Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
20 lis 2013, o 23:01
Ok, wysłałem na maila screen z aliexpress i wyciąg z karty płatniczej + dane z dowodu (aktualnie nie mam skanera, by zeskanować dowód). Zobaczymy, czy panowie z Warszawy zrobią to, co panowie z Poznania, czy puszczą telefon do mnie.
Co ciekawe, w trackingu nawet nie mam wzmianki, że telefon zatrzymali w WER Warszawa. Jest tylko info, że paczka przyjechała na WER i nic więcej.
20 lis 2013, o 23:07
@up Mam tak samo jak Ty. Dzisiaj wysłałem im te dokumenty. Ciekawe kiedy puszczą dalej paczkę. Jak nie masz skanera to następnym razem zrób zdjęcie dowodu i przekonwertuj na pdf.
20 lis 2013, o 23:13
Ja mam tak samo jak wy. Tez Wawa, list z cla przyszedl w poniedzialek. Wieczorem wyslalem im dokumenty.
Dzis dzwonilem to powiedzieli ze napewno jeszcze tego nie ruszyli bo maja sporo paczek. Ale do konca tyg. powinni sie wyrobić.
21 lis 2013, o 00:14
A czy zdarzyło sie komuś z Was aby zatrzymali w poznaniu do UKE z powodu braku CE inny model niż ZTE czy Lenovo?
Przekopałem całe to forum i inne i tylko upodobali sobie te dwa modele i jeden przypadek z Hayer-em.
21 lis 2013, o 00:20
Moim zdaniem zatrzymuja telefony 'chinsko' brzmianych marek typu Xuawei, NeoBox,Xiaomi,Zopo itd. Lenovo czy ZTE to firmy ktora juz w jakims stopniu znane na rynku u nas.
U mnie z
Lenovo A820 nie bylo problemu.
Ale to tylko moje podejrzenia ;)
21 lis 2013, o 00:27
Wysłanie przesyłki 2013-10-30 12:30 SINGAPORE SŘ5
Nadejście przesyłki 2013-11-07 20:18 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2013-11-08 01:48 WER Warszawa
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2013-11-20 13:06 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2013-11-20 21:06 WER Warszawa
W końcu mi zwolnili przesyłkę. 12go wysłałem dokumenty mailem. Moje zamówienie, potwierdzenie przelewu i dane z dowodu. Mam nadzieję, że naliczą mi tylko cło i w końcu dostanę mojego ZTE V987. Niestety łącznie wyjdzie mi to ok 1000zł. Mieszkam w Łodzi. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tutejszą pocztą lub UC?
21 lis 2013, o 00:46
Właśnie ja nie chciałem zamawiać do Łodzi, a też tu mieszkam, dlatego wybrałem opcję nieco dłuższą i zamówiłem słuchawkę do domu rodziców. Daj znać, czy WER Łódź coś nabroi ;)
21 lis 2013, o 00:55
Nie licząc zawiadomienia o zatrzymaniu przesyłki i przesłania danych na temat zakupu, to otrzymałem tylko to pismo.
Wielkie dzięki za tą odpowiedź! Tak też zrobie, bo naprawdę to jest chore co się wyprawia...
Jeszcze rozumiem jak bym kupił większą ilość telefonów na handel, ale jedna sztuka do użytku własnego (co też zaznaczyłem w dosłanych dokumentach do UC)?
Z resztą to był mój pierwszy taki zakup i już chyba ostatni...
Telefon był kupowany na tej aukcji:
http://www.aliexpress.com/snapshot/281011402.html i faktycznie nie ma tam oznaczeń zgodności.
Jestem teraz ciekaw czy da się załatwić z chińczykiem zwrot $.
Dzięki :)
W każdym razie ślij zażalenie póki masz czas (ustawowe 7 dni). Ponownie prześledziłem tekst Prawa Celnego ->
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20040680622<- i muszę niestety przyznać, że cwaniaki zawarli w nim zapis o możliwości zajęcia towaru (Art.30 Ustawy), a nawet jego przepadku na rzecz Skarbu Państwa (Art.31). Jednocześnie jednak artykuł 30 mówi o tym, że zajęcie towaru może być w każdym czasie uchylone. Dodatkowo art.31 ustawy stanowi, że istnieje możliwość cofnięcia towaru poza obszar celny Wspólnoty (czyli po prostu odesłania do nadawcy). Wobec tego ja na Twoim miejscu powołałbym się na te 2 artykuły i poprosił (jednak poprosił

) o zwolnienie z zajęcia i odesłanie towaru. Ale czy i w ogóle ustosunkują się do takiej prośby, to zależeć będzie niestety już tylko od nich.

Biedny, szary obywatel zawsze w dupę kopany.
21 lis 2013, o 08:54
Kurde, ale mnie chinczyk podniósł na duchu. Załatwił mi wszystkie certyfikaty dla THL W100. Jest całej dokumentacji chyba z 10 plików PDF dla tego modelu. 18 mb w załacznikach. Raporty SAR, CE wsio wsio. Certyfikaty sa na kazdy podzespół czyli osobno na wcdma, wifi, bluetotch, osobno na ładowarke , osobno na baterię. Dokumentacja fotograficzna kazdego modułu. W100 jest rozebrany w drobny maczek i są zrobione fotki z labolatorium.
21 lis 2013, o 08:58
Jak ma certyfikaty to może umieść je gdzieś na forum, w przyszłości może pomóc osobom którym ten telefon trafi na cło lub co gorzej do UKE.
21 lis 2013, o 09:16
wg tej wartości powinni zwolinić