Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez siekieer » 24 cze 2014, o 05:23

muf18 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nikt od A do Z nie opisał takiej sytuacji. Jak się zaczęła, co zrobił po drodze i jak się to skończyło.

Ja od sprzedawcy otrzymałem następującą wiadomość:

Hello
All cellphone we have add CE marking in the cellphone back cover, cellphone box, and cellphone battery
You can tell them open and check it
Thanks

Czy same naklejki wystarczą, czy to tylko ściema i tak będą prosić o papiery dodatkowe??

Zgłupiałem co mam teraz robić...

W razie odesłania sprzedawca MUSI mi oddać pełną kwotę?
siekieer

Postprzez lajsta » 24 cze 2014, o 08:53

Te problemy to tylko czysta złośliwość celnika. W Zabrzu celnik stwierdził "a po co mi to"? Nie otwierał wprawdzie paczki ale na obudowie mojego X8 jest na 100% ChinaExport. Przeepisy wprawdzie istnieją ale ich stosowanie powinno być zdroworozsądkowe a nie literalnie bezkrytyczne - ale cóż - celnik tez świnia :-/ Inna rzecz, że te chińskie CE oznacza podobno ChinaExport i krój czcionek jest inny - w szczególności literki E, której środkowy ogonek jest wyraźnie krótszy od górnego i dolnego. Różnice przedstawiają się następująco:
Załączniki
CE-UE-CE-China-Export.jpg
CE-UE-CE-China-Export.jpg (20.38 KiB) Przeglądane 1106 razy
CE.jpg
CE.jpg (46.42 KiB) Przeglądane 1106 razy
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez siekieer » 24 cze 2014, o 09:34

siekieer napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Nikt od A do Z nie opisał takiej sytuacji. Jak się zaczęła, co zrobił po drodze i jak się to skończyło.

Ja od sprzedawcy otrzymałem następującą wiadomość:

Hello
All cellphone we have add CE marking in the cellphone back cover, cellphone box, and cellphone battery
You can tell them open and check it
Thanks

Czy same naklejki wystarczą, czy to tylko ściema i tak będą prosić o papiery dodatkowe??

Zgłupiałem co mam teraz robić...

W razie odesłania sprzedawca MUSI mi oddać pełną kwotę?

Dzisiaj zmiana statusu...
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2014-06-24 08:10 UP Poznań 2

Czyli jednak puścili ją do mnie, czy sami do zwrotu(nic im jeszcze nie pisałem), czy do ekspertyzy...??

Pomoże mi ktoś, co teraz najlepiej zrobić?? Napisałem im jedynie w formie luźnego maila, że jeśli mam do wyboru zniszczenie lub odesłanie to wybieram odesłanie. Oczywiście nic na maila nie odpisali...

Chyba czas znowu dzwonić...
siekieer

Postprzez ryhit » 24 cze 2014, o 11:37

Wszystko siedzi na celnym SG, NL post czy to Poznań czy to Zabrze nie ma znaczenia..
ryhit

Pochwały: 1

Postprzez lagarto » 24 cze 2014, o 22:09

I słusznie, że na celnym chociaż to może będzie niepopularne stwierdzenie na tym forum. Wbijcie sobie do głowy, że do ceny zakupu NALEŻY doliczać vat i wtedy ewentualnie oszacować opłacalność. Jak się jakoś paczka przemknie to wtedy jest powód do radości i zaoszczędzone kilka złotych. Na razie urzędy celne działają jak wszystkie urzędy w Polsce czyli niezbyt skutecznie i czasem się udaje. Ale nie należy tego przyjmować jako pewnik, że paczka prześlizgnie się zawsze. A żale, że trafiła na cło są nie na miejscu - wszak trzeba zasilać kasę państwa, nieprawdaż? ;-) ;-) ;-)
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez night95 » 24 cze 2014, o 23:38

Prawdaż, a urzędy celne ostatnio pełną parą się do roboty zabrały ;) chociaz ja i tak zawsze bede kombinowal dopuki sie rzad nie zmieni kasy im pchal nie bede jesli sie da :D

Wysłane z mojego iOCEAN X7 przy użyciu Tapatalka
night95
VIP

Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Postprzez lola » 24 cze 2014, o 23:43

Chopaki mam pytanie, paczka z szalikami została zatrzymana w cle, śmiech na sali, no ale mam tak 5 sztuk nauzytek własny. Chińczyk napisał na paczce 8 dolców a w rzeczywistości kosztowały prawie 60- mógł pomyśleć, że cięzka paczka to należy napisać więcej, ale on coś słaba kuma inglisz i nie wie o czym mówi. Nie ważne, pytanie właściwe, kiedy ją zwolnią z cła? Jeśli nalicza VAT ( bo w końcu w jakims celu to paczkę zatrzymali) to kiedy przyjdzie jakies pismo czy ewentualnie telefon? Pierwsza taka sytuacja więć będę wdzięczzna za pomoc
lola

Telefon:: iphone 5s

Postprzez fake4r » 24 cze 2014, o 23:49

A ile minęło od zatrzymania? Przeważnie list przychodzi w ciagu kilku dni. Jezeli to podróbki to bym nawet na niego nie odpowiadał bo moga byc nieprzyjemności.

Wysłane z mojego ZTE V965 przy użyciu Tapatalka
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez lola » 25 cze 2014, o 00:08

Zatrzymali 23.06 no to repliki, ale w ze zdjęć nie sa one identycznie sygnowane. Co w tym liscie może być?
lola

Telefon:: iphone 5s

Postprzez bumbum » 25 cze 2014, o 07:50

jakby to 1 sztuka była to nie ma problemu, nawet jak podróbka, co najwyzej zniszczą z racji zachowania niepolegającego na wprowadzeniu do obrotu podrobionych towarów w rozumieniu art. 305 ust. 1 ustawy - Prawo własności przemysłowej nie stanowiącego przestępstwa paserstwa (wobec niewypełnienia znamienia rzeczy uzyskanej za pomocą czynu zabronionego).
Dostaniesz wtedy pismo z UC z postanowieniem zatrzymania.
"(16) W rozporządzeniu (WE) nr 1383/2003 dopuszczono stosowanie przez państwa członkowskie procedury umożliwiającej zniszczenie pewnych towarów bez jakiegokolwiek obowiązku wszczynania postępowania w celu ustalenia, czy prawo własności intelektualnej zostało naruszone."

Jednak gdy znajda więcej, nawet 2 sztuki, to juz jest próba wprowadzenia do obrotu i nie będzie tłumaczenia ze to dla Ciebie,siostry, mamy itp.
Ktos tu gdzies kiedys wstawił taki artykuł
"Znalezione w Angorze z 14 kwietnia 2013 str 37. :
Z jakimi konsekwencjami prawnymi mogę się liczyć, kupując świadomie produkt podróbkę ( torebkę znanej zagranicznej marki) ?
Jeśli kupuje Panie ten produkt dla siebie (nie w celu dalszej odsprzedaży), to z żadnymi. .
W uchwale z 30.06.2008 roku w składzie siedmiu sędziów (sygn. I KZP 8/08/, opubl. w OSNKW 2008/7/52), Sąd Najwyższy "zachowanie nie >będące < wprowadzeniem do obrotu > w rozumieniu art. 305 ust. 1 ustawy z dnia 30.06.2000 r. - Prawo własności przemysłowej (...), a >polegające na udziale w dalszym obrocie towarami oznaczonymi podrobionymi znakami towarowymi , nie stanowi występku określonego w art. >291 Kodeksu karnego ani w art. 292 kodeksu karnego, wobec niewypełnienia znamienia < rzecz uzyskana za pomocą czynu zabronionego > . " >Karany jest handel podróbkami, a nie ich nabywanie przez konsumentów."
Ale to się ma tylko do jednej sztuki na uzytek własny. 2 sztuki i więcej stanowią przesłankę do próby wprowadzenia do obrotu,

Radził bym zostawić i nie odpowiadac. W ciągu 20 dni odeslą.
Meizu Pro 6 Plus
bumbum
VIP

Pochwały: 38
Telefon:: Meizu Pro 6 Plus
ROM: Flyme 6.1.0.0G

Postprzez Avis33 » 25 cze 2014, o 11:16

Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Czekać na List Polecony czy już mogę na luźno im wysłać PDF'y ?? Jeśli tak to jaki tytuł mam dać ?
Motorola Defy >> Xioami Red Rice >> Lenovo K3 Note >> Motorola Defy >> Xiaomi Redmi Note 3 Pro 3/32 gb >>> Xiaomi Mi6 6/128 GB
Avis33
AKTYWNY

Telefon:: Xiaomi Mi6 6/128GB
ROM: MIUI 11.2

Postprzez fake4r » 25 cze 2014, o 11:50

Ew. czekaj na status - Zatrzymanie przesyłki w cle.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI