Porządki na forum i sprawy bieżące.

Propozycje zmian na forum?

Re: Porządki na forum i sprawy bieżące.

Postprzez szymi » 21 wrz 2016, o 23:19

marx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

raz że nie jest to odpowiedź na moje pytanie, dwa ustal w końcu jedną wersje obowiązującą, tą linijkę wyżej czy tą gdzie sam napisałeś że ty i spambot możecie takowe reflinki umieszczać

powtórzę pytanie: czy linki do promocji są edytowane przez skrypt lub ręcznie, dodawane reflinki i podmieniane w postach? podobno osoby wrzucały czyste linki do promocji, a po jakimś czasie okazywały się że są reflinkami
szymi
AKTYWNY

Pochwały: 69
Telefon:: Vernee Thor

Postprzez marx » 22 wrz 2016, o 00:10

Powtórzę ostatni raz , na forum obowiązuje zakaz wstawiana wszelkich reflinków. Wszelkie linki partnerskie, referencyjne maja służyć utrzymaniu serwisu. Dzięki temu nie ma tu wyskakujących reklam, ani informacji o wyłączeniu adblocka przed dalszym czytaniem serwisu. To rozwiązanie najlepsze dla obydwu stron. Forum nie wysyła mailów reklamowych, jak wiele innych stron, nie ma popupów , nie ma nachalnej reklamy. Jest to moim zdaniem najmniej dokuczliwa dla czytelników forma reklamy. A jeżeli myślicie że inne serwisy nie zarabiają na umieszczonych w nich linkach, to się mylicie. Można linki- ciasteczka dodawać w sposób ukryty, co czyni większość dużych stron. Ale mnie to nie dziwi, strona która ma ponad 100.000 wywołań dziennie, duże obciążenie serwera i duża bazę danych i zajętą powierzchnie dyskowa, zaczyna kosztować. Po za tym GA, PP i inne systemy zwracające część kosztu zakupu pozbawiają forum dochodu, bo podmieniają linki na swoje.
Wszelkie linki mogą być zmieniane przez skrypt lub ręcznie.
Na tm koniec Dyskusji o reflinkach.
marx
Administrator

Pochwały: 270
Telefon:: Dual sim

Postprzez KarlosW » 22 wrz 2016, o 01:21

Nie ładnie tak za plecami..
Nie prościej było to wyjaśnić gdzieś wcześniej?
Ludzie mają prawo z tego powodu być zdezorientowani i czuć się wyrolowani, nawet wykorzystani.
Nie ładnie. Piszę to bardzo grzecznie i kulturalnie..
P. S.
A czy koniec dyskusji to już ludzie zdecydują..
Dobranoc.
KarlosW
VIP

Pochwały: 33
Telefon:: thl w200

Postprzez marx » 22 wrz 2016, o 07:26

Nie mam zamiaru się tłumaczyć w jaki sposób forum zarabia na swoje utrzymanie, ale powiem że link ref to niewielki procent wszystkich linków podanych na forum. I to wystarczy do utrzymania strony. Ja mam inne źródło dochodu i nie muszę włączać reflinkowania na niemal wszystko jak np p***r i wiele innych stron których głównym celem jest zarabianie.
marx
Administrator

Postprzez KarlosW » 22 wrz 2016, o 12:34

Ja myślę że powinieneś wytłumaczyć to że ingerujesz w czyjeś wpisy bez wiedzy autora.
Reszta to Twoja sprawa.
KarlosW
VIP

Postprzez marx » 22 wrz 2016, o 15:03

Nie usuwam czyichś wpisów aby zastąpić je swoimi jak to ktoś sugerował, Nie pisze postów w czyimś imieniu, nie zmieniam treści postów w sposób zmieniający ich sens, Usuwam czasem obraźliwe treści, kasując jakieś zdanie. Lub poprawiam wpis na życzenie jego autora, gdy upłynął już czas edycji.
A jeżeli chodzi o reklamę to oświadczam że jest ona w postaci banerów, zarobkowe mogą być też linki (reflinki) niezależnie przez kogo zostały dodane. Zdarza mi się też pisać artykuły na życzenie, prośbę sklepów, z których nic nie mam, to rodzaj odwdzięczenia się za nagrody które te sklepy fundują na różne rozdawanki.
Dodam jeszcze że gdy wzrośnie udział zakupów za pośrednictwem Giving Assistant lub PlanetPlus ,( serwisy te pozbawiają forum dochodu z linków polecających), to liczba reflinków wzrośnie z obecnych kilku procent to poziomu takiego który pozwoli utrzymać forum. Mógłbym dawno włączyć reflinkowanie do wikszości popularnych sklepów z Chin i Polski i zrobić to w sposób ukryty. Mało kto by się domyślił że w ogóle są to reflinki. Teraz są niemal jawne i w małej skali. Zwłaszcza jest ich sporo w temacie o promocjach telefonów. Nie ma miesiąca aby ne zgłaszali się do mnie spece od internetowego marketingu z propozycją "pomocy" w monetyzacji potencjału forum.

Mam nadzieję że nigdy nie będzie potrzeby włączać reklam zasłaniających treść, popupów, płatnego mailingu itp.

Jeżeli nadal ktoś będzie domagał się tłumaczenie z mojej strony w jaki sposób forum zarabia na swoje utrzymanie, albo miał pretensje że na forum są reklamy w dowolnej formie, to dostanie bana. Jak do forum dokładałem, też nie prosiłem o zrzutki.
marx
Administrator

Postprzez jan1994 » 26 wrz 2016, o 14:12

marx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ktoś jednak to robi na forum. Dziś rano zniknął mój wpis o promocji Lenovo A806 w Banggood a obecnie tę promocję reklamuje oczywiście z reflinkiem niejaki @sephot :shock:
jan1994
AKTYWNY

Pochwały: 15
Telefon:: MI 5

Postprzez KarlosW » 26 wrz 2016, o 14:16

Ryba..
KarlosW
VIP

Postprzez blue_voyager » 26 wrz 2016, o 14:21

jan1994 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ktoś jednak to robi na forum. Dziś rano zniknął mój wpis o promocji Lenovo A806 w Banggood a obecnie tę promocję reklamuje oczywiście z reflinkiem niejaki @sephot :shock:

Twój wpis został usunięty wczoraj o 21.30 przez innego moderatora, marcoos1, nie wiem dlaczego go usnął, może coś było nie tak, brak ceny lub był reflink. Nie wysnuwaj od razu teorii spiskowych, że sephot usuwa Twoje wpisy by je zastąpić swoimi.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez mrergie » 26 wrz 2016, o 14:33

jan1994 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

marx przyjrzyj się proszę temu, co zgłosił właśnie powyższy użytkownik. Taka sytuacja nie została zgłoszona po raz pierwszy lecz łącznie widziałem takie uwagi przynajmniej kilkunastokrotnie.

Prowadzenie forum to nie jest działalność charytatywna, poświęca się swój czas, wiedzę i przez długi czas także pieniądze. Jak sam przyznałeś, forum zaczęło na siebie zarabiać - i bardzo dobrze. Nie będę wkładać nosa w cudze finanse bo nie interesuje mnie to dopóki, dopóty te pieniądze nie zaczynają przysłaniać innych rzeczy i nie mają wpływu na otoczenie i ludzi wokół (w tej sytuacji: użytkowników forum http://www.telchina.pl )
Bardzo dobrze że się udzieliłeś i co nieco powiedziałeś na ten temat i rozjaśniłeś kilka spraw.

Niestety pod pewnymi względami źle się dzieje na forum od kilku miesięcy i nie podoba mi się kierunek w którym to wszystko zmierza.
Nie będę tworzyć długiej listy i punktować tego co wymaga zmiany i poprawy, co najwyżej krótko wspomnę że zwyczajnie na forum tworzy się coraz większy bałagan a moderatorzy robią niewiele roboty i nie mają odwagi dawać ostrzeżeń (na pewno doskonale widać że jednym z nielicznych którzy coś robią jest blue_voyager i chwała mu za to, powinien być wzorem) a dużym problemem jest burdel w temacie z promocjami z powodu reflinków, znikających postów i nie do końca dla wszystkich jasnych zasad tam panujących.

Mała zmiana tematu. Warto też wziąć pod uwagę jakieś przyszłościowe "przebranżowienie" forum. Doskonale widać że na forum coraz mniejsze znaczenie mają telefony a coraz większe inne sprzęty i akcesoria. Kilka kroków w tym kierunku zostało już prawidłowo uczynionych.
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
mrergie
VIP

Telefon:: 佳域 S3S

Postprzez sephot » 26 wrz 2016, o 14:36

No bez przesady może zamiast oskarżać mnie to byś się spytał najpierw, sprawdzałem dziś kilka stron do tyłu i nie znalazłem nic na tema tego telefonu dlatego umieściłem link. Nie ruszył bym nigdy twojego wpisu bez jakiegokolwiek komentarza, to nie w moim stylu.
>LeTV x600>?
http://www.sephot.pl <-Recenzje
http://newsborg.blogspot.com <-Nowości,Kupony,Promocje
sephot
VIP

Pochwały: 119
Telefon:: LeECco

Postprzez szymi » 26 wrz 2016, o 14:38

sephot napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

:mrgreen: :lol: :lol:
szymi
AKTYWNY

Telefon:: Vernee Thor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprawy organizacyjne forum