Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez lajsta » 25 cze 2014, o 13:06

Dokładnie - czekaj na status. Czasem okazywało się, że po pierwszym statusie przesyłka jednak została zwolnione i leciała dalej do UP. Kiedy jednak pojawi się status "zatrzymane w cle" to dzwoń do WER i ustal sobie nr Księgi Magazynowej na podstawie nr przesyłki. Wyślij maila nie czekając na list (strata czasu, chociaż te listy idą ekspresowo) ze skanami i potwierdzeniami. Ja mam blisko więc po ustaleniu nr KM pojechałem zaraz prosto do UC przy WER Zabrze i tam załatwiłem sprawę od ręki w ciągu pół godziny.
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez Avis33 » 25 cze 2014, o 13:47

Mam taką beke, że pewnie paczkę musieli otwierać i zobaczyć co tam jest: OHH ZEGAREK LOL (WHOT SCAN METAL) xD
Kod: Zaznacz cały
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dzięki Panowie nawet nie musiałem dzwonić :D Może jutro dojdzie i powrotem do Wer Rudnej leci :D
Motorola Defy >> Xioami Red Rice >> Lenovo K3 Note >> Motorola Defy >> Xiaomi Redmi Note 3 Pro 3/32 gb >>> Xiaomi Mi6 6/128 GB
Avis33
AKTYWNY

Telefon:: Xiaomi Mi6 6/128GB
ROM: MIUI 11.2

Postprzez Gravis » 25 cze 2014, o 14:01

To jest chore na podkarpaciu... z Rudnej leci do Przemyśla, żeby z powrotem tam wrócić.. mija po drodze miasta do których adresowana jest paczka...
Xiaomi Mi6 > Xiaomi Mi5 Prime > Vernee Thor > Xiaomi Mi4c Prime > ZTE Nubia Z7 Mini > Jiayu G4S > Xiaomi RedRice > Lenovo A820 > ZTE Blade
Gravis
VIP

Pochwały: 31
Telefon:: OnePlus 7

Postprzez ryhit » 25 cze 2014, o 14:25

W Przemyślu paczkę od 15 dni trzymią...
ryhit

Pochwały: 1

Postprzez Avis33 » 25 cze 2014, o 15:45

ryhit napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

LOL to czemu nie dzwoniłeś ?
Motorola Defy >> Xioami Red Rice >> Lenovo K3 Note >> Motorola Defy >> Xiaomi Redmi Note 3 Pro 3/32 gb >>> Xiaomi Mi6 6/128 GB
Avis33
AKTYWNY

Postprzez TwojPsycholog » 25 cze 2014, o 18:53

ryhit napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Dobrze że na Pruszczu takich cyrków nie ma , chłopaki puszczają paczki jak leci a nawet jak zatrzymają to nie VAT'ują :-D
Pośrednicze w zamawianiu telefonów z Chin ! Najniższe prowizje ! http://telchina.pl/kupno-telefonu-na-twoj-adres-t10812.html
TwojPsycholog

Pochwały: 9
Telefon:: Zenfone 5 2/16

Postprzez mrergie » 26 cze 2014, o 09:52

Moja miejscowość podlega pod UC w Gdańsku więc wszystkie dotychczasowe przesyłki zatrzymywały się do kontroli właśnie tam. Dzisiaj wchodzę na tracking, patrzę, a tu nagle UC w stolicy:
Kod: Zaznacz cały

Powinienem się czegoś niespodziewanego obawiać czy po prostu wzięli na UC wcześniej niż to zawsze robili?
telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon-->telefon

A kogo to w ogóle obchodzi?
mrergie
VIP

Pochwały: 69
Telefon:: 佳域 S3S

Postprzez fake4r » 26 cze 2014, o 09:53

Zostanie naznaczona i pewno w Gdańsku od razu pójdzie do zatrzymania.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez Kalker » 26 cze 2014, o 14:38

Pierwsza przesyłka i od razu bubel. Nie dość, że miesiąc czekania to jeszcze VAT w gratisie.

Przejrzałem temat, teraz mam dzwonić do Przemyśla żeby ustalić numer księgi magazynowej, a następnie wysłać maila do UP Przemyśl 1 z tym numerem + zdj aukcji i dowód wpłaty. Tylko pytanie, czy będzie dużo szybciej niż w przypadku czekania na list? I Ile trzeba czekać na zwolnienie paczki (od do), jest szansa, że w przyszłym tyg będzie?
Ostatnio edytowano 26 cze 2014, o 14:56 przez Kalker, łącznie edytowano 1 raz
Kalker

Telefon:: LG G2

Postprzez fake4r » 26 cze 2014, o 14:45

Nie masz zadzwonić do Rudnej tylko do Przemyśla, w końcu paczka jest Przemyślu a nie w Rudnej.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez Kalker » 26 cze 2014, o 14:55

Tak, oczywiście chodziło mi o Przemyśl...

W mailu nie obejdzie się bez tego numeru magazynowego? Wysłać im koniecznie? Nie wystarczy sam nr paczki?
Kalker

Telefon:: LG G2

Postprzez Avis33 » 26 cze 2014, o 17:34

Chciałbym dodać pewną ciekawostkę, która przydarzyła się mi. A mianowicie China Post deklaracja na $12 gift watch.
Na tej naklejce niebieskiej Jest pieczątka (widoczne ) Obr Warszawie Obję (Czyli Wawa dopuściła do obiegu)
A Tutaj kuku kolejna naklejka "URZĄD CELNY w Przemyślu Objęto procedurą dopuszczen do obrotu
Przemyśl Data"

Zabawne jest to Skoro Wawa zezwoliła to na kij szła do przemyślą ?
Ofc 2 dni wcześniej by doszła i by nie jeździła na marne km ;D
Avis33
AKTYWNY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI