Oceny i opinie o sklepach i sprzedawcach z aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Oceny i opinie o sprzedawcach z aliexpress

Postprzez filozof71 » 20 cze 2014, o 01:38

fusse napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Witam, A na której stronie można poczytać bo ten wątek jest taki długi, że nie wiem gdzie go zacząc czytac...
ZTE Nubia Z7 Mini 2/16 > LeEco Le 2 Max X822 4/32 kupiony w HKTR Store AKA Trendresources
filozof71
AKTYWNY

Pochwały: 19
Telefon:: LeEco Le 2 Max X822
ROM: Cuoko92 18s

Postprzez bartazzz » 20 cze 2014, o 10:14

U goldway podstawa to nie potwierdzac odbioru

Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalka
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi
ROM: MIUI POLSKA

Postprzez KingdomPL » 20 cze 2014, o 10:54

bartazzz napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Możesz troszkę szerzej się wypowiedzieć w tej kwestii ?

Dlaczego nie potwierdzać ?

Dzięki
_-Zopo zp810_-NEO N003_-XIAOMI REDMI 1S -Jiayu S3
AINOL AURORA_- ONDA V989
KingdomPL
AKTYWNY

Pochwały: 9
Telefon:: XIAOMI REDMI 1S
ROM: MIUI V5

Postprzez chimal » 20 cze 2014, o 12:03

KingdomPL napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Możesz troszkę szerzej się wypowiedzieć w tej kwestii ?

Dlaczego nie potwierdzać ?

Dzięki

http://telchina.pl/oszustwo-na-aliexpress-t9161.html
chimal

Telefon:: ZOPO ZP820
ROM: 4.2.2

Postprzez ebola1972 » 21 cze 2014, o 23:22

Co wy sie tak Goldwaya uczepiliscie. Telefony wysyla na drugi dzien. Wszystkie starannie zapakowane w koperty powietrzne. Wysyla NL wiec dochodzą po 2 tygodniach i nie ma loterii jak w przypadku SG. Na maile odpowiada dzybko, nie sciemnia. Jak sie dobrze zagada to da gifty w postaci siliconu i folii na ekran a nie jakies syfne zatyczki rybki i pipki. Telefony testuje przed wysylką bo widać test*we1 połączenie, wifi Goldway. Mało? CBT mnie miesiąc czarował, że ma telefon na stanie i złote góry obiecywał. Po miesiącu dał łaskawie rabat 10$ na inny telefon. A to, że wymaga zapłaty po 3 dniach to takie wielkie oszustwo? Przecież sprzedawca wywiązał się z umowy więc należy mu zapłacić. 3 dni to sporo czasu na test telefonu a Goldway fejków nie sprzedaje. Więc czego tak naprawdę się bać? Czy coś się zmieni jak telefon padnie po 2, 10, 100 dniach. I tak musi wrócić do sprzedawcy celem jego naprawy lub wymiany. Bardziej obawiał bym się sprzedawców którzy sprzedają mało telefonów i w podejrzanych cenach.

Wysłane z Xiaomi Redmi
ebola1972
VIP

Pochwały: 44
Telefon:: Xiaomi RR

Postprzez dylonek » 23 cze 2014, o 14:21

Cześć.

Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość :)

Zastanawiam się na kupnem telefonu http://www.aliexpress.com/item/ThL-5000-Octa-Core-5-0-1920-1080-IPS-Coning-Gorilla-Glass-3-Screen-MTK6592-RAM/1908208323.html u sprzedawcy Shenzhen True & Resolute Technology Co., Ltd

Rozumiem, że mogę zapłacić normalnie przez paypal (mam tam konto powiązane od razu z kartą, więc zakupy są szybkie i przyjemne :) )

Jeszcze nie kupowałem niczego na aliexpress (raz tylko w 409shop i tu wszystko poszło w najlepszym porządku).

Proszę o opinie o tym sprzedawcy i ew. rady na co uważać (wstępnie już o tym poczytałem na forum).

I przy okazji.. co to jest "processing time"? Czy to czas jaki ma sprzedawca na wysłanie? Bo na tej aukcji ma 40dni i doliczając ok 20dni na transport to dużo... :(

Pozdrawiam,
dylonek

Telefon:: fdgf

Postprzez Gravis » 23 cze 2014, o 15:00

Pierwsze co to już ten punkt z zapłatą przez Paypal. Na aliexpress płacimy kartą.
jak-placic-na-aliexpress-t2154.html
Xiaomi Mi6 > Xiaomi Mi5 Prime > Vernee Thor > Xiaomi Mi4c Prime > ZTE Nubia Z7 Mini > Jiayu G4S > Xiaomi RedRice > Lenovo A820 > ZTE Blade
Gravis
VIP

Pochwały: 31
Telefon:: OnePlus 7

Postprzez nasir666 » 26 cze 2014, o 10:33

Unikajcie sprzedawcy - Shenzhen Value in Action Technology Co. - Kupiłem od niego THL T200 i telefon przyszedł z tzw "blue pixel". Napisałem mu to, ten poprosił o zdjęcia, w tym czasie wyskoczył drugi taki pixel, ten był większy bo tamten w zasadzie mi nie przeszkadzał, nie świecił tak mocno. Po wielu dyskusjach zaproponował mi że następnym razem da mi zniżkę na zakupy u niego jako rekompensatę bo w jego mniemaniu to nie jest uciążliwa wada. Zapytałem jaka ma być ta zniżka, odpowiedział 4 USD :) więc zapytałem na jaki adres mam odesłać telefon w ramach naprawy gwarancyjnej i kontakt się urwał. Co mi radzicie robić w takiej sytuacji? Nie po to płaciłem 300 Usd za telefon żeby miał wady, jak bym zapłacił stówę to bym nawet mu głowy nie zawracał.
nasir666

Telefon:: xperia z

Postprzez drago68 » 26 cze 2014, o 10:36

Otwieraj spór i zwrot całej kwoty z odesłaniem telefonu.
drago68
VIP

Pochwały: 86
Telefon:: Xiaomi RN4

Postprzez pete67 » 26 cze 2014, o 10:56

Warto poczekać z potwierdzeniem odbioru
bo na spokojnie jak pooglądasz co kupiłeś, sprawdzisz oryginalność, że działa jak trzeba i masz możliwopść otworzenia sporu .
ja własnie doświadczyłem własnej pomyłki polegającej na tym że potwierdziłem odbiór xiaomi powerbank....
okazałsię fejkiem, i to nie to mnie boli a fakt, że zamiast ponad 10Ah jest chyba 2000mAh bo raz naładował się z niego telefoon i finisz... pusty.

Potwierdzony odbiór, więc nie założysz nawet sporu. Dobrze że komentarz wystawiałem później i poszedł negatyw . Tyle że mija trzeci dzień i nie widzę tego negatywa:( napisałem że chcę zwrócić i cisza... zero odzewu .

Wniosek.
Tanie mięsko jest dla psów...
Warto dopłacić kilka czy kilkanaście dolców aby mieć pewność oryginału i prawidłowej obsługi.
pete67
AKTYWNY

Pochwały: 17
Telefon:: Redmi Note

Postprzez bartazzz » 26 cze 2014, o 11:15

ebola1972 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

różnica jest taka ze jak padnie do momentu zakończenia ochrony kupującego można go odesłać i żądać zwrotu całej kasy, natomiast jak się potwierdzi zostaje łaska sprzedającego i 2,5 miesiąca oczekiwania.
W moim przypadku wysłał mi 2 uszkodzone telefony (miały nieoryginalne folie, więc to chyba refurby) więc co mi po jego testowaniu, sam sobie umiem przetestować i stwierdzić czy telefon jest ok.
Z dobrej woli potwierdziłem i mam problemy. Tak bym odesłał i jakby był spór zatwierdzony to bym w tym czasie zamówił drugi telefon i szwagier byłby bez telefonu miesiąc a nie prawie 3!!!!!
Poza tym uważam że uzależnienie okresu gwarancji od czasu potwierdzenia jest skandalem.
Nie jestem sam więc wysłał całą partię tych telefonów.

Wg mnie nie warto u niego kupować po prostu na promocjach i tyle.

Telefon wymienili na nowy, zobaczymy co przyjdzie więc gwarancja jest, natomiast reguły gry mi się nie podobają.

Nikt z innych sprzedawców mnie tak nie popędzał. Miałem dwa przypadki wadliwych telefonów i przez to ze nei potwierdziłem miałem czas rozeznać czy jest możliwość naprawy na miejscu. Zresztą sprzedawcy sami mi to sugerowali zanim otworzę spór. Dzięki temu miałem czas żeby sprawdzić czy opłaca się odsyłać, a gdy okazało się że nie ma możliwości naprawy na miejscu, informowałem chińczyka i za obopólną zgodą otwierałem spór, telefon leciał spowrotem a kasa na moje konto i taki sposób rozwiązania problemu mi odpowiada.

Nie odradzam nikomu kupowania tam tylko wyrażam swoją opinię. Osobiście tam nie kupię bo wolę zapłacić więcej a mieć dłuższą ochronę.
Wg mnie warto rozważyć co wolicie dłuższą gwarancję w chinach czyli 3 miechy bez telefonu, czy krótszą gwarancję w chinach a dłuższą ochronę w Polsce przez aliexpress
zanim napiszesz post użyj funkcji SZUKAJ!!!
bartazzz
VIP

Pochwały: 100
Telefon:: Redmi

Postprzez ebola1972 » 26 cze 2014, o 18:35

Może jeszcze nie mam wyrobionego takiego nawyku, cwaniactwa zakupowego. Na chwilę obecną jednak osobiście do Goldwaya nie mam zastrzeżeń. I mam nadzieję, że tak zostanie. Dlatego toleruję ten 3 dniowy szantaż, a procedurę testowania przed kliknięciem staram się przeprowadzić rzetelnie. Powyższa zasada zaufania nie dotyczy innych niesprawdzonych przeze mnie sprzedawców. Kończąc zasady zakupów są dokładnie opisane na stronie sprzedawcy. Kto się na nie nie godzi niech tam nie kupuje.
ebola1972
VIP

Pochwały: 44
Telefon:: Xiaomi RR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI