Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

4 lip 2014, o 20:41

Witajcie

Ostatnio zamówiłem sobie przesyłkę z Chin, która została zatrzymana na urzędzie celnym. Wartość przesyłki to troszkę ponad 100$. Zamawiałem dla siebie jako na osobę fizyczną (nie firmę) ze sklepu internetowego (nie od osoby prywatnej)

Czytam o towarach zwolnionych z cła, zapis jak niżej:

Kod:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Tutaj proszę o wyjaśnienie, czy ja jako odbiorca mieszkający w Uni Europejskiej (osoba fizyczna) zamawiający w chińskim sklepie internetowym (nie od osoby prywatnej) 1-2szt czegoś na kwotę powyżej 45euro a poniżej 150euro podlegam przy takim zamówieniu cłu czy nie ?

4 lip 2014, o 21:20

Oczywiście że tak. Sam tu przytoczyłeś że Ty (osoba fizyczna) zamawiasz w sklepie, a nie jak widnieje wyżej, od osoby fizycznej do osoby fizycznej.
Tak się składa że to chodzi o tzw. prezenty. Sklep również może opisać że to gift itp.
A wysokość cła jest zależna od tego co sprowadzasz i np. na elektronikę jest 0% ale już na ubranie chyba 12%.

5 lip 2014, o 20:46

Hi,

Mój Asus właśnie leci z Chin, wybrałem wysyłkę DHL. Ogólnie myślałem, że DHL w weekend też transportuje paczki, ale z tego co widzę to od piątku mam napisane
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!
, więc paczka powinna być raczej we wtorek, nie ?

Do Zabrza mam około 130 km, więc pewnie tam wyląduje paczka i na 99 % będę musiał płacić vat. No i właśnie... jak jest z tym podatkiem ? Będę musiał dzwonić do Zabrza i z nimi ustalać co i jak, czy kurier przywiezie mi telefon i jemu dopłacę za vat ??

No i jeśli za telefon zapłaciłem 202$ + przesyłka 19$ to płacę vat za sam koszt telefonu, czy policzą mi vat za 221$ ? Na szczęście na pudełku Asusa jest CE, więc większych problemów nie powinno być.

5 lip 2014, o 20:59

Niech się jeszcze wypowie ktoś z większym doświadczeniem, ale z tego co czytałem możesz szykować kasę na vat z ceny produktu+przesyłka.

5 lip 2014, o 20:59

Calvex napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Do Zabrza mam około 130 km, więc pewnie tam wyląduje paczka i na 99 % będę musiał płacić vat. No i właśnie... jak jest z tym podatkiem ? Będę musiał dzwonić do Zabrza i z nimi ustalać co i jak, czy kurier przywiezie mi telefon i jemu dopłacę za vat ??

No i jeśli za telefon zapłaciłem 202$ + przesyłka 19$ to płacę vat za sam koszt telefonu, czy policzą mi vat za 221$ ? Na szczęście na pudełku Asusa jest CE, więc większych problemów nie powinno być.

@Calvex

Brawo , Vat + 80zł + cena telefonu :D

DHL bierze 80zł za odprawe celną.

5 lip 2014, o 21:07

Mogłem kupić na allegro ten telefon, to jeszcze taniej bym wyszedł... No cóż - nadzieja umiera ostatnia 8-)

6 lip 2014, o 21:42

Hej,
mam takie pytanie bo po raz pierwszy zamawiam z Chin telefon. Chcę zamówić Jiayu G4s z coolicooli (http://www.coolicool.com/jiayu-g4s-mtk6 ... ne-g-33538) i chciałem zamówić sobie przesyłkę DHL bo to jedynie 8$ więcej. Jestem świadom tego, że przesyłając DHL mam sporą (mówią że 99%) szansę na opłatę celną ale w tym sklepie jest opcja "customs insurance" polega to na tym że płacimy 8% ceny produktu i jeżeli na cle naliczą vat to mamy najpierw zapłacić sami a coolicool nam zwróci za to. I teraz pytanie:

Jak wygląda paragon/faktura za opłatę vat ? czy tam jest zapisany jedynie vat czy także opłata naliczona przez DHL ? I czy dostajemy fakturę/rachunek od Celników i dhl czy jedną ?
Czy rzeczywiście Vat za przysyłkę dhl jest prawie pewny ?
i w końcu czy wg. was cały ten sklep coolicool jest wiarygodny ?:D

6 lip 2014, o 22:38

ALEX-77 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

przypomnij sopbie kilka odcinków Bonda...
Jakie cuda mogą byc w zegarku...
;)

6 lip 2014, o 23:15

Calvex napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Osobno naliczany jest VAT od towaru i osobno od przesyłki + tak jak kolega wyżej napisał ok. 70-80zł pobiera DHL celem procesowania :) Ale oczywiście te koszty można znacznie zminimalizować :) :) :)

7 lip 2014, o 02:03

Mad_MAX napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

a możesz to rozwinąć? znaczy te minimalizowanie?

7 lip 2014, o 16:45

Udało się sprowadzić telefon, bez żadnych dodatkowych opłat. :lol:

8 lip 2014, o 16:30

Moja paczka właśnie dotarła do Polski i ma status 'Zatrzymanie przesyłki w cle'.
Chciałbym już sobie przygotować papiery do wysłania do nich ale z tego co pamiętam chcą fakture w PDF.
Płaciłem przez PayPal ale z tego co widzę PayPal w PDF'fie umożliwia pobranie tylko wszystkich działań z konta a poszczególne transkacje tylko w jakimś CSV.
Wystarczy im screen lub ogólny wyciąg wszystkich działań?
Odpowiedz