrafem i wtedy będzie trzeba płacić tysiące. Są teraz akcje typu copyright trolling. Kancelarie wysyłają jakieś zawiadomienia o nielegalnym udostępnieniu jakiegoś filmu i żądają zapłaty. Jeśli ktoś zapłaci jest to jednoznaczne z przyznaniem się do winy i wtedy zaczyna się jazda.
Tak przy okazji. Skoro forum współpracuje z różnymi sklepami to może rozpoczęłoby jakąś współpracę z adwokatem czy nawet jakąś kancelarią? Jakiś forumowicz ma problemy. Zgłasza się do danej kancelarii, dostaje jakąś tam zniżkę i ma wszystko wyłożone na tacy.
-

Grech
- AKTYWNY
-
- Pochwały: 10
Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI