[aliexpress] Reklamacja telefonu i innych produktów z Chin.

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: [aliexpress] Reklamacja telefonu z Chin.

Postprzez lexio » 13 lut 2014, o 18:09

Założyłem spór o częściowy zwrot. Targuje się sprzedawca więc trwa targ. Teraz pytanie jak będzie mi kwota pasować to co wciskam Modify czy Cancel dispute ?? nie wiem jak dalej postępować będę wdzięczny za informacje .A i leci czas co będzie jak on się obecnie skończy a sprzedawca nic nie odpisze?
lexio
AKTYWNY

Pochwały: 22
Telefon:: sonyericsson ARC S

Postprzez existe » 13 lut 2014, o 18:20

cancel oznacza rezygnacje z roszczen
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez fake4r » 13 lut 2014, o 19:18

Dajesz open dispute i tam masz do wyboru powód i jest cały zwrot bądź częściowy i treść wiadomości od siebie.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez lexio » 13 lut 2014, o 19:26

fake4r napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Chyba nie przeczytałeś uważnie ja już jestem w trakcie sporu
lexio
AKTYWNY

Postprzez fake4r » 13 lut 2014, o 19:28

Racja nie wiem jak ale zobaczyłem stronę wcześniej twój post i jakoś przeoczyłem ze jest jeszcze jedna strona ;)

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
fake4r
VIP

Postprzez lexio » 13 lut 2014, o 19:31

No właśnie więc ponawiam pytanie zanim zleje się w poście
Założyłem spór o częściowy zwrot. Targuje się sprzedawca więc trwa targ. Teraz pytanie jak będzie mi kwota pasować to co wciskam Modify i nie wiem jak dalej postępować będę wdzięczny za informacje .A i leci czas co będzie jak on się obecnie skończy a sprzedawca nic nie odpisze?
lexio
AKTYWNY

Postprzez fake4r » 13 lut 2014, o 19:46

Jak Ci kwota pasuje to wciskasz raczej escalate i spór przechodzi na "wyższy" poziom, bo jak dajesz modify to robisz edycję i w kółko to samo.
fake4r
VIP

Postprzez lexio » 13 lut 2014, o 20:22

Modify i Cancel dispute tylko to jest a escalate z tego co doczytałem to jest wtedy jak od rzuci spór .Stąd było moje pytanie ,nie doczytałeś znów .
Miło ,że chcesz pomóc ale chciałbym aby ktoś opisał co już miał taką sytuację .Wiem już ,że na pewno nie Cancel dispute i prawdo podobnie Modify i tam wtedy wpisuje ustaloną kwotę na którą zgodził się sprzedawca ( jest czat więc jest dowód ,że się zgodził ) i wtedy nie od rzuci bo jest dla aliexpress dowód naszej korespondencji. Ja tak myślę ale chcę się upewnić no i ten czas co leci na spór jak się skończy a nie odpisze co będzie
lexio
AKTYWNY

Postprzez drago68 » 13 lut 2014, o 20:39

Klikasz "Modify" i wpisujesz tą ustaloną kwotę, która Tobie pasuje (na którą zaakceptował sprzedawca, ustaliliście).
Wtedy po modyfikacji sprzedawca akceptuje i spór rozstrzygnięty na poziomie kupujący --sprzedawca, bez udziału aliexpress.
Refund nastąpić powinien max do 10 dni, czyli pieniążki na Twoim koncie.
Jak będziesz modyfikował, to sprawdź sobie czy masz wszystko dobrze opisane i poparte jakąś fotką lub dowodami. Bo lubi czasem to co wcześniej opisałeś zniknąć.

Autor postu otrzymał pochwałę
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez lexio » 13 lut 2014, o 20:42

tak w tym sporze dałem fotkę oraz przy zakładaniu sporu napisałem jaki powód . A jak czas się skończy bo teraz czekam na jakąś odpowiedz to co dostane refund z automatu ?? a ten refund jak działa bo pieniążków nie ma moich dopiero po zakończeniu dostanie minus to co rozstrzygnięcie w sporze dobrze rozumiem ??
lexio
AKTYWNY

Postprzez Robbo » 13 lut 2014, o 21:15

Napisz sprzedawcy, że akceptujesz jego propozycję. On wpisze uzgodnioną kwotę a tobie pojawi się przycisk ACCEPT. Drugie wyjście to zmodyfikowane wystawionego przez Ciebie sporu i zaakceptowanie przez sprzedawcę lub upływ czasu.

Ja i LG G2

Autor postu otrzymał pochwałę
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez drago68 » 13 lut 2014, o 21:29

lexio napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ty dostajesz zwrot kwoty, którą zaakceptował, a różnicę ( resztę) dostaje sprzedawca.
Jeżeli czas minie, a nie zaakceptuje sprzedawca sporu, to jak kolega @Robbo pisze, dostaniesz tę kwotę, która była wpisana przez Ciebie, ale wkracza do sporu aliexpress.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI