Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez basa » 2 lip 2014, o 17:38

Moze zobaczyli podrobiony znaczek towarowy, kto wie co tam ci chinol przyslal ? Akurat zegarkami to oni lubia sie interesowac , widocznie przedstawiciele firm daja im bonusy za kazda zlapana podrobke :)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez ALEX-77 » 2 lip 2014, o 17:56

basa napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Hmm.. wiadomo że fake ,ale jak dotychczas to się średnio interesowali :-) a na ściągało się tego trochę :mrgreen:
swoją drogą 99% rzeczy kupowanych przez nas na Aliku to podjebki czy repliki począwszy od smartfonów skończywszy na slipkach CK hehe...
ALEX-77
AKTYWNY

Pochwały: 27
Telefon:: Xiaomi Redemi Note
ROM: MIUI Polska

Postprzez basa » 2 lip 2014, o 19:22

W końcu kiedyś musi trafić na ambitnego celnika starającego sie o awans który postanowił zabłysnąć przed szefem wysoką wykrywalnością fejków :)
basa
VIP

Pochwały: 74
Telefon:: OneMinus Two
ROM: RAM

Postprzez ALEX-77 » 2 lip 2014, o 22:33

basa napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Wszystko inne przechodzi bez problemu tylko do tej jednej się doczepili ,w międzyczasie przyszło do mnie kilka przesyłeczek .No zobaczymy na razie cisza ,jutro będę się dowiadywał co i jak.
ALEX-77
AKTYWNY

Postprzez lagarto » 3 lip 2014, o 18:35

Hura !!!
Nie taki WER Zabrze straszny jak go malują. Telefon przeszedł i nawet się nie zawahał. Kasa przygotowana na vat pójdzie na inne potrzeby :)

RS*********NL
Destination Country - Poland:Tracking Consuming:9063 Millisecond
2014-07-03 Item can be collected at the post office, UP *********
2014-07-03 Postal notice, UP ***********
2014-07-03 Handing over of item to delivery, UP ***********
2014-07-03 Processing of item for delivery, UP ************
2014-07-03 Package sent, WER Zabrze
2014-07-02 Item arrived, WER Zabrze
2014-07-02 Package sent, WER Warszawa
2014-07-02 Item arrived, WER Warszawa
2014-06-28 Item arrived, AMSTERDAM INTERNATIONAL MAIL CENTRE
2014-06-28 Package sent, AMSTERDAM INTERNATIONAL MAIL CENTRE
lagarto
AKTYWNY

Pochwały: 42
Telefon:: Redmi 4 PRO

Postprzez drago68 » 3 lip 2014, o 18:53

Bo o nałożeniu opłat decyduje WER W-wa. Jeżeli zdecyduje, że ma pójść na opłaty to wysyłają do UC pod który podlega Twoja miejscowość czyli Zabrze. Dlatego przeszło bez opłat. Gratuluję szczęścia.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez BARTO777 » 3 lip 2014, o 21:33

Witam,
kupiłem telefon Goophone ("wzorowany" na iPhone) na Aliexpress. Wszystko byłoby ok gdyby nie utknięcie w Urzędzie Celnym w Warszawie na ul. Łączyny 8. Dzisiaj dostałem od nich list z napisem w tabelce "Towar wg deklaracji, brak rachunku". I tu mam pytanie - o co chodzi w tym "Towar wg deklaracji"? Czy ten telefon jest już "bezpieczny" tzn. dopuszczony i że mi go nie zabiorą np. z powodu tego "wzorowania" się na iPhone? Czy do odprawy celnej wymagane są tylko dokumenty typu potwierdzenie transakcji itd., czy mogę się spodziewać jakiś kłopotów związanych z tym telefonem? Dodam, że w aukcji było "1:1 Size i5S as 5S ,with Original Logo ,Box and Accessories!!!". Link do aukcji - http://www.aliexpress.com/snapshot/6117502124.html. Btw. jakie mogą być konsekwencje jeśli uznaliby, że ten telefon to podróbka, a złożyłbym wszystkie papiery, że go kupiłem?
Z góry dzięki za pomoc bo jestem w stresie czy przypadkiem nie stracę kasy i czy nie zostanę ukarany :P
BARTO777

Telefon:: Goophone i5s

Postprzez ALEX-77 » 4 lip 2014, o 01:11

drago68 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zazwyczaj jest tak jak piszesz ale,miałem już kilka przypadków gdzie WER Warszawa przechodziła bez problemu a u mnie w Zabrzu zatrzymali w cle ,defakto jutro z rana muszę też się wybrać na celny bo trzymają mi zegarek już od 27 Czerwca ,a dostali czego chcieli ;-) już 30 -go ode mnie ,ehh.. znowu zaczęli szaleć :-?
ALEX-77
AKTYWNY

Postprzez ryhit » 4 lip 2014, o 02:35

ryhit

Pochwały: 1

Postprzez ALEX-77 » 4 lip 2014, o 16:36

ryhit napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

O tym właśnie pisałem ,nie koniecznie WER Warszawa zatrzymuje w cle ,a co się tyczy mojej zatrzymanej przesyłki z zegarkiem ,to dzisiaj z rana podjechałem na Celny i odebrałem osobiście ,paczuszka leżała sobie na półeczce i czekała aż ktoś łaskawie wrzuci ją na auto pocztowe , z tym że jestem szczuplejszy o 50 zeta :-/
ALEX-77
AKTYWNY

Postprzez shayk » 4 lip 2014, o 17:03

Mam takie pytanie, jeśli zamówię telefon za 70$ z Chin to będę musiał płacić cło lub vat? Oraz ile to będzie zł?
MEIZU MX4 < LENOVO K3 NOTE < MEIZU M2 < ELEPHONE P7000 < XIAOMI Mi3 < MEIZU M1 NOTE < EACHINE M1 < P6i < STAR N9800
Pomagam w zakupach z Chin
shayk
VIP

Pochwały: 41
Telefon:: elephone

Postprzez drago68 » 4 lip 2014, o 17:38

Jak wpadnie do UC to tylko vat 23% wraz z kosztami przesyłki + koszty PP około 6-9 zł.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI