Zaraz, zaraz. Skoro sprzęt wraca po naprawie, to napisz gamoniom, że tak jest więc jakim prawem naliczają VAT skoro już przecież sprzęt wcześniej był w kraju (o ile to prawda). Nie dajmy się wrabiać tym czarnym z UC w ich wydumane opłaty. Bo przecież nie może być tak, że przykładowo kupiłem telefon, oni naliczyli VAT i ja go zapłaciłem. Po jakimś czasie telefon się psuje więc odsyłam go na gwarancję. Telefon wraca z Chin po naprawie, a UC znowu zatrzymuje i żąda zapłaty VAT. No jakim prawem panowie?

Przecież raz już płaciłem. Płaci się raz i mogą mnie w trąbę pocałować złodzieje.
Tylko, że w Twoim przypadku było tak, że zapewne za pierwszym razem udało Ci się uniknąć płacenia podatku. Więc teraz jeśli wyskoczysz z zapytaniem dlaczego masz płacić ponownie, to oni zażądają (bo przecież oni nie proszą

) wcześniejszego dowodu zapłaty. I w takim wypadku nic niestety nie zdziałasz.
W każdym razie nawet jeśli nie płaciłeś dotychczas podatku, to napisz do nich, że to nie jest nowy zakup tylko sprzęt po naprawie gwarancyjnej. Bo jeśli tego nie zrobisz, to rzeczywiście gotowi Ci w ogóle odesłać go powołując się na brak certyfikatów CE.
Ostatecznie po kilku dniach zwolnili mój naprawiony telefon. WYsłałem skan z ali, potwierdzenie zapłaty z karty kredytowej oraz oświadczenie, że telefon wraca z serwisu. Dziś odebrałem przesyłkę - na szczęście obyło się bez opłat.