Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez KingdomPL » 17 lis 2013, o 14:31

Wysłanie przesyłki 2013-11-05 13:44 SINGAPORE SŘ5
Nadejście przesyłki 2013-11-14 21:22 WER Warszawa
Wysłanie przesyłki 2013-11-16 00:45 WER Warszawa
Nadejście przesyłki 2013-11-16 07:44 WER Rudna Mała
Wysłanie przesyłki 2013-11-16 11:47 WER Rudna Mała
Nadejście przesyłki 2013-11-16 14:07 UP Przemyśl 2

Paczka teraz będzie czekać na UC do jutra ? (Jakby ktoś nie wiedział w UP Przemyśl 1 są celnicy i tam trafiają wszystkie paczki)
Czy może jeśli do dzisiaj nie zostanie zatrzymana to jutro już pójdzie w ręce listonosza ?

Jakby ktoś był na tyle miły i mi odpowiedział,będę wdzięczny.
_-Zopo zp810_-NEO N003_-XIAOMI REDMI 1S -Jiayu S3
AINOL AURORA_- ONDA V989
KingdomPL
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: XIAOMI REDMI 1S
ROM: MIUI V5

Postprzez ebola1972 » 17 lis 2013, o 14:54

u mnie jak paczka trafiała w sobote czy niedzielę na główny UP to dopiero w poniedziałek wcześnie rano była wysyłana do właściwego urzędu pocztowego , myśle ze w Przemyślu jest podobnie

Autor postu otrzymał pochwałę
ebola1972
VIP

Pochwały: 44
Telefon:: Xiaomi RR

Postprzez KarlosW » 17 lis 2013, o 22:47

... a czy ktoś z własnej praktyki i informacji wie czy prze świetami jest wiecej kontroli celnej czy nie wyrabiają..więc warto.. 8-) ?
KarlosW
VIP

Pochwały: 33
Telefon:: thl w200

Postprzez maestro » 18 lis 2013, o 11:24

czy komuś z Was w piątek zatrzymali przesyłkę w UC Poznań i dzisiaj dostał JAKIEKOLWIEK pismo od nich?
maestro

Pochwały: 2
Telefon:: Nokia

Postprzez bumbum » 18 lis 2013, o 13:34

Kurde, paczka moja przeszła przez Warszawe przez urzad celny i myslałem ze wszystko OK. Przez mój region WER nie trzepią paczek , ale pomimo ze mieszkam nie w wojewódzywie wielkopolskim to paczke skierowali do Poznania i zatrzymali w cle. Wiec nie ma reguły, mozesz mieszkac 200km od poznania a jak beda w warszawie chcieli to i tak wyslą do Poznania , a tam juz klapa.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez lukkki » 18 lis 2013, o 13:37

A jak w kujawsko-pomorskim "trzepią"?
lukkki
VIP

Pochwały: 13

Postprzez maestro » 18 lis 2013, o 13:50

przyszło pismo z Poznania i chcą dostarczenia dokumentów, aby naliczyć VAT. Czyli Poznań wbrew pozorom nie oznacza jeszcze ostatecznej klapy i zwrotu zakupu do nadawcy :)
maestro

Postprzez kenner » 18 lis 2013, o 14:28

maestro napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeszcze za wcześnie na radość. To pismo nie świadczy o tym, że UC chce naliczyć VAT. To pismo informuje o dopełnieniu formalności niezbędnych dla nadania towarom przeznaczenia celnego. W pismie nie ma mowy o telefonie komórkowym, i na tym etapie to Ty musisz podać co jest w przesyłce. Jeżeli jest to telefon to w Poznaniu na razie chyba wszystko (tablety i telefony) idzie do ekspertyzy do UKE. Dopiero jeśli UKE stwierdzi, że telefon ma certyfikat CE następuje naliczenie VAT przez UC. Jedyna szansa na VAT to sytuacja, że celnik zachowa się inaczej i nie przekaże sprawy do UKE

Ja takie pismo dostałem 4.11 i do dzisiaj czekam na wynik ekspertyzy UKE (info po wykonaniu telefonu do UC).
kenner

Telefon:: Lenovo A820

Postprzez santahelper » 18 lis 2013, o 15:29

WERy między soba się dogadują komu dowalić cło komu nie.

Jestem z Olsztyna, trasa zawsze była WER Warszawa ---> WER Olsztyn , cła /vatu nigdy nie rzucali

dzisiaj patrze a tu
WER Warszawa ---> WER Pruszcz Gd.

i paka zatrzymana oczywiście ;-)

No zgłupieli ;-)
santahelper

Pochwały: 1

Postprzez bumbum » 18 lis 2013, o 15:43

kenner napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeszcze za wcześnie na radość. To pismo nie świadczy o tym, że UC chce naliczyć VAT. To pismo informuje o dopełnieniu formalności niezbędnych dla nadania towarom przeznaczenia celnego. W pismie nie ma mowy o telefonie komórkowym, i na tym etapie to Ty musisz podać co jest w przesyłce. Jeżeli jest to telefon to w Poznaniu na razie chyba wszystko (tablety i telefony) idzie do ekspertyzy do UKE. Dopiero jeśli UKE stwierdzi, że telefon ma certyfikat CE następuje naliczenie VAT przez UC. Jedyna szansa na VAT to sytuacja, że celnik zachowa się inaczej i nie przekaże sprawy do UKE

Ja takie pismo dostałem 4.11 i do dzisiaj czekam na wynik ekspertyzy UKE (info po wykonaniu telefonu do UC).

Tak tak, mój znajomy tez pismo takie dostał a za parę dni info ze wysłali do UKE.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Postprzez bumbum » 18 lis 2013, o 15:49

Wydaje mi się ze to juz koniec sprowadzania chinskich smartphonów.
Dzwoniłem do UKE, urzadzenie powinno posiadac znaczek CE na pudełku, urzadzeniu i baterii oraz powinno miec deklaracje w instrukcji. Bez tego nie przejdzie.
np. zopo ma znaczek wszędzie ale nie ma deklaracji więc jak będa chcieli i tak się przyczepią.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Postprzez maestro » 18 lis 2013, o 15:54

bumbum napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tak tak, mój znajomy tez pismo takie dostał a za parę dni info ze wysłali do UKE.

wydawało mi się, że osoby, którym przesyłki zostały zatrzymane pod względem braku CE, od razu dostały postanowienie o przekazaniu sprawy do UKE. wyślę im wymagane dokumenty i zobaczymy co dalej będzie się działo. nadzieje trzeba mieć :)
maestro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI