Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
19 maja 2014, o 13:34
Możesz płacić normalnie kartą VisaElectron.
Dokładnie wszystko co napisałeś jest prawdą.
19 maja 2014, o 14:34
Bez problemu można zapłacić kartą debetową. Potrzebujemy imię i nazwisko właściciela karty (najlepiej jak to będzie swoja karta a nie pożyczona bez czyjejś wiedzy ;), nr karty, datę ważności karty i dodatkowo kod CVV (ostanie trzy cyfry na odwrocie karty).
I zapłacone. Tyle że trzeba się liczyć z tym że jeżeli jest to konto w PLN to bank zamieni nam na dolary czy też na inną walutę ale po swoim kursie. Kwota zostanie zablokowana, a po jakimś czasie (parę dni) w historii płatności zobaczysz ile dokładnie zapłaciłeś. Kupując możesz sprawdzić danego dnia jaki jest kurs danej waluty w Twoim banku. np. Alior Bank (to nie to samo co Alior Sync - dobrze że zmienili nazwę bo jak ktoś pisze Alior to nie wiadomo o jaki bank chodzi)
Tabela kursów walut Alior Banku:
http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/kurs ... ualne/mainJak widzicie najpopularniejsze waluty mają dwa kursy (dziwne nie?)
Niestety nam policzą ten z ** czyli jeden dolar dziś po 3.2723
** dotyczy płatności bezgotówkowych realizowanych kartami klientów indywidualnych
I tak należałoby sobie poszukać w swoim banku "tabelę kursu walut" w transakcjach bezgotówkowych jeżeli chcemy się dowiedzieć ile zapłacimy w PLN.
19 maja 2014, o 17:48
Bzdura.Zawsze płacę MC i kwota za dolara zawsze jest po aktualnym kursie , ani grosza więcej.
Nie bzdura, tylko prawda. W każdym banku jak płacisz kartą MasterCard , która jest rozliczana w PLN, a musisz zapłacić np. w USD, bank liczy spread tj właśnie to 8-12gr. więcej od ceny sprzedaży w danym banku USD.
Inaczej się ma jak płacisz kartą MasterCard w USD, to ściąga tyle USD ile wynosi kwota zapłaty.
@15leonsio pochwal się jaki to masz dobry bank.....! podaj nazwę....!
Pekao SA zwykła karta debetowa wypukła z kodem cv jak kredytówka konto złotówkowe eurokonto aktywne plus. Dla przykładu wczoraj zamówiłem doogee dg 2014 .Akceptacja płatności po godzinie 1$-3.06pln. Zero dodatkowych opłat. Nie wiem jak w innych bankach .Kilkanaście zamówień doświadczenia.
19 maja 2014, o 18:19
@ 15leonsio
Tak przyznaję Tobie rację, że Pekao SA ma sposób rozliczania karty MasterCard PLN tylko po kursie sprzedaży dolara MasterCard, nie po kursie Banku Pekao oraz jest jeden przelicznik USD>>>PLN, ale nie do końca, bo występują opłaty za prowadzenie konta miesięcznie około 9-10zł + za kartę 2,99, co można obniżyć koszt karty PLN do 0,99zł płacąc kartą miesięcznie ponad 500zł. Tak, że dla mnie lepiej darmowe konta PLN, USD i karty PLN i USD w banku T-mobile Usługi Bankowe jest o wiele opłacalne. Za prowadzenie kont oraz posiadanie kart = 0 zł miesięcznie.
19 maja 2014, o 18:29
Te 10 pln za konto to również ubezpieczenie na życie i od wypadków oraz asistans za 3 żywce misięcznie. Dodetkowo zero opłat za każde dodatkowe konto , mam jeszcze w euro i jakikolwiek przelew internetowy
19 maja 2014, o 22:16
Witam
Nowy tu jestem ale przeglądam forum od jakiegoś czasu,mogę coś powiedzieć o płaceniu z inteligo ,więc jeśli mamy kartę visa elektron płacąc w usd
bank policzy koszt waluty po aktualnym kursie(dziś np sprzedaż była po 3,13) a visa pobieże 2 % prowizji od usd,a mając kartę master card płacimy tylko za usd.Pytałem na infolini banku.
20 maja 2014, o 16:05
Witam jak to jest z tą kartą debetową w dawnym alior sync? Czy to jest na prawdę aż tak niebezpieczne? czy jeśli będę np zamawiał od polecanego sprzedawcy to te szanse się zmniejszają? Czy mogę śmiało płacić debetową w t-mobile?
20 maja 2014, o 16:59
Co ma niby być niebezpieczne?
SGS III i9300 - Tapatalk
20 maja 2014, o 17:11
wydaje mi się, że gdzieś pisano o tym, że mogą okraść konto bo jeżeli mamy wirtualną kartę to bank tworzy nam subkonto dzięki czemu jest to bezpieczne
20 maja 2014, o 18:16
Bzdur się naczytałeś.
Zrób po prostu tak, że nie trzymaj całej kasy jaką masz na koncie, do którego podpięta jest karta i wszystko będzie w porządku.
SGS III i9300 - Tapatalk
20 maja 2014, o 18:22
A jak jest z przelewem? Już wolę nie ryzykować utraty czegokolwiek z tego konta z uwagi na to, że jestem niepełnoletni, a konto należy do brata. Dużo stracę robiąc przelew w mbanku>?
20 maja 2014, o 19:00
@zywic, lepiej kartę pre-paid np. w BZ WBK w USD nabyć (koszt 15 zł).
Co do ceny przelewu zagranicznego w mBanku to wynosi on 0,25% wartości transakcji, ale nie mniej niż 20 zł i nie więcej niż 200 zł.
http://www.mbank.pl/pomoc/info/konta/pr ... iczne.html