Jak płacić na aliexpress

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Jak płacić na aliexpress

Postprzez and79 » 2 maja 2014, o 13:05

Za kilka dni jeszcze Ci bank zabierze z konta parę zł.
and79

Pochwały: 2

Postprzez dresiek » 2 maja 2014, o 13:21

W 2012 r. płaciłem w Odessie tą samą kartą to policzyło tylko złotówki do hrywny, wyszło wedle kursu. Żadnego przewalutowania nie było. Później też nic jeszcze nie ściągali z konta.
dresiek

Postprzez and79 » 2 maja 2014, o 13:32

Może masz rację, ale dzisiaj w Twoim banku kurs sprzedaży Euro to ok. 4,32zł. Wczoraj pewnie podobna była cena.
Ja mam Alior Sync i jak płaciłem kartą w złotówkach, to też najpierw pobierało mi po średnim kursie NBP, a po kilku dniach pobierali jeszcze swoją prowizję.
and79

Postprzez dresiek » 2 maja 2014, o 13:39

OK, zobaczymy.
Jak coś jeszcze potrącą to się odezwę.
dresiek

Postprzez mariola1 » 2 maja 2014, o 14:20

mam konto w alior sync, ale nie chcę czekać na kartę z konta walutowego
zamówiłem na próbę przedmiot za 25.99$ i zapłaciłem standardowo z przelicznikiem w PLN, zablokowało mi na koncie aktualnie 79,19zł
tak więc przelicznik jest ok 3,04 co jest niezłym wynikiem i nie opłacałoby mi się czekać na kartę

tak więc teraz pojawia się pytanie, chce zamówić telefon za 164$ i czy kwota zostanie policzona w ten sam sposób czyli maksymalnie 500zł i nie będzie potem już żadnych prowizji ani dopłacania?
mariola1

Telefon:: xx

Postprzez and79 » 2 maja 2014, o 14:30

mariola1, będą jeszcze dodatkowe koszta. Na dzień dzisiejszy będzie to ok. 11 groszy za każdego dolara. Za kilka dni potrąci Ci bank tą kwotę z konta.
and79

Postprzez mariola1 » 2 maja 2014, o 14:33

skąd są te koszty? ponieważ pytałem kilkukrotnie w aliorze i zapewniali, że nie ma żadnej prowizji
mariola1

Telefon:: xx

Postprzez Kyrtap » 2 maja 2014, o 14:38

Prowizji nie ma, to nie jest po prostu kurs banku.
Obecnie kurs USD w Syncu to 3.1519 zł i jeśli transakcja rozliczyłaby się dzisiaj to właśnie po takim kursie.
Tutaj blokowania jest pewna kwota, którą bierze się prawdopodobnie z kursu NBP, a dopiero w momencie rozliczenia transakcji, pobierana jest prawdziwa i całkowita kwota, po kursie banku.
Jeżeli już transakcja się rozliczy, założysz spór i dostaniesz pełen zwrot, otrzymasz kwotę x USD przeliczone po kursie 2.9064 zł (dzisiaj, w innym dniu kurs nie będzie taki sam).

Czyli posiadanie karty walutowej opłaca się przy większej ilości zakupów.

SGS III i9300 - Tapatalk
Kyrtap

Telefon:: Samsung

Postprzez and79 » 2 maja 2014, o 15:02

Dokładnie tak.
and79

Postprzez tomlicious » 2 maja 2014, o 21:46

Od razu mówię - proszę mnie nie zjeść, bo siedzę w temacie ali od kilku miechów, teraz myślę, że czas na pierwsze zakupy! Ale zlasował mi się mózg od nadmiaru informacji, błagam, pomocy!
1)Póki co jestem niepełnoletnia, ale mój brat posiada konto w banku PKO. Rozumiem, że mając konto w innym banku, może normalnie założyć Alior Sync? Powoli przestałam ogarniać. :) I czy ja sama mogę posiadać tam konto, mając 17 lat? Pewnie przeoczyłam gdzieś te informacje, więc z góry przepraszam, ale nie wiem już gdzie szukać.
I 2) czy robiąc zakupy raz na jakiś czas warto zakładać te konto? Nie chodzi mi o podwójne przewalutowanie, bo to nie ma znaczenia, ale raczej bezpieczeństwo..
tomlicious

Telefon:: Iphone 4s

Postprzez grosjean » 2 maja 2014, o 22:36

Ja jestem dzisiaj po pierwszych zakupach na ali. Polecam kartę prepaid walutową od BZWBK. Kartę zamawiasz np. na allegro koszt to 15 PLN. Dolary zakupione w walutomacie (prowizja to chyba 0,4% od transakcji) i przelewane bez żadnych opłat na kartę BZWBK. Płatność kartą BZWBK bez żadnych dodatkowych kosztów. W konto się nie chciałem bawić, bo jeżeli zrobię zakupy raz na jakiś czas to nie chce mi się pilnować regulaminu (czy wprowadzają jakieś opłaty za transakcję lub prowadzenie racunku czy nie).

P.S Od niedzieli 04.05 AliorSync znika z sieci i będzie pod nową nazwą T-mobile usługi bankowe. Sądzę że skoro alior pozyskał juz sporą grupę klientów, to T-mobile może swobodnie przystąpić do "strzyżenia owieczek"
grosjean

Pochwały: 1
Telefon:: Axon 7

Postprzez adam1201 » 3 maja 2014, o 11:44

tez zamierzam kupić na Ali telefon za 150 USD.Puki co nie planuje innych zakupów wiec otwieranie nowego kontamija się z celem.Mam konto w banku millenium jaki będzie koszt gdy będę chciał zapłacić zwykła karta do konta tylko przewalutowanie czy jeszcze jakieś prowizje a może lepiej kupić kartę bzwbk?Prosze o pomoc
adam1201

Telefon:: mini 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI