20 czerwca Kupiłem w sklepie (Shenzhen Hao Han Ying Guang Technology Co., Ltd.) telefon, sprzedawca "wysłał" mi go 35 dnia było to na kilka godzin przed minięciem terminu jaki go obowiązywał na wysłanie towaru. Otrzymałem od niego najprawdopodobniej fałszywy numer przesyłki (RS576678123NL) wraz z linkiem do serwisu trakingowego
http://www.17track.net/en/ . Aktualnie minęło już sporo ponad 9 dni po jakich to powinienem móc śledzić przesyłkę, jednak nie mogę tego robić, serwis przesyłki nie znajduje. NL na końcu numeru przesyłki wskazuje na PostNL International Mail, na stronie tego przewoźnika przesyłka również nie zostaje odnaleziona. Więcej... niektóre serwisy takie jak np. AliPaczka twierdzą, że numer ma złą sumę kontrolną i najprawdopodobniej jest fałszywy. Teoretycznie paczka powinna dotrzeć do mnie najpóźniej 26 września 2016. W międzyczasie wymieniłem ze sprzedawcą kilka wiadomości, na początku w czasie przygotowywania przesyłki, gdzie sprzedawca mamił mnie opowieściami o problemach z dostawcą towaru, jak i teraz prosząc go o poprawny numer paczki, gdzie otrzymałem dokładnie ten sam numer wraz z linkiem do serwisu trakingowego. Nadmieniam, że sprzedawca na stronie sklepu nie pisał, że nie ma towaru na stanie i że jest to preorder.
Aktualnie jestem już zmęczony ciągłym oczekiwaniem na przesyłkę, która z pewnością nie dotrze, chciałbym aby zwrócono mi pieniądze. Proszę o poradę jak się do tego zabrać, nie wiem czy i kiedy powinienem otwierać spór, nie chciał bym stracić pieniędzy. Wolał bym te pieniądze wykorzystać na zakup telefonu u innego sprzedawcy.