Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
21 lut 2017, o 16:17
Od 1 stycznia 2017 roku mocno wzrosły opłaty pobierane za odprawę przy pośrednictwie Poczty. Obecne stawki to:
przedstawienie do kontroli celnej 8,50 (było 1,23)
przesłanie dowodu odprawy celnej 6,00 (było 2,46)
"obowiązkowe pośrednictwo we wpłacie" 3,40
Tak więc łącznie jest to aż 17,90 zł.
http://cennik.poczta-polska.pl/plik,1/c ... 012017.pdf
25 lut 2017, o 17:37
Kupiłem telefon na banggood ostatnio przyszło mi zawiadomienie i chyba nie uniknę dodatkowych opłat. W zawiadomieniu mam, że przesyłkę nadano ze Szwajcarji, dlaczego muszę płacić dodatkowo?
25 lut 2017, o 17:41
A kupiłeś w Chinach czy w Szwajcarii? To nie zadawaj takich pytań. Szwajcaria jest jedynie punktem transferowym.
25 lut 2017, o 17:54
Ale Szwajcaria nie jest w UE wiec nawet jakby to była wysyłka z niej to i tak Cię vat nie ominie :)
25 lut 2017, o 18:37
Dzięki. tzn, sprawę VATu załatwiłem korzystając z FAQ (wysłałem dokumenty) ale chciałem się dowiedzieć dlaczego został na mnie nałożony. :)
25 lut 2017, o 19:17
Został nałożony, bo się należał. Kupujesz w Chinach i się dziwisz, że VAT trzeba płacić (jak zatrzymają).
25 lut 2017, o 21:34
VAT nie obowiązuje jeśli byś zapłacił mniej niż 45 euro.
25 lut 2017, o 21:38
Jest to gdzieś napisane?
Powstało na Nubia Z7 Max
25 lut 2017, o 21:40
na pierwszej stronie sobie przeczytaj bo kolega trochę Cię okłamuje, z CŁA do 45 euro, z VATu do 22
26 lut 2017, o 14:29
Obudźcie się! Na telefony komórkowe nie ma CŁA! Mylicie koszty/stawki związane z czynnościami odprawy celnej, a ustawowym cle na produkty importowane!
PS. Kończy się powoli czas niepłacenia VAT-u. UC Przemyśl od początku roku zatrzymał ponad 10000 przesyłek niespełniających wymogów CE i bezpieczeństwa.
Link:
https://tinyurl.com/zogt9bc