Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez nawinek » 16 lis 2013, o 02:05

kenner napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czekaj na pismo. Niestety jest duże ryzyko, że wogóle telefonu nie dostaniesz.
Poznań najpierw sprawdza w UKE certyfikację CE. Jeśli nie ma CE nie będzie też VAT-u, ani telefonu :-(
To chyba jedyny UC, który najpierw sprawdza czy towar jest dopuszczony do użytkowania w europie.

Ja chciałbym zapłacić VAT, ale nawet nie ma o tym mowy. Brak CE. Przykra sprawa. Taka sytuacja.

Jak wygląda zwrot pieniędzy w takim wypadku, trzeba czekać do końca "delivery time"? Czy lepiej otworzyć "dispute" gdy już będzie wiadome na 100%, że telefonu nie dostaniemy.
nawinek

Postprzez kenner » 16 lis 2013, o 02:06

lukkki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Też odniosłem takie wrażenie, że jak na razie tylko Poznań się przypierdziela do tych certyfikatów. Aż sam się dziwię, że udało mi się parę dni temu wyrwać z ich zachłannych łapek moje Lenovo A820, bo co chwilę ktoś pisze, że mu cofnęli paczkę właśnie w Poznaniu.

Jak udało się wyrwać?
Co do CE to ma podobno zastosowanie do urządzeń elektrycznych do użytku przy napięciach w zakresie między 50 V a 1000 V prądu przemiennego oraz
między 75 V a 1500 V prądu stałego. Telefon chodzi chyba na mniej voltów, czyli powinni zatrzymywać/odsyłać/niszczyć same ładowarki:)

CE musi być na telefon - patrz: http://www.oznaczenie-ce.pl/dyrektywy.php pkt. 21 "Wyposażenie radiowe i terminali telekomunikacyjnych"
kenner

Telefon:: Lenovo A820

Postprzez tacim » 16 lis 2013, o 10:05

A ta duża firma co do RP telefony sprowadza nie jest aby z Poznania :) taki żarci . Mój chory umysł zwęszył zmowę :-) a że nasze firmy są pazerne to jest i to możliwe.
tacim
AKTYWNY

Pochwały: 4
Telefon:: SE K510

Postprzez mati24 » 16 lis 2013, o 12:03

kenner napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Ani nie wczoraj, ani nie dzisiaj. EBE Store już od ponad tygodnia wywaliło Polskę i nie ma co im się dziwić.
mati24

Postprzez drago68 » 16 lis 2013, o 12:14

Nie tylko EBE
Jest założony temat: brak-wysylki-do-polski-przez-sprzedawcow-t5267.html
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez booolooo » 16 lis 2013, o 13:57

No to klops, a 3 tygodnie temu przeszedl Haier bez zadnego problemu. Czekam na pismo od UC nic wiecej nie pozostalo.
booolooo

Telefon:: nokia

Postprzez colins » 16 lis 2013, o 14:59

lukkki napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Też odniosłem takie wrażenie, że jak na razie tylko Poznań się przypierdziela do tych certyfikatów. Aż sam się dziwię, że udało mi się parę dni temu wyrwać z ich zachłannych łapek moje Lenovo A820, bo co chwilę ktoś pisze, że mu cofnęli paczkę właśnie w Poznaniu.

Jak udało się wyrwać?
Co do CE to ma podobno zastosowanie do urządzeń elektrycznych do użytku przy napięciach w zakresie między 50 V a 1000 V prądu przemiennego oraz
między 75 V a 1500 V prądu stałego. Telefon chodzi chyba na mniej voltów, czyli powinni zatrzymywać/odsyłać/niszczyć same ładowarki:)

Powiedz to tym, którym UC nie przepuścił przesyłki. A w ostatnim czasie parę osób pisało, że Poznań przyczepił się do braku certyfikatów CE i chodziło tu głównie o telefony ZTE. Moje Lenovo jakoś przeszło mimo, że też nigdzie CE nie ma. Wczoraj z ciekawości oglądałem pudełko od innego telefonu, który dostałem przy przedłużaniu umowy w Polsce i tam wszędzie znaczki CE są. Na chińczykach niestety nie. I choć sam wkurzam się na postępowanie celników, to jestem w stanie ich zrozumieć, bo takie niestety są przepisy.
colins

Pochwały: 5
Telefon:: Lenovo A820

Postprzez Lingx » 16 lis 2013, o 15:58

Dziś otrzymałem zwrot pieniędzy za ZTE v967s z aliepxress po 4 dniach sporu, nawet telefon nie został jeszcze zwrócony do nadawcy to i tak zwrócili mi pieniądze. Powód sporu jaki był to brak certyfikatu CE, telefon zatrzymany w UC Poznań. Telefon zakupiony w EBE store.
Lingx

Telefon:: X8
ROM: GingerDx

Postprzez mortimer » 16 lis 2013, o 17:46

Lingx napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

wow, to szybko.
dobrze, że bez problemów się obyło.
z ciekawości - sprzedawca się ustosunkował w jakikolwiek sposób do sporu?
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez Lingx » 16 lis 2013, o 18:11

Napisałem do nich że telefon zostanie do nich zwrócony i czy będzie możliwość zwrotu pieniędzy a oni na to że jak otrzymają telefon zwrócą mi wszystkie pieniądze, po tej wiadomości otworzyłem spór bo kończył się czas dostawy i potem musiał bym pewnie do tego czasu czekać a tak udało się dosyć szybko odzyskać pieniądze, nie otrzymałem żadnej wiadomość od ebe store w sprawie sporu.
Lingx

Telefon:: X8
ROM: GingerDx

Postprzez fxxx » 17 lis 2013, o 01:46

Czy komuś celnicy z WER Zabrze zwolnili już przesylkę zatrzymaną w pechowy czwartek 14.11?
fxxx

Telefon:: SE

Postprzez tomk1954 » 17 lis 2013, o 14:14

moja czeka na odprawę, wysłałem już do nich wszystkie dokumenty. Teraz musimy czekać
tomk1954

Pochwały: 7
Telefon:: Elephone p6000PRO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI