przez rycart » 18 paź 2013, o 16:30
Najpierw przywitam się ze wszystkimi, to mój debiut na telchina ;)
@Bazinga
Ja niestety mam fatalne doświadczenia z CBT (HK). W sierpniu kupiłem u nich kamerę samochodową. To był mój pierwszy zakup na AliExpressie, na próbę zacząłem od czegoś taniego. Kamera przyszła do domu w ciągu 15-20 dni. Była wadliwa, więc skontaktowałem się ze sprzedawcą. Cisza. Więc otworzyłem spór. Dopiero wtedy odezwali się, z propozycją wymiany, na którą przystałem. I wtedy zaczął się festiwal grania na zwłokę obliczony na przetrzymanie terminów upływu sporu oraz wystawienia mojego feedbacku.
"Alice" bez przerwy wynajdywała kolejne preteksty do odwlekania sprawy. Zaczęła od prośby o fotkę numerów seryjnych na towarze, potem proponowała rabat przy zakupie następnego towaru, po odebraniu przesyłki twierdziła, że zaginął im w magazynie, ona już się z nim skontaktowała, poczem znów sprawdzała tracking ode mnie i się dziwowała, że nie działa (dwa tygodnie po pokwitowaniu odbioru), potem jeszcze raz sprawdziła w magazynie, już znaleźli kamerę i będą niedługo wysyłać, itp itp. I tak przez bite 9 stron korespondencji.
Oczywiście osoba podpisująca się jako Alice dopilnowała, żebym na czas zamknął spór oraz nie wystawiał negatywnego feedbacku. A potem, po upływie terminu na mój feedback w zasadzie przestała już odpowiadać na moje wiadomości. Na AE jest możliwość zgłoszenia sklepu oszukującego klientów w celu uzyskania wysokich ocen. Skorzystam z niej w przyszłym tygodniu, ale bardziej z ciekawości, jak to działa w praktyce. Nie liczę już na zwrot towaru po tym wszystkim. Cóż, za 85 zł + 15 zł dostałem nauczkę, żeby nie dawać się nabierać na teksty typu "my dear friend". Tylko czy idąc na ostro ze sprzedawcami podczas sporów rzeczywiście można osiągnąć więcej?
Ja bym raczej odradzał CBT (HK). Ale obawiam się, że inni sprzedawcy postępują podobnie. Wysyłać, to wysyłają, gorzej jak dostaniesz wadliwy towar i będziesz go potem próbował wymienić. Szczerze mówiąc, to doświadczenie z kamerą na razie zniechęca mnie do zakupu telefonu.