Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez robe » 18 lis 2013, o 16:18

irbis9 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

jakim cudem od tej kwoty zapłaciłeś tak niski vat? co masz na pokwitowaniu?

Przerobił dwójkę na jedynkę i wyszło 108zł :lol:
robe

Telefon:: Lenovo

Postprzez colins » 18 lis 2013, o 16:27

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wszystkie paczki do województwa lubuskiego idą przez WER Komorniki więc nie siej propagandy, że tu nie trzepią. A wiem coś na ten temat bom sam z lubuskiego i przetrzepany właśnie przez Poznań. :mrgreen:
Ostatnio edytowano 18 lis 2013, o 16:41 przez colins, łącznie edytowano 1 raz
colins

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo A820

Postprzez lukkki » 18 lis 2013, o 16:27

Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

No jak się tak opisuje paczkę to już raczej celnicy zaryzykowali.
lukkki
VIP

Pochwały: 13

Postprzez colins » 18 lis 2013, o 16:35

kenner napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeszcze za wcześnie na radość. To pismo nie świadczy o tym, że UC chce naliczyć VAT. To pismo informuje o dopełnieniu formalności niezbędnych dla nadania towarom przeznaczenia celnego. W pismie nie ma mowy o telefonie komórkowym, i na tym etapie to Ty musisz podać co jest w przesyłce. Jeżeli jest to telefon to w Poznaniu na razie chyba wszystko (tablety i telefony) idzie do ekspertyzy do UKE. Dopiero jeśli UKE stwierdzi, że telefon ma certyfikat CE następuje naliczenie VAT przez UC. Jedyna szansa na VAT to sytuacja, że celnik zachowa się inaczej i nie przekaże sprawy do UKE

Ja takie pismo dostałem 4.11 i do dzisiaj czekam na wynik ekspertyzy UKE (info po wykonaniu telefonu do UC).

Mimo mojej wielkiej niechęci do UC Poznań :mrgreen: muszę tutaj NIE zgodzić się z Tobą.
Zaledwie tydzień temu przepuścili tam moje Lenovo A820 mimo, że nie miało certyfikatów CE i mimo, że najprawdopodobniej otwierali paczkę w celu zbadania zawartości. Tak więc czasem coś puszczą, a z obserwacji poczynionych na forum widzę, że częściej puszczą Lenovo niż ZTE (do tej marki jakoś szczególnie pałają nienawiścią w Poznaniu :-?).
colins

Postprzez bumbum » 18 lis 2013, o 16:40

Nie mówię zeby VATu nie płacic, bo na to jestem zawsze przygotowany, ale na prywatny uzytek trzepiac się znaczka CE?
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez robek » 18 lis 2013, o 16:42

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

O którym Zopo mówisz? I ma znaczki naklejane, czy naniesione bezpośrednio przy produkcji?
robek

Pochwały: 1

Postprzez bumbum » 18 lis 2013, o 16:51

Ma znaczki nie naklejane a naniesione na tabliczce znamionowej pod bateria obok kodu IMEI i i innych. Dodatkowo posiada certfikat CCC. Ma tez oryginalny na pudełku i baterii, nie naklejane. a zopo zp810
Obrazek
zp810 ma certyfikat jak widac a zp800 jest typowo na chinski rynek
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez homar » 18 lis 2013, o 16:55

@bumbum ja przechodziłem przez to we Wrześniu, w urzędzie odwiedzałem ich 2 razy i przez telefon wydzwonilem co najmniej 2h. Im to nie robi różnicy, czy na własny użytek, czy na sprzedaż-nie wytłumaczysz im tego. Przypierdalają się o byle co i nie puszczą choć byś im stopy całował. Jak poszedłem ze znajomym, który miał IDENTYCZNY tablet, co ten, który ja zamówiłem, tylko że przeznaczony na rynek UE z logo CE, to powiedzieli, że to zupełnie inne urządzenia.
homar
AKTYWNY

Telefon:: Elephone P6000

Postprzez colins » 18 lis 2013, o 17:17

Najśmieszniejsze jest to, że przez inne urzędy celne te urządzenia przechodzą zwykle bez problemu, a w Poznaniu nie.
colins

Postprzez thinusbaun » 18 lis 2013, o 17:19

Witam.
W środę moje Lenovo przyjechało do WER Warszawa. W piątek dostełem od nich list co by dokumenty wysłać.
Wysłałem im na tego maila co był w liście(oc441010@war.mofnet.gov.pl). Dzisiaj dzwoniłem do nich i koleś powiedział że nie mają w systemie takiego maila. Co robić? Czekać? Długo czekać? Dzwonić do nich jeszcze raz?
Pozdrawiam
thinusbaun

Telefon:: motorolla

Postprzez colins » 18 lis 2013, o 17:26

Ślij maila ponownie, a najlepiej ze 3 razy z różnych kont.
colins

Postprzez 8850 » 18 lis 2013, o 17:44

Co znaczy taki status? Bo nie mogę się dodzwonić:
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
8850

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI