Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Postprzez kosmogator » 10 mar 2017, o 12:14

Zależnie od tego na kogo i w jakim chwilowym humorze to trafi, można się spodziewać pełnego spektrum działań. Od puszczenia tego bez VAT do naliczenia VAT na podstawie przeciętnej ceny rynkowej netto z oficjalnej dystrybucji danego towaru.
Wieczność bywa naprawdę długa. Szczególnie pod koniec.
What goes around, comes around.
kosmogator

Pochwały: 24
Telefon:: Samsung

Postprzez saperq » 11 mar 2017, o 10:13

Dołożyli mi Vat do klawiatury do tabletu chuwi vi10. Wartość przesyłki 34,99$. Vat + dodatkowe opłaty = 50,90 zł ... tragedia.
Aktualnie eksploatowane: Lenovo P2, Redmi note 5 4/64, Honor play :-)
Na sprzedaż: brak, wszystko poszło ;-)
Zobacz moje OLX
saperq
VIP

Pochwały: 32
Telefon:: Asus Zenfone Max

Postprzez SpeedoFST » 11 mar 2017, o 10:40

to jest właśnie dramat przy zakupie rzeczy za mniejszą kasę, że dowalają te 17,90 za obsługę, kiedyś jak było 8 to nie podwyższało tak kosztu...
SpeedoFST
AKTYWNY

Pochwały: 15
Telefon:: SGS8

Postprzez Flyagaric » 11 mar 2017, o 13:42

saperq napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To się robi tragikomiczne ... Chyba ich faktycznie pogięło.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Pochwały: 167
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Postprzez smietana » 11 mar 2017, o 14:00

Flyagaric napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

To się robi tragikomiczne ... Chyba ich faktycznie pogięło.

Czemu? Nikt wam nie każe kupować w chinach. Skończyły się czasy oszukiwania na wszystkim. Tak naprawde nie płacąc vat okradacie swój kraj i tyle.
Obecnie na rynku zakupów mamy taki ogrom sklepów i sprzedawców Polskich i zagranicznych, że mamy wybór gdzie kupować. Kupując w chinach czy innym kraju spoza UE każdy powinien się liczyć z dodatkowymi opłatami. Czyli powinien sobie taki użytkownik przeliczyć ile dostanie vat i opłat vs cena w PL za to samo lub podobnego i stwierdzić czy się opłaca czy nie i tyle. Ja tak zawszę robię i kalkuluję czy ma sens. Wiem ile dostanę vatu itp i porównuje czas/nerwy i opłaty w chinach do zakupu w PL parę Zł drożej. Dowalą vat to dowalą nie robię tragedii, a teraz każdy zakup mam vatowany i jakoś żyję. Nawet dowalili mi vat na tel z wygranej.
Ciągle narzekacie. Ech szkoda gadać.

Autor postu otrzymał pochwałę
smietana
AKTYWNY

Pochwały: 23
Telefon:: xiaomi

Postprzez kosmogator » 11 mar 2017, o 15:49

Narzekamy, a co - widzisz tu jakieś powody do radości? Było szybciej - będzie wolniej (czas odprawy), było taniej - będzie drożej (obciążenie podatkiem), było prościej - będzie trudniej (te losowe cyrki z ce przy groszowych towarach, typu telefon za $100).

Jeżeli opodatkowywany jest import w kwocie trzydziestu pięciu dolarów, to dla mnie jest to objaw patologii, oczywiście związanej z potrzebami dotyczącymi kasy, aby Eurosojuz mógł przetrwac nieco dłużej.

Do każdej takiej odprawy celnej trzeba wydrukować około 10 kartek papieru, wykonac kilka czynności typu "złożenie podpisu". Zajmuje to czas i zużywa zasoby. Czy jest to globalnie racjonalne - nie wydaje się.
kosmogator

Postprzez blue_voyager » 11 mar 2017, o 15:53

O jakiej patologii piszesz? Takie jest prawo. Nikt nie ukrywa tych informacji, kupując towar poza EU doskonale wiesz jakie opłaty mogą Cię spotkać. Nie akceptujesz tego, kupuj w kraju.
A jak opłaty za odprawę wydają Ci sie za wysokie, odpraw sam. Umiesz wypełnić SAD?
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez kosmogator » 11 mar 2017, o 16:04

Piszę naturalnie o patologii istnienia tego typu przepisów, ustalających tak niskie limity kwotowe. Prawo to nie jest żaden obiektywnie istniejący byt, tylko umowne zasady, mające w założeniu w jak największym stopniu być zgodnymi z logiką. Tutaj dystans do rozwiązania logicznego jest delikatnie to ujmując niezerowy.

No i dlaczego miałbym kupować w kraju? Doskonale wiesz, że istnieje wiele dróg pozbycia się problemu odpraw celnych, które z kolei są patologią skierowaną w przeciwną stronę (zamiast państwa, zarabia określony podmiot). A działania typu "VAT od zakupu za 30 dolarów" spowodują tylko ich dalszy rozkwit. Poza tym tak silny protekcjonizm objawem siły państwa to nie jest.
kosmogator

Postprzez blue_voyager » 11 mar 2017, o 16:12

A wiesz co jest najśmieszniejsze? To, że Ci krytykujący pobieranie VATu, równie chętnie krytykują braki w służbie zdrowia, oświacie i innych zasilanych m.in VATem obszarach. Takie jest prawo i kropka. Prawo Ci się nie podoba? Załóż partię, wygraj wybory i je zmień. A tym czasem proponuję zakończyć dyskusję nad czymś na co Ani Ty a ni ja nie mamy wpływu. Powtarzam, nie podoba Ci się pobieranie VATu od zakupów w Chinach, nie kupuj.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez smietana » 11 mar 2017, o 16:40

Jestem tego samego zdania co blue, zreszta wyrazulem to w swoim poscie. Az takie to dla was patologiczne to nie kupujcie w chinach i tyle to i vat na uc nie zaplacisz ot tyle.
smietana
AKTYWNY

Pochwały: 23
Telefon:: xiaomi

Postprzez kosmogator » 12 mar 2017, o 15:08

Jako że i dla mnie byłoby jak najkorzystniejsze, aby jak najwięcej osób odebrało to jako dokładnie taką alternatywę: "kupuj i płać" albo "nie kupuj", mógłbym w zasadzie przyłączyć się do tego jakże zgranego chórku. ;)
kosmogator

Postprzez pierwszy » 12 mar 2017, o 23:53

blue_voyager napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

moim zdaniem jest to conajmniej "niecodzienne"... naliczenie vat od kwoty ~$35... mi się to dotychczas nigdy (odpukać) nie zdarzyło, a takich towarów zamawiałem sporo i przechodziły przez kontrolę - poprzez elektronikę, odzież, obuwie itp. i dotychczas nigdy vat nie został naliczony... zwykle vat zaczynał się od $50

z resztą sami celnicy w tym artukule wspominają o należnościach podatkowych od kwoty 45€... cytuję: Okazuje się, że często sprowadzane są nielegalnie, bo nadawcy zaniżają wartość towarów, aby uniknąć płacenia cła i podatku – mówi nam Chabowska. W tym celu wypełniana jest deklaracja celna, w której wartość towaru wynosi poniżej 45 Euro, dzięki czemu przesyłki zwolnione są z należności przywozowych.

http://www.tvp.info/29214759/moga-zapal ... aja-polske
pierwszy

Pochwały: 4
Telefon:: aquos s2
ROM: 1_35F

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI