Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez muf18 » 24 lis 2013, o 15:51

A z czym nie do końca ? Z tym, że paczek nie trzepią ? Dlaczego akurat teraz (trzeba było w czerwcu zamówić, jak pierwszy raz o tym pomyślałem :/). Właśnie powinni być na forum dla celników, ciekawy jaki odpał dostają, za wywalanie paczek na wschód.
Tylko nie gt540
muf18
AKTYWNY

Pochwały: 1

Postprzez colins » 24 lis 2013, o 16:27

Robbo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Taki ze mnie celnik jak z koziej dupy trąba. :mrgreen: Po prostu piszę jak sytuacja wygląda od strony prawnej.
I trochę gul mi skacze, że ja musiałem niestety zapłacić. :-?
Ale co ich za nos powodziłem przy tym (w sumie to Pocztę Polską), to dla mnie bezcenne. :mrgreen:
colins

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo A820

Postprzez lukkki » 24 lis 2013, o 18:09

Z punktu formalnoprawnego to uprawiasz przemyt, znaczy wszyscy uprawiamy, a jak się sam przyznasz to grozi ci mniejsza kara :)
lukkki
VIP

Pochwały: 13

Postprzez colins » 24 lis 2013, o 19:02

Upraszczając można napisać, że mamy tutaj do czynienia z forum przemytniczym. :mrgreen:
Jutro, jeśli nie zapomnę, opiszę Wam moją przygodę z telefonem z mojego podpisu, który posiadam już od bez mała 2 tygodni, a za który do dziś nie zapłaciłem, mimo naliczenia należności celnych, grając w ten sposób systemowi podatkowemu na nosie. :-D
colins

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo A820

Postprzez muf18 » 24 lis 2013, o 21:21

Ej, bo ci naliicza odsetki ;)
Tylko nie gt540
muf18
AKTYWNY

Postprzez Snepo » 24 lis 2013, o 23:17

Witam, miał kotoś z was naliczony wat przy wysłce Kurierem dhl, lub odełanie do nadawcy ? Zależy mi na odpowiedzi bo nie wiem jaką opcje wysyłki mam wybrać czy pocztą czy kurierem.
Snepo

Telefon:: Nokia

Postprzez mpatrykb » 25 lis 2013, o 00:59

Witam, czy jak zamawiam dhl i paczka idzie najpierw do Niemiec, tam przejdzie i jedzie do polski, to od razu do mnie do domu czy znowu do WERu ?
mpatrykb

Telefon:: zp820

Postprzez michaelred » 25 lis 2013, o 11:07

Paczka przyjdzie do siedziby DHL z UC a dopiero po odprawie do ciebie. DHl jest jednak szybki kiedys wyslana paczka z Chin w Piątek w Poniedzialek byla juz u mnie :D
michaelred
AKTYWNY

Pochwały: 15
Telefon:: LeEco Le 2 x526
ROM: LineageOS 15.1

Postprzez michaelred » 25 lis 2013, o 11:09

Snepo napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Z DHLem jest o tyle lipa ze o ile naleznosci skarbowe moga wyjsc pare zlotych to oni za odprawe w twoim imieniu i tak kasuja kolo 60 zl.
michaelred
AKTYWNY

Pochwały: 15
Telefon:: LeEco Le 2 x526
ROM: LineageOS 15.1

Postprzez yoqi » 25 lis 2013, o 12:47

Dzis dotarla do mnie przesylka z ibuygou by DHL owinieta w piekny papier prezentowy. Koszty celne: brak!
Uprzedzajac pytania: nawet nie prosilem sprzedawcy zeby cokolwiek z nia kombinowal.
Pake odbierala zona wiec jeszcze nie widzialem zawartosci...
yoqi

Telefon:: Samsung

Postprzez bumbum » 25 lis 2013, o 13:47

Ok, zapłaciłem dzisiaj VAT za mój THL zatrzymany w poznaniu.
No ale coś tu jest nie halo!!! A gdzie jest jakis dokument, na jakiej podstawie, jest tylko cytuję "Kartka naleznościowa" z kwota i naklejka wielkosci znaczka pocztowego z napisem i pieczątka "Oclono".
No chyba ze dokumenty przyjdą teraz pocztą? Napiszcie jak to jest?
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez drago68 » 25 lis 2013, o 14:11

W moim przypadku dostałem kartkę należnościową ( taką małą) oraz dużą A4 z naliczonym Vatem: od jakiej sumy i ile wyszczególnione. Może doręczyciel zapomniał Tobie dać przy odbieraniu paczki.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI