Wypadłem trochę z obiegu, wstyd się przyznać, ale jakoś do dziś posiadam tylko konto w mbanku i eKarte Visa, gdzie przelewam PLN z ING do mbanku, a tam z konta wirtualnego przenoszę pieniądze na eKarte i podaje jej dane na alliexpress.
Zważywszy na fakt, że coraz częściej, kupując tam, przepłacić można duży towar (telefony...), oraz w związku z tym, że pojawiły się na przestrzeni trzech lat, duże sklepy w chinach, zapragnąłem w końcu uporać się z płaceniem poprzez paypal.
Jako, że poradniki są tu ze trzy, kantory, karty, konta, też różne polecane, a sam mechanizm działania jest mi obcy,
proszę mi tu tylko potwierdzić, że dobrze to rozumie:1. Zakładam konto na PayPal
2. Zamawiam kartę walutową za 15zł EUR/
USD/GBP
https://liderwalut.pl/karty-walutowe3. Zakładam konto na liderwalut
4. Teraz musze powiązać swoje konto w PLN (ING ror) z tym kontem na liderwalut
5. :::::
- zlecam kupno dolarów w liderwalut, płacę w zł (ING)
- kupione dolary przelewane są na moją nową kartę w liderwalut
- podpinam tą kartę do konta PayPal
6. Kupuję telefon i płacę paypalem, on ściąga pieniądze (dolary) nie przeliczając ich ponownie z karty USDliderwalut po kursie za jaki kupiłem dolary (dziś np 3.6224) więc 1$ na karcie = 1$ przy płatności
Czy gdzieś coś pochrzaniłem, czy wszystko się zgadza? Czy obecna karta w mbanku będzie mi do czegokolwiek jeszcze potrzebna? Czy poprostu kupując na aliexpress pomijam paypapala i podaję dane karty liderwalut? Jeśli tak, to zamykam konto w mbanku, bo w chwili obecnej wołają chyba 25zł na rok, a rozumiem że w sposobie który sam sobie opisałem nie ponoszą całkowicie zadnych dodatkowych kosztów, oprócz wspomnianych 15zł za kartę w USD którą mam zamiar zamówić?
Czy jest inny łatwiejszy sposób na zakupy i płatność paypalem? Jednorazowa kwota ~0-30zł nie ma dla mnie znaczenia, tak dla ścisłości... byle by potem dało się wszystko bez kłopotu wyklikać...
PS. Jesli np sprzedawca nie wyśle mi towaru, ja anuluję zakup, to pieniądze wracają na subkonto paypala, czy liderawalut, oraz są przewalutowane? Czy jeśli wydałem 150, nie wywiązał się sprzedający, to dostaję zwrot 150$?