Opłaty celne za towary sprowadzane z Chin

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez ebola1972 » 21 cze 2014, o 23:29

Jaki sprzedawca? Może wygląd paczki, sposób pakowania wzbudził czujność. Albo po prostu dobra passa NL się kończy.

Wysłane z Xiaomi Redmi
ebola1972
VIP

Pochwały: 44
Telefon:: Xiaomi RR

Re: Odp: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez night95 » 22 cze 2014, o 00:55

ebola1972 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

chyba sie konczy bo moje 2 paczki zostaly tez zatrzymane i vat ;/

Wysłane z mojego iOCEAN X7 przy użyciu Tapatalka
night95
VIP

Pochwały: 17
Telefon:: let x690

Postprzez emailo » 22 cze 2014, o 11:38

Przecież to logiczne że żadna poczta/przesyłka nie daje 100% pewności ominięcia vat.
To że NL post "omijał" vat to tylko szczęście, bo był nowym sposobem przesyłki i nieporównywalnie mało przesyłek zostało przesłanych w ten sposób. Równie dobrze możecie wysyłać china/sing etc. prawdopodobieństwo to samo.
emailo

Pochwały: 2

Postprzez andy970 » 22 cze 2014, o 13:22

Witam u mnie taki tracking RS124761931NL paczka jest już w WER Łodz chyba obejdzie się bez Vat
andy970

Telefon:: Lg L9

Postprzez lajsta » 22 cze 2014, o 19:02

Życzę ci tego jednak musisz mieć na uwadze, że:

2014-06-20 10:37, Item held at the customs, WER Zabrze
2014-06-20 08:00, Held by customs, WER Zabrze
2014-06-19 05:34, Item arrived, WER Zabrze

"najgorsze" dopiero może nastąpić ;-)
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Re: Odp: Opłaty celne za towary sprowadzane z chin

Postprzez Robbo » 22 cze 2014, o 19:04

andy970 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

100% bez VATu

Ja i G2
Robbo
AKTYWNY

Pochwały: 16
Telefon:: Samsung Galaxy Nexus
ROM: MIUI V5

Postprzez Karmel123 » 22 cze 2014, o 21:26

Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na kilka pytań, bo już się w tym wszystkim gubię. Przepraszam jeśli czegoś nie doczytałem lub nie zauważyłem, ale po prostu wszędzie piszą co innego. Na początku tego wątku ktoś pisał o jakichś opłatach celnych, ale gdzie indziej wyczytałem że płaci się tylko i wyłącznie VAT - myślę że to drugie stwierdzenie jest prawidłowe, mam rację? Celnicy mogą tak po prostu zniszczyć przesyłkę, odesłać ją, lub nałożyć jakieś dodatkowe opłaty na mnie, bo wybrany przeze mnie telefon (Jiayu G4S) nie będzie miał tam jakiś oznaczeń czy certyfikatów? I jak to jest z WER Zabrze - ktoś pisał, że jeśli przesyłka przez to przechodzi to na 99% będzie VAT - prawda to? I na pewno paczka przejdzie przez to WER Zabrze, gdy jestem z górnego śląska (właściwie to miasto sąsiadujące z Zabrzem)?
Karmel123

Telefon:: Sony

Postprzez lajsta » 23 cze 2014, o 13:10

Nie na 99% - raczej 50/50. Faktycznie, w najgorszym wypadku naliczany jest tylko 23%-owy VAT jeśli chodzi o telefony, tablety itp. Mnie, niestety, tym razem to spotkało - ale cóż 4 razy się udało, piaty raz nie - średnia i tak jest niezła. Jeśli chodzi o moją ostatnią przesyłkę to jej wytypowanie nastąpiło - jak sądzę - tylko z tego powodu, że wyglądała na przychodzącą z NL a w tych jak wiadomo czasem można znaleźć coś do "palenia" (Kora i Sipowicz oraz ich pies coś o tym wiedzą :lol: ). Moja paka wyglądała jak na foto. Zastanawia mnie jednak naklejka mówiąca o naruszeniu Dyrektywy UE (prawy, dolny róg). Gdy byłem dzisiaj w celnym odebrać pakę zabrałem ze sobą z przezorności certyfikat zgodności CE a celnik stwierdził: "a to mi po co?" i zabrał jedynie screena z aukcji i potwierdzenie przelewu.
Załączniki
Zdjęcie-0023.jpg
Zdjęcie-0023.jpg (88.22 KiB) Przeglądane 1423 razy
lajsta
AKTYWNY

Pochwały: 10
Telefon:: NubiaZ7mini

Postprzez siekieer » 23 cze 2014, o 13:31

Witam!

Niestety w moim przypadku skończyło się źle..

Coolpad F1 który wylądował w Poznaniu na cle nie został przepuszczony dalej ze względu na:
- brak oznakowania CE na dołączonej dokumentacji
- nie dołączono "deklaracji zgodności", ani oświadczenia ogólnego o spełnianiu przez produkt wymagań dyrektywy R&TTE
- nie podano w żadnym miejscu pełnych danych o siedzibie i adresie producenta lub jego upoważnionego przedstawiciela

Rozumiem że pozostaje mi kontakt z nimi i prośba o odesłanie paczki do nadawcy?? Ponoszę z tego tytułu jakiś koszt??

Na aliexpress otwierać spór??

A może ktoś ma dokumenty do CE??

Bardzo proszę o szybką i konkretną odpowiedź!
siekieer

Postprzez Karmel123 » 23 cze 2014, o 18:16

Bardzo dziękuję za odpowiedź, martwią mnie już jedynie te certyfikaty :P Bo jak widać kolega siekieer nie miał już tyle szczęścia z nimi. W razie gdybym został o nie spytany mógłbym użyć tych? http://www.jiayupolska.com/dokumentacja/certyfikaty
Karmel123

Telefon:: Sony

Postprzez siekieer » 23 cze 2014, o 18:36

Karmel123 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Fakt nie miałem i BARDZO PROSZĘ o szybkie wskazówki co teraz najlepiej zrobić.

Jest opcja "zwrócenie towaru do nadawcy - na pisemny wniosek adresata przesyłki".

Wystarczy zwykły mail, czy musi to być jakieś oficjalne pismo?? Jest jakiś wzór?? Wysyłać listownie czy mailowo?? A może lepiej dzwonić??

Widzę że jeden list był napisany dnia 13/06, drugi 20/06, a dostałem obydwa dziś...

Trzeci to będzie już zapewne zajęcie mienia, więc muszę się spieszyć!!
siekieer

Postprzez muf18 » 23 cze 2014, o 21:15

Poznań nie przejdzie ile można to mówić...
Jestem ciekaw czy w ogóle przejdą te certyfikat z CE z Chin - a jeśli tak to z ogromnym ich bólem tylnej części ciała. Nawet sam się oficjalnie o to spytałem - ciekaw jestem odpowiedzi.
Tylko nie gt540
muf18
AKTYWNY

Pochwały: 1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI