Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez mati24 » 20 lis 2013, o 16:05

To dopytaj konkretnie kumpla, telefon sobie zostawili w Polsce? Jakoś nie chce mi się wierzyć żeby już do takich sytuacji dochodziło.
mati24

Postprzez fateho777 » 20 lis 2013, o 16:10

fateho777

Pochwały: 4
Telefon:: haier w 718+

Postprzez bartazzz » 20 lis 2013, o 16:13

czyli zgodnie z tym pismem można wnioskować o odesłanie towaru, nawet po negatywnej opinii UKE. Cofnięty telefon na szczęście spowoduje wstrzymanie kasy, ale nie jej utratę.
Wszystkie wątpliwości rozwiane.

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No własnie, u mnie, to znaczy u mojego kumpla tez został zajęty bez mozliwosci odesłania do nadawcy. Nie wiem czy tak mogą sobie zająć? Owszem, mogą nie dopuscić do obrotu i odesłać.

Dostałeś takie pism jak powyżej? wg niego odeślą na Twoje życzenie telefon i tyle.
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez mati24 » 20 lis 2013, o 16:19

Dobrze że istnieje taka możliwość wyjścia z owej sytuacji, gdyby tylko pozostało zniszczenie towaru to zgroza.
mati24

Postprzez spooks » 20 lis 2013, o 17:31

kenner napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mam taki sam przypadek:

Obrazek
Obrazek

I w związku z tym mam podobne pytanie.
Czy UC odeśle tel. do nadawcy?
oraz czy jest szansa odzyskania pieniędzy, jeżeli wpłata nie została jeszcze zwolniona na aliexpress tzn. nie potwierdziłem jeszcze otrzymania przesyłki?
spooks

Telefon:: LG

Postprzez spikeer » 20 lis 2013, o 17:35

A mi Poznan dzisiaj przyslal dokumenty z cla telefon Lenovo A 830.Czy ktos wie czy lenovo puszcza czy wysla do ekspertyzy.
spikeer

Pochwały: 6
Telefon:: Zopo ZP980+ 2Gb SGS
ROM: 4.2.2

Postprzez fateho777 » 20 lis 2013, o 18:46

spooks napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Mam taki sam przypadek:

Obrazek
Obrazek

I w związku z tym mam podobne pytanie.
Czy UC odeśle tel. do nadawcy?
oraz czy jest szansa odzyskania pieniędzy, jeżeli wpłata nie została jeszcze zwolniona na aliexpress tzn. nie potwierdziłem jeszcze otrzymania przesyłki?

dostałes jeden list czy 2 ? w drugim dostaniesz to co wkleilem, do UC wysyłasz wniosek o odesłanie do nadawcy na jego koszt, mozesz tez poczakac az sami odesla ale wtedy nie zdazysz zalatwic z chinczykiem
fateho777

Telefon:: haier w 718+

Postprzez colins » 20 lis 2013, o 19:24

spooks napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zgodnie z pouczeniem z otrzymanego pisma, stwierdzającym że masz 7 dni na odwołanie, pisz do nich żądanie o odesłanie przesyłki do nadawcy. Nie ma tu żadnej Twojej winy w tym, że chciałeś kupić taki, a nie inny telefon. Nie musiałeś przecież wiedzieć, że sprzęt nie ma stosownych certyfikatów.
Nie popełniłeś żadnego przestępstwa więc zająć to sobie pan kierownik urzędu celnego może co najwyżej miejsce w kiblu.
Łaski nie robią i na Twoje polecenie odesłać muszą. I tak jak napisałem wyżej, nie proś, tylko zażądaj odesłania.
Nosz kurna, to co teraz wyprawiają w tym zakichanym UC Poznań, to woła o pomstę do nieba. Za straszenie się wzięli.
Normalnie balansowanie na granicy prawa w wykonaniu państwowego urzędu. :shock:
Nawet Prawo Celne, które można łatwo znaleźć w internecie mówi, że sprzęt nie spełniający warunków dopuszczenia na teren wspólnoty może być odesłany do nadawcy.
A tu sobie pan kierownik zajmuje jakby to jakaś bomba była. :-?
Swoją drogą zachęcam do przestudiowania Prawa Celnego - dużo wyjaśnia i łatwiej z nimi walczyć :mrgreen: (a przynajmniej bronić się).

Autor postu otrzymał pochwałę
colins

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo A820

Postprzez spooks » 20 lis 2013, o 21:24

fateho777 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nie licząc zawiadomienia o zatrzymaniu przesyłki i przesłania danych na temat zakupu, to otrzymałem tylko to pismo.

colins napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wielkie dzięki za tą odpowiedź! Tak też zrobie, bo naprawdę to jest chore co się wyprawia...
Jeszcze rozumiem jak bym kupił większą ilość telefonów na handel, ale jedna sztuka do użytku własnego (co też zaznaczyłem w dosłanych dokumentach do UC)?
Z resztą to był mój pierwszy taki zakup i już chyba ostatni...

Telefon był kupowany na tej aukcji: http://www.aliexpress.com/snapshot/281011402.html i faktycznie nie ma tam oznaczeń zgodności.
Jestem teraz ciekaw czy da się załatwić z chińczykiem zwrot $.

Dzięki :)
spooks

Telefon:: LG

Postprzez doprze » 20 lis 2013, o 22:50

cześć

niestety zatrzymali mi telefon w warszawie, mam status: 2013-11-16 03:08, Zatrzymanie przez urząd celny, WER Warszawa, a dzisiaj otrzyamałem list z urzędu celnego z prośbą o fakturę, specyfikację telefonu i skan dowodu osobistego.

Przygotowałem potwierdzenie zapłaty, zrobiłem zrzut z zakładki financial, dane z dowodu osobistego. Ale skąd wziąźć specyfikację telefonu, i czy to wogóle potrzebne. Czy wysłać im tylko to co już przygotowałem ?

Pozdrawiam
doprze

Postprzez piter92wzg » 20 lis 2013, o 22:52

Ja mam problem z chłopakami z Zabrza. Kupiłem wyswietlacz do THL w200 (rozbił mi się). Na paczce było napisane 20usd (wartosc LCD) + 5USD (wartosc skorzanego case'a), dostalem od chinczyka fakture ktora to potwierdza a oni zazyczyli sobie potwierdzenie przelewu... Wyslalem im faktyczne koszta i zaznaczylem ze zawieraja sie w tym rowniez koszta przesylki. Ciekawe co teraz zrobia...
piter92wzg

Postprzez drago68 » 20 lis 2013, o 22:54

@doprze
To co przygotowałeś jest OK.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI