Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

25 lis 2013, o 14:51

Podpisywałem jakis papier ale nic dla mnie nie było/

25 lis 2013, o 14:53

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Możliwe że dokumenty masz doczepione do paczki, sprawdź.

25 lis 2013, o 17:03

Słuchajcie drodzy Panowie i Panie, zrobiłam chyba największy błąd w moim życiu. Proszę o pomoc.
Pomyślałam, że kupię V987 przesyłką DHL, więc tak zrobiłam. Kupiłam ZTE V987, wysłali DHL (30$ gift). Telefon + przesyłka wyszło 836 zł po przewalutowaniu.

1. Ile zapłacę? Przy dobrej i złej opcji.
2. Mogę tego jakoś uniknąć? Tj. odmówić przyjęcia towaru, założyć spór, czy cokolwiek? Ile to trwa?
Proszę o możliwie najwięcej odpowiedzi i opcji.

25 lis 2013, o 17:08

Może być naliczony vat lub nie. DHL z automatu daje do UC, choć są czasem wyjątki.
Czasem przechodzi, ale 90% ,że vat doliczą około 195 zł + koszty manipulacyjne DHL około 60-70 zł

25 lis 2013, o 17:12

O ja. Czyli mogę liczyć na cud albo nie? Dobra. Jeśli doliczą. To pytanie.
1. mogę odmówić? A potem założyć spór i w jakiś sposób odzyskać pieniądze?

25 lis 2013, o 17:19

a na jakiej podstawie chcesz zalożyć spór ? nie masz zadnych podstaw

ja mam inne pytanie
zamówiłem 2 przedmioty w jednym zamówieniu, ale zostały one wysłane osobno, przesyłka zatrzymana w cle
jak ja im mam wysłać dowód zapłaty za daną przesyłkę, skoro zapłaciłem za dwa przedmioty, a w paczce znajduje się tylko jeden ? :lol:
nie będe płacił cła x4, skoro powinienem za dwa przedmioty zapłacić, pozostaje mi chyba " podrobienie" , ale przecież to nie będzie oszustwo :roll:

25 lis 2013, o 17:23

Nie wiem jak jest w przypadku DHL, bo zwykła pocztę CP, SG, HK można odmówić ( jeżeli wpadnie do UC) i paczka idzie z powrotem do sprzedawcy, ale sprzedawca może sobie odliczyć koszty tego powrotu paczki.
Przychodzi nawet pismo z UC, że jesteś zobowiązana do załatwienie formalności celnych z Twojej strony do 20 dni, bo potem odsyłają paczkę do nadawcy.
Założyć spór zawsze trzeba , jak się chce odzyskać zwrot kasy. Coś zawsze można na ściemniać, ale jak podejdzie do tego sprzedawca... trudno powiedzieć.

25 lis 2013, o 17:30

@mpatrykb
Na srenie z aukcji powinieneś mieć nr tych przesyłek co będzie (powinno) zgadzać się z kwotą zapłaty.
Więc napiszesz wyjaśnienie o co chodzi w tym temacie, podeślesz srena z aukcji i potwierdzenie zapłaty.
W oświadczeniu napiszesz nr paczek i nr pozycji księgi magazynowej wraz z złożonym podpisem.

25 lis 2013, o 18:13

Nie bardzo rozumiem co napisałeś :-P

zapłaciłem łącznie 174.50$ w jednym zamówieniu
1 przedmiot kosztował 70$
2 przedmiot kosztował 104,50$
przedmioty zostały wysłane osobno,zatrzymane do cła
jak ja im mam wysłać potwierdzenie zapłaty, skoro widnieje tylko kwota 174,50$ jak ja mam to rozdzielić teraz, tak żeby mi policzyli vat od 70$ a nie 174,50

25 lis 2013, o 18:14

mpatrykb napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

może screen z aukcji?

25 lis 2013, o 18:17

mango napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

może screen z aukcji?

ale obok numeru przesyłki nie masz podanej kwoty, numery przesyłek masz tylko u góry i celnik może zrobić tak jak mu się podoba

25 lis 2013, o 18:45

Jak wejdziesz w szczegóły zamówienia masz u góry numer paczki a na dole kwota którą płaciłeś.
I tak masz w tej drugiej aukcji.
Numery paczek będą się zgadzać z tymi co ma UC.
Robisz screny oby dwóch zamówień, czyli suma kwot, którą zapłaciłeś będzie się zgadzać i robisz do tego jedno potwierdzenie przelewu do dwóch paczek.
Musisz napisać oświadczenie,że płaciłeś za dwie paczki razem (podać numery oraz numery pozycji księgi magazynowej).
Odpowiedz