Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez colins » 22 lis 2013, o 01:29

Dlatego wspomniałem, że pozostaje kwestia moralna - czytaj ze zrozumieniem.
Jeśli natomiast mielibyśmy odwoływać się do innych praw czy kodeksów, to podobne do Prawa Celnego są ustawy z Prawa Podatkowego (tzw.Ordynacji Podatkowej). W tymże prawie również jest podane, że inkasent (w tym przypadku poczta) jest zobowiązany do pobrania należności podatkowych, a jeśli tego nie zrobił (bądź zrobił niewłaściwie), to odpowiada własnym majątkiem. Nie chce mi się teraz szukać, który to artykuł Prawa Podatkowego, ale zapis taki istnieje.
Natomiast jeśli chodzi o Prawo Pocztowe, to jest ono chyba najbardziej dziurawe. Bowiem nie ma w nim żadnych wskazówek dotyczących postępowania w przypadku błędu poczty (przynajmniej tego typu błędu). Wygląda na to, że Poczta nie przygotowała się na taką okoliczność.
Sytuacja naszego kolegi z forum nie jest wcale odosobniona, bo przypadki "zapomnienia" pocztowców zdarzają się dość często. W związku z tym w czeluściach internetu znaleźć można wiarygodne źródła przedstawiające rozwiązanie takich sytuacji. Proszę przeczytać sobie przykładowy artykuł z Gazety Prawnej ->http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/20395,poczta_bedzie_straszakiem_na_oszustow.html. Pada tam wyraźne stwierdzenie, że... "jeśli poczta zapomni pobrać należności celno-podatkowe, poniesie za to odpowiedzialność, również finansową." I takich przykładów interpretacji przepisów można znaleźć więcej.
Wobec tego dla mnie sprawa jest jasna. Jeśli kolega, od którego listonosz zapomniał pobrać należności uprze się i nie zapłaci, to Poczta będzie zmuszona uregulować te należności za niego. Poczta, jako instytucja mająca obowiązek pobierania opłat, nie dopełniła swoich obowiązków, popełniła błąd, a za błędy trzeba odpowiadać.
Jeszcze raz napiszę (żeby kolega mnie dobrze zrozumiał), że zdaję sobie sprawę z tego, że tak naprawdę pieniądze te zostaną ściągnięte z zapominalskiego listonosza.
I sumienie nakazywałoby w takiej sytuacji zlitować się nad nim i zapłacić ten podatek.
Jednak prawo jest bezduszne i stanowi tak jak napisałem wyżej.
Ja jestem tylko ciekaw jak sytuacja się rozwiąże i liczę, że autor wpisu nam o tym opowie. :-)

PS
Dodam jeszcze, że instytucje pokroju Poczty Polskiej są często ubezpieczone na wypadek podobnych zdarzeń i w razie popełnienia błędów płaci za nich ubezpieczyciel.
Jednak nieszczęsny listonosz i tak zapewne będzie miał przechlapane. :-/
colins

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo A820

Postprzez mati24 » 22 lis 2013, o 08:15

Jednak sprawa nie jest taka prosta jakby mogło się wydawać, dzięki Panowie za sprostowanie tego wszystkiego. Jesteście pewni na 100% że Pan listonosz będzie musiał wybulić ze swojej kieszeni ? Jeśli tak to oczywiście zwrócę mu pieniążki co do grosza ale jeśli odpowiedzialność spadła by na placówkę to nic im się nie stanie, nie zbiednieją :mrgreen:
mati24

Postprzez przemho80 » 22 lis 2013, o 10:37

Witam. Mój Zte v987 dotarł do mnie wczoraj. Jest zaje...ty btw. Przez WER Łódź poszło bardzo szybko z dnia na dzień już go miałem. Vat nałożył WER Warszawa. W sumie czekałem 46 dni. 6-go października zrobiłem przelew. Zapłaciłem listonoszowi 167 zł vatu. Łącznie mnie kosztował 952 zł. Jest do sprzedania jak ktoś chętny.

Wysłanie przesyłki 2013-10-30 12:30 SINGAPORE SŘ5
Nadejście przesyłki 2013-11-07 20:18 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2013-11-08 01:48 WER Warszawa
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2013-11-20 13:06 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2013-11-20 21:06 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2013-11-20 23:47 WER Łódź
Wysłanie przesyłki 2013-11-21 05:56 WER Łódź
Przygotowanie przesyłki do doręczenia 2013-11-21 08:05 UP Pabianice 1
Przekazanie przesyłki do doręczenia 2013-11-21 08:05 UP Pabianice 1
Doręczenie przesyłki 2013-11-21 17:13 UP Pabianice 1
przemho80

Telefon:: Xperia X8
ROM: minicm

Postprzez colins » 22 lis 2013, o 10:42

mati24 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ogólnie jest tak, że każdy zakład pracy odpowiada za swoich pracowników, także za ich błędy. Oficjalnie więc w tej sytuacji dług celny zostanie uregulowany przez urząd pocztowy. Jednak nie oszukujmy się, bo pracownik czyli w tym przypadku listonosz zostanie pociągnięty przez swojego pracodawcę do odpowiedzialności i najprawdopodobniej to on będzie musiał zapłacić.
Jednak na razie poczekaj na rozwój sytuacji. To oni, a nie Ty popełnili błąd więc niech oni teraz wykażą się inicjatywą. Bo jeśli polecisz już teraz wyjaśniać sprawę, to nauczki dla nich nie będzie żadnej. :mrgreen:
PS
Pomyśl sobie, że możesz zagrać teraz poczcie na nosie choćby za to, że ściga Cię bez zlitowania za abonament radiowo-telewizyjny. :mrgreen:
PS 2
Żartowałem. :-D
colins

Postprzez robek » 22 lis 2013, o 11:00

Ostatnio mój stryj (starszy pan) odbierał przekaz pocztowy dla syna (pocztman przyniósł na posesje). Z rozmowy wynikło, że zwyczaj jest taki, że jak pocztman "dostarcza kasę starszym ludziom", to "należy się" koncówka wypłaty.. Jak przyniósł 978,49zł, to te 8,49 ma dostać w prezencie. I dostał.
Kuzyn strasznie się wk.. Nie stratą 8,49, ale tym, że te chłystki mają płacone za jeżdżenie na swoich rowerkach, a dodatkowo miesiąc w miesiąc okradają tych biednych ludzi, którym dowożą renty, czy inne, najczęściej autentycznie biednych. Na okolicznych wioskach, taki haracz, to regularna praktyka się okazuje.

Oczywiście to tylko taka anegdotka i nie ma związku z powyższym, bo pewnie też oddałbym pocztmanowi (jakby walnął się bezpośrednio UC, to uznałbym to za prywatną wiktorię i zakupił wino musujące :-P )
robek

Pochwały: 1

Postprzez pooli86 » 22 lis 2013, o 12:23

Hey Witam
ostatnio dostalem list z UC z postanowieniem o zajeciu towaru. Czy mial ktos z was podobna sytuacje i jak to wyglada dalej ? odesla towar do nadawcy ?
pooli86

Postprzez bartazzz » 22 lis 2013, o 12:30

pooli86 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

jesli to telefon i trafil do UKE i nie ma CE to tak
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez pooli86 » 22 lis 2013, o 12:35

to dobrze ze go odesla mimo wszystko nizeli skasuja na koszt panstwa. Tego typu pismo jest dla mnie nowascia. Wczesniej byly klarowne informacje ze towar nie ma ce i wraca do nadawcy itp
pooli86

Postprzez colins » 22 lis 2013, o 13:38

No chyba, że go skasują, bo też mają taką możliwość. :-?
Ktoś ostatnio wrzucił tu skan pisma, jakie dostał z UC w sprawie zajęcia telefonu. Było tam napisane, że ma termin 7 dni na odwołanie.
Może więc i Ty napisz do nich prośbę o odesłanie przesyłki do nadawcy, bo naprawdę gotowi go skasować.
colins

Postprzez bartazzz » 22 lis 2013, o 13:42

colins napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

wg tego pisma była możliwość prośby o odesłanie do nadawcy i było na to 20 dni
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez colins » 22 lis 2013, o 13:48

Mówię o innym piśmie. W tym standardowym, w którym UC prosi o zadeklarowanie wartości przesyłki jest zapis, że jeśli nie dostanie odpowiedzi, to po 20 dniach odeśle telefon. Natomiast mi chodzi o pismo, które parę dni temu wrzucił tu jeden z forumowiczów, w którym postanowiono zająć telefon ze względu na niespełnienie tych wszystkich norm unijnych. I w tym właśnie piśmie nie było mowy o odsyłaniu, tylko pouczenie o możliwości złożenia zażalenia w ciągu 7 dni.
Oooo, znalazłem http://telchina.pl/oplaty-celne-za-towary-sprowadzane-z-chin-t1159-950.html#p40896
colins

Postprzez kenner » 22 lis 2013, o 14:00

colins napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z pisma o zajęciu nie wynika, że zwrócą do nadawcy. Celnik w rozmowie telefonicznej (Poznań) powiedział, że przyjdzie kolejne pismo i wtedy będzie czas na decyzję. Ja nie czekałem i złożyłem osobiście pisemną prośbę o zwrot do nadawcy. Tego samego dnia wg trackingu paczka wyszła z Poznania i na drugi dzień przez WER Komorniki trafiła do Warszawy.

Przesłałem informację do sprzedawcy (EBE - świetna obsługa), dostałem od nich info żeby otworzyć spór. W sporze podałem przyczynę (zajęcie przez UC) i załączyłem zdjęcia z UC pisma o zajęciu telefonu oraz mojego pisma o dyspozycji zwrotu do nadawcy (zdjęcia nie są konieczne, ale ja wysłałem). EBE tego samego dnia zrobiło zwrot całej kasy. Czakam na zaksięgowanie przez bank
kenner

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI