Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
18 lis 2013, o 22:42
Miałeś zatrzymanie w cle? Zapłaciłeś VAT? Jeśli nie, to raczej nie otwierali jej celnicy. A tu mowa właśnie o takim przypadku (status: zatrzymanie w cle).
No właśnie miałem zatrzymanie w cle, paczka wyglądała na otwieraną, bo potem okleili ją taśmą Poczty Polskiej. I mimo, że zawartość paczki czyli
Lenovo A820 była bez certyfikatów CE, to jednak zwolnili ją po 4 dniach (+VAT).
18 lis 2013, o 22:51
Miałeś zatrzymanie w cle? Zapłaciłeś VAT? Jeśli nie, to raczej nie otwierali jej celnicy. A tu mowa właśnie o takim przypadku (status: zatrzymanie w cle).
No właśnie miałem zatrzymanie w cle, paczka wyglądała na otwieraną, bo potem okleili ją taśmą Poczty Polskiej. I mimo, że zawartość paczki czyli Lenovo A820 była bez certyfikatów CE, to jednak zwolnili ją po 4 dniach (+VAT).
18 lis 2013, o 22:54
a moje lenovo właśnie wraca do nadawcy.
oczywiście zatrzymanie w cle, dalej uke, dalej decyzja o nie dopuszczeniu i wreszcie wysyłka zwrotna.
tymczasem czekam cierpliwie na zwrot kosztów.
18 lis 2013, o 22:57
Czy Poznan był winowajcą?
18 lis 2013, o 23:00
To było zaledwie tydzień temu. Wkurzyłem się straszliwie jak zobaczyłem w trackingu wpis o zatrzymaniu w cle, ale patrząc na to co teraz tam (w Poznaniu) wyprawiają muszę przyznać, że chyba rzeczywiście miałem szczęście, bo telefon jednak otrzymałem.
18 lis 2013, o 23:00
Czy Poznan był winowajcą?
Założę się o swój telefon, że tak.
19 lis 2013, o 10:35
Tylko to jest z 2011 roku, a coś teraz ostatnio zaczęły się większe cyrki z Poznaniem.
19 lis 2013, o 10:38
Z tego widać że zawsze odstawiali maniane, więc nic się nie zmieniło przez te 2 lata.
19 lis 2013, o 12:25
Dostałem własnie pismo. Ale nie jest napisane co jest w srodku. Mam sam napisać. Dzwonie więc do Poznania i celnik odrazu pyta czy smartphon ma certyfikat i jaki to jest model. ja mówię ze THL i ze firma THL posiada certyfikaty CE na wszystkie swoje urządzenia, a on - to się okaże, prosze przysłąć rachunki i wypełnione pismo. Tutaj jest dowód na to ze THL posiada certyfikaty CE
http://en.0430.com/cn/web110255/ no ale nie wiem czy to będzie wiarygodne, na pewno nie.
19 lis 2013, o 15:24
u mnie podobnie

czekać na kontakt z ich strony czy dzwonić ?
19 lis 2013, o 15:24
dla formalności 2x lenovo a820 vat wyszedł 210 zł

przesyłki szły przez WER Zabrze