przez kenner » 18 lis 2013, o 19:21
Jeszcze za wcześnie na radość. To pismo nie świadczy o tym, że UC chce naliczyć VAT. To pismo informuje o dopełnieniu formalności niezbędnych dla nadania towarom przeznaczenia celnego. W pismie nie ma mowy o telefonie komórkowym, i na tym etapie to Ty musisz podać co jest w przesyłce. Jeżeli jest to telefon to w Poznaniu na razie chyba wszystko (tablety i telefony) idzie do ekspertyzy do UKE. Dopiero jeśli UKE stwierdzi, że telefon ma certyfikat CE następuje naliczenie VAT przez UC. Jedyna szansa na VAT to sytuacja, że celnik zachowa się inaczej i nie przekaże sprawy do UKE
Ja takie pismo dostałem 4.11 i do dzisiaj czekam na wynik ekspertyzy UKE (info po wykonaniu telefonu do UC).
Mimo mojej wielkiej niechęci do UC Poznań

muszę tutaj NIE zgodzić się z Tobą.
Zaledwie tydzień temu przepuścili tam moje Lenovo A820 mimo, że nie miało certyfikatów CE i mimo, że najprawdopodobniej otwierali paczkę w celu zbadania zawartości. Tak więc czasem coś puszczą, a z obserwacji poczynionych na forum widzę, że częściej puszczą Lenovo niż ZTE (do tej marki jakoś szczególnie pałają nienawiścią w Poznaniu

).
Miałeś zatrzymanie w cle? Zapłaciłeś VAT? Jeśli nie, to raczej nie otwierali jej celnicy. A tu mowa właśnie o takim przypadku (status: zatrzymanie w cle).