Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Zatrzymanie paczki przez urząd celny !! @@

Postprzez ALEX-77 » 2 maja 2015, o 23:17

Dla mnie najgorsze nie jest to że przesyłkę zatrzymają mi na cle ,tylko to czekanie później , list dostaje zawsze na drugi dzień od statusu ,i wysyłam co trzeba natychmiast , no a później się zaczyna tydzień czekania :-x ehh.. to jest połowa czasu przesyłki z Chin !! ,tym z Celnego (delfin) nigdy nie spieszy :evil:
ALEX-77
AKTYWNY

Pochwały: 27
Telefon:: Xiaomi Redemi Note
ROM: MIUI Polska

Postprzez blue_voyager » 3 maja 2015, o 08:23

Piszesz jakbyś nie znał realiów. Myślisz, że jak dostaną Twoje papiery to lecą clić Twoją przesyłkę? Nie, trafia ona kolejki iluś tysięcy innych przesyłek. A druga strona tego medalu, to poczta, która tą przesyłkę dostarcza potem kilka dni (na pewno dłużej niż leży ona w UC).
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Re: Paczka zatrzymana w UC, List z Kancelarii

Postprzez szymi » 3 maja 2015, o 13:21

Grech napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

do czego to doszło żeby cwaniakom i oszustom fundować adwokata, co trzeba mieć w głowie żeby takie głupoty wymyślać, sprowadzasz podróbkę licz się z tym że możesz mieć kłopoty, ja jestem za tym żeby takim osobą nawet nie udzielać pomocy na forum, a gdzie dopiero pomysł z adwokatem
szymi
AKTYWNY

Pochwały: 69
Telefon:: Vernee Thor

Postprzez dz4282 » 5 maja 2015, o 22:43

Panowie taką sprawę do Was mam.
Przeczytałem połowę forum, ale takiego pytania to chyba nie ma nikt -.-
Kupiłem 3 pary butów i czapkę. 2 pary dla siebie(Adidas), jedną dla dziewczyny(Nike) (także różne rozmiary w paczce są).
Z tym, że ja to kupiłem na jakiejś prywatnej stronie a nie na ALI.
I teraz problemy są 2:
Paczka zatrzymana w cle wer Warszawa. Dostałem pismo i tutaj są takie 3 okienka, w które celnik wpisuje. I napisane jest tylko "towar wg deklaracji brak r-k".
Czy, gdyby podejrzewali, że to podróby to coś byłoby napisane w tym zawiadomieniu? Czy jak podejrzewają podróby to coś jest napisane na śledzeniu przesyłek?
Mailowałem z chińczykami i oni podawali do siebie tak jakby 2 strony. Jedna nie działa. Przyznać się do paczki? W ogóle mogę się nie przyznać? A jakbym wysłał zapłatę z WesternUnion i screena, że strona nie działa? A że towar to 3 pary butów, ale wysłałbym plik z excella z podobnymi fotami (bez logo). Już nawet takie sobie dokument w pdfie zrobiłem.
Panowie błagam, jeśli możecie się odnieść do wszystkiego, co napisałem, będę niezwykle wdzięczny. Jutro kolokwium, w piątek kolokwium a ja czytam fora. Semestr przez to uwalę. NIGDY WIĘCEJ TAKIEGO ZAMAWIANIA!
dz4282

Telefon:: nokia

Postprzez blue_voyager » 5 maja 2015, o 22:52

Ale panikujesz. Po prostu wyślij dowód zakupu i zapłaty, zapłać VAT jeśli Ci naliczą i tyle.
Nie fałszuj żadnych dokumentów, bo to Cie może więcej kosztować niż to warte.
Poczytaj FAQ i nie zadawaj pytań na które są tam odpowiedzi.

Autor postu otrzymał pochwałę
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez dz4282 » 5 maja 2015, o 23:02

Voyager dzięki za szybką odpowiedź. Przepraszam wszystkich, że tak panikuję, ale już sam nie wiem co mam robić. Buty są podrobione. Nie mam pojęcia czy powinienem wysłać im dokumenty, czy nie. Reszta też uważa, że wysłać? Te 7 stów (skoro już jestem taki k***a głupi) jestem w stanie zaryzykować za ew. utylizację, ale boję się jakichś spraw z właścicielem marki. Przecież jak im wyślę screen ze strony to od razu to otworzą bo tam są fejki jak byk!
A tak w excellu inne zdjęcie to może by jakoś? Serio Panowie błagam o jakąś podpowiedz czy przyznawać się do paczki...
dz4282

Postprzez szymi » 6 maja 2015, o 00:42

dz4282 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

wysyłaj to co masz w liście podane, nic nie próbuj podmieniać bo możesz sobie zrobić jeszcze większe kłopoty, pisma od kancelarii nie ma więc jest wszystko ok, na przyszłość odpuść sobie zamawianie podróbek

Autor postu otrzymał pochwałę
szymi
AKTYWNY

Pochwały: 69
Telefon:: Vernee Thor

Postprzez dz4282 » 6 maja 2015, o 00:46

A gdyby podejrzewali podróbki to mógłbym jakoś o tym wcześniej wiedzieć? Powiedzą mi telegonicznie? Jakieś info w trackingu jest?
dz4282

Postprzez dz4282 » 6 maja 2015, o 08:50

Jakaś dziewczyna kiedyś pisała na innym forum, że miała tak samo jak ja. Zamówiła fejki, strona już nie działała, dostała wezwanie, otworzyli, że podróbki i sprawa z właścicielem marki. Ale to było na innym forum, a tutaj to tak trochę widzę spece odpowiadają więc sam nie wiem...
dz4282

Postprzez blue_voyager » 6 maja 2015, o 08:53

Przecież nie dostałeś do tej pory żadnego pisma informującego, że zostały wszczęte jakieś działania ze względu na zatrzymanie towaru z podrobionymi znakami towarowymi. Pismo, które dostałeś ma na na celu pozyskanie informacji do naliczenia VAT. I tyle.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Postprzez snajp » 6 maja 2015, o 08:53

Nie chcę Cię straszyć, ale jeszcze jest taka opcja że wyślesz im kwity, a oni dowalą list z kancelarii, bo wtedy będą mieć dowód że to twoja paczka bo się do niej przyznałeś. Jeżeli wszystko jest w jednej paczce to moim zdaniem ją otworzyli i wiedzą o fejkach. Dlatego ja bym się nie przyznawał, chyba że na stronie sklepu nie ma żadnego loga, to zawsze można się jakoś wywinąć.
snajp
AKTYWNY

Pochwały: 26
Telefon:: Huawei Honor 3C
ROM: MIUI

Postprzez blue_voyager » 6 maja 2015, o 08:55

Nie słyszałem o sytuacji, żeby ktoś dostał najpierw informację o VACIE a potem na tej podstawie wszczynali postępowanie dotyczące podróbek.
Sprzedam:

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI