Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

21 lis 2013, o 20:55

Jak nie chce oddać to escalate...

21 lis 2013, o 21:03

@mortimer
Oczywiście powinno pomóc. przecież telefon wraca do niego, a wina leży po jego stronie bo nie dopełnił wszystkich formalności, co do telefonu ( a sprzedał) wobec aliexpress i Ciebie.

21 lis 2013, o 22:29

homar napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No i nawet jak listonosz by przyszedł to i tak tylko dobra wola odbiorcy zależy od tego czy zapłaci czy nie.
Tak mi się wydaję.

21 lis 2013, o 22:41

KingdomPL napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No i nawet jak listonosz by przyszedł to i tak tylko dobra wola odbiorcy zależy od tego czy zapłaci czy nie.
Tak mi się wydaję.

MA zaległy VAT i raczej od tego nei ucieknie.

21 lis 2013, o 22:45

mati24 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Podpisane, odebrane, mogą Cię w przysłowiową trąbę pocałować. :mrgreen:
Zachęcałem już wcześniej do zapoznania się z przepisami Prawa Celnego, a Wy nadal żyjecie w niewiedzy. ;-) A przecież ta ustawa dokładnie wyjaśnia taki problem.
Zresztą co ja będę się produkował.
Proszę:
"Art. 65a. W przypadku doręczania przez operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada
2012 r. – Prawo pocztowe, zwanego dalej „operatorem”, przesyłek zawierających towary, w stosunku do których istnieje
obowiązek uiszczenia należności przywozowych, operator jest zobowiązany pobrać te należności od odbiorcy przed wyda-
niem mu przesyłki.

2. Pobrane należności przywozowe operator jest zobowiązany przekazać na rachunek właściwej izby celnej w terminie
10 dni od dnia wydania przesyłki odbiorcy.
3. Najpóźniej następnego dnia roboczego po upływie terminu, o którym mowa w ust. 2, operator jest zobowiązany do-
starczyć do urzędu celnego, w którym przesyłka została przedstawiona, dowód przekazania należności przywozowych wraz
z wykazem zawierającym numery dokumentów celnych dotyczących przesyłki, datę wydania przesyłki odbiorcy oraz kwo-
tę należności przywozowych.
4. W przypadku niepobrania należności przywozowych od odbiorcy przesyłki, operator jest zobowiązany do uiszczenia
tych należności w terminie 10 dni od dnia wydania przesyłki odbiorcy.

5. W przypadku niedotrzymania terminu, o którym mowa w ust. 2 i 4, operator jest zobowiązany do zapłaty odsetek
w wysokości przewidzianej dla odsetek za zwłokę od zaległości podatkowych."

To tyle. Jakby ktoś nie zrozumiał, to tłumaczę. Artykuł 65a Prawa Celnego nakłada na Pocztę obowiązek pobrania opłaty PRZED wydaniem paczki. Jeśli przesyłka została wydana, a należności nie zostały pobrane, bo np. listonosz zapomniał, to poczta jest ugotowana i musi zapłacić za Ciebie. :-P Mało tego - Urzędu Celnego nie interesuje ten problem i kasa ma znaleźć się na ich koncie w ciągu 10 dni od wydania Tobie przesyłki. Żeby było jeszcze śmieszniej, to jeśli Poczta nie zapłaci w tym terminie, to będzie miała naliczone dodatkowo odsetki od zaległości podatkowych. :mrgreen:
Podejrzewam, że najpóźniej za parę dni Twoja poczta zorientuje się, że nie pobrała od Ciebie należnej opłaty. Zapewne będą chcieli dogadać się z Tobą żebyś zapłacił ten podatek. Jeśli jednak masz jaja, to odmówisz i powołasz się na art.65a Prawa Celnego i choćby straszyli Cię sądem, to nic Ci nie zrobią i będą musieli zapłacić za Ciebie. :-D
Pozostaje kwestia moralna. Bo Ty zaoszczędzisz, ale w praktyce opłatą zostanie obciążony ten, który błąd popełnił czyli zapominalski listonosz. :-/
Napisz jak się losy potoczą...

21 lis 2013, o 23:38

Powołujesz się tylko na Prawo Celne, ale nie zapominaj szanowny kolego, że w Polsce obowiązuje cały zestaw praw. Ja bym się skupił raczej na Prawie Pocztowym i KC. A z tego co podałeś wynika jasno, że IC ma dostać kasę i tyle ich to obchodzi.
Poza tematem, od siebie. Można próbować nie dawać się okradać państwu, a nie okradać "biednego" listonosza post factum. Jak się ma jaja, to się zachowuje jak prawdziwy mężczyzna, a nie jak gówniarz.

22 lis 2013, o 01:29

Dlatego wspomniałem, że pozostaje kwestia moralna - czytaj ze zrozumieniem.
Jeśli natomiast mielibyśmy odwoływać się do innych praw czy kodeksów, to podobne do Prawa Celnego są ustawy z Prawa Podatkowego (tzw.Ordynacji Podatkowej). W tymże prawie również jest podane, że inkasent (w tym przypadku poczta) jest zobowiązany do pobrania należności podatkowych, a jeśli tego nie zrobił (bądź zrobił niewłaściwie), to odpowiada własnym majątkiem. Nie chce mi się teraz szukać, który to artykuł Prawa Podatkowego, ale zapis taki istnieje.
Natomiast jeśli chodzi o Prawo Pocztowe, to jest ono chyba najbardziej dziurawe. Bowiem nie ma w nim żadnych wskazówek dotyczących postępowania w przypadku błędu poczty (przynajmniej tego typu błędu). Wygląda na to, że Poczta nie przygotowała się na taką okoliczność.
Sytuacja naszego kolegi z forum nie jest wcale odosobniona, bo przypadki "zapomnienia" pocztowców zdarzają się dość często. W związku z tym w czeluściach internetu znaleźć można wiarygodne źródła przedstawiające rozwiązanie takich sytuacji. Proszę przeczytać sobie przykładowy artykuł z Gazety Prawnej ->http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/20395,poczta_bedzie_straszakiem_na_oszustow.html. Pada tam wyraźne stwierdzenie, że... "jeśli poczta zapomni pobrać należności celno-podatkowe, poniesie za to odpowiedzialność, również finansową." I takich przykładów interpretacji przepisów można znaleźć więcej.
Wobec tego dla mnie sprawa jest jasna. Jeśli kolega, od którego listonosz zapomniał pobrać należności uprze się i nie zapłaci, to Poczta będzie zmuszona uregulować te należności za niego. Poczta, jako instytucja mająca obowiązek pobierania opłat, nie dopełniła swoich obowiązków, popełniła błąd, a za błędy trzeba odpowiadać.
Jeszcze raz napiszę (żeby kolega mnie dobrze zrozumiał), że zdaję sobie sprawę z tego, że tak naprawdę pieniądze te zostaną ściągnięte z zapominalskiego listonosza.
I sumienie nakazywałoby w takiej sytuacji zlitować się nad nim i zapłacić ten podatek.
Jednak prawo jest bezduszne i stanowi tak jak napisałem wyżej.
Ja jestem tylko ciekaw jak sytuacja się rozwiąże i liczę, że autor wpisu nam o tym opowie. :-)

PS
Dodam jeszcze, że instytucje pokroju Poczty Polskiej są często ubezpieczone na wypadek podobnych zdarzeń i w razie popełnienia błędów płaci za nich ubezpieczyciel.
Jednak nieszczęsny listonosz i tak zapewne będzie miał przechlapane. :-/

22 lis 2013, o 08:15

Jednak sprawa nie jest taka prosta jakby mogło się wydawać, dzięki Panowie za sprostowanie tego wszystkiego. Jesteście pewni na 100% że Pan listonosz będzie musiał wybulić ze swojej kieszeni ? Jeśli tak to oczywiście zwrócę mu pieniążki co do grosza ale jeśli odpowiedzialność spadła by na placówkę to nic im się nie stanie, nie zbiednieją :mrgreen:

22 lis 2013, o 10:37

Witam. Mój Zte v987 dotarł do mnie wczoraj. Jest zaje...ty btw. Przez WER Łódź poszło bardzo szybko z dnia na dzień już go miałem. Vat nałożył WER Warszawa. W sumie czekałem 46 dni. 6-go października zrobiłem przelew. Zapłaciłem listonoszowi 167 zł vatu. Łącznie mnie kosztował 952 zł. Jest do sprzedania jak ktoś chętny.

Wysłanie przesyłki 2013-10-30 12:30 SINGAPORE SŘ5
Nadejście przesyłki 2013-11-07 20:18 WER Warszawa
Zatrzymanie przez urząd celny 2013-11-08 01:48 WER Warszawa
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2013-11-20 13:06 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2013-11-20 21:06 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2013-11-20 23:47 WER Łódź
Wysłanie przesyłki 2013-11-21 05:56 WER Łódź
Przygotowanie przesyłki do doręczenia 2013-11-21 08:05 UP Pabianice 1
Przekazanie przesyłki do doręczenia 2013-11-21 08:05 UP Pabianice 1
Doręczenie przesyłki 2013-11-21 17:13 UP Pabianice 1

22 lis 2013, o 10:42

mati24 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ogólnie jest tak, że każdy zakład pracy odpowiada za swoich pracowników, także za ich błędy. Oficjalnie więc w tej sytuacji dług celny zostanie uregulowany przez urząd pocztowy. Jednak nie oszukujmy się, bo pracownik czyli w tym przypadku listonosz zostanie pociągnięty przez swojego pracodawcę do odpowiedzialności i najprawdopodobniej to on będzie musiał zapłacić.
Jednak na razie poczekaj na rozwój sytuacji. To oni, a nie Ty popełnili błąd więc niech oni teraz wykażą się inicjatywą. Bo jeśli polecisz już teraz wyjaśniać sprawę, to nauczki dla nich nie będzie żadnej. :mrgreen:
PS
Pomyśl sobie, że możesz zagrać teraz poczcie na nosie choćby za to, że ściga Cię bez zlitowania za abonament radiowo-telewizyjny. :mrgreen:
PS 2
Żartowałem. :-D
Odpowiedz