JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez delissimo » 17 lut 2016, o 15:37

No raczej mogłem wstrzymać się z zamykaniem na upartego ale należę niestety (albo i stety) do ludzi, którzy czesto najpierw robią a później myślą. Przy zamykaniu karty pisało, że to nieodwracalna operacja. Konto chyba jeszcze działa (Alior) ale nie sprawdzałem nawet. Wiem, że tam mocy urzędowej musi zamlnięcie nabrać ;) ;-) ;-) De facto czasu już nie cofnę a że postąpiłem głupio to wiem i przyznaję się do tego bez bicia :mrgreen:
delissimo

Telefon:: Blackberry

Postprzez marcoos1 » 17 lut 2016, o 15:44

Zamykanie konta trwa chyba miesiąc (żeby mieć pewność, że nie przychodzą wpływy typu wypłata, emerytura itd). Więc pewnie do końca miesiąca jeszcze jest aktywne, a jak tak to pieniądze mają gdzie wrócić (bo pieniądze wracają na konto a nie na kartę przecież).
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Re: [zakupy] Śledzenie Przesyłek, status przesyłki

Postprzez Misiek_Koralgol » 18 lut 2016, o 18:29

Witam,
chciałbym się ponownie poradzić w sprawie mojego zamówienia. Poniżej znajduje się mój post dotyczący problemu. Tak jak mi doradziliście założyłem spór, płynie czas na odpowiedź sprzedawcy. Poniżej cytatu mojej pierwszej wiadomości znajduje się odpowiedź od sprzedawcy, na którą nie wiem do końca jak zareagować, ponieważ jest to mój drugi zakup na Ali.

Mój pierwszy post na forum dotyczący sprawy dla przybliżenia problemu gdyby była taka potrzeba:
Spoiler:

Wiadomość od sprzedawcy:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

I teraz moje pytanie czy jeżeli zmienię tak jak chce sprzedawca, a on nie zaakceptuje tego pomimo powyższej wiadomości (istnieje przecież taka możliwość), to czy będę mógł wrócić do poprzedniej przyczyny założenia sporu, z powołaniem się na powyższą wiadomość od sprzedawcy, że zmodyfikowałem spór na prośbę sprzedawcy chcąc szybciej zakończyć pomyślnie spór?

Jeśli zmienię to rozumiem, że czas na odpowiedź sprzedawcy biegnie od początku?

edit. przesłał mi także obrazek z instrukcją jak mam zmienić;):
Obrazek
Misiek_Koralgol

Telefon:: Lumia 720

Postprzez Tonick » 19 lut 2016, o 17:26

A jednak na kilka zamówień jedno na razie nie dotarło, napisałem do sprzedawcy aby wydłużyć czas ochrony ale ze nie odpisał to otworzyłem spór gdzie opisałem że kończy się ochrona a paczka nie dotarła i chce zwrot kasy, jednocześnie poprosiłem o przedłużenie ochrony. Sprzedawca napisał mi wiadomość żebym czekał na przesyłkę. Natomiast w opisie sporu jest wpis "Awaiting the seller's dispute approval" spór kończy się za 3 dni. Ponadto jest wpis "If the seller does not respond by 3 calendar days 20 hour 7 minute 7 second , the dispute will be closed in your proposal.
You can continue negotiating a solution with the seller until the deadline arrives..."
Z tego wynika że sprzedawca nie ustosunkował się do sporu.
Co robić? Pomóżcie
Tonick

Telefon:: Sony

Postprzez marcoos1 » 19 lut 2016, o 19:40

Czekać
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez Tonick » 19 lut 2016, o 19:59

Ale na co?
Jak minie czas a sprzedawca się nie ustosunkuje do sporu to dostanę kasę?
Tonick

Telefon:: Sony

Postprzez mortimer » 19 lut 2016, o 22:02

Tonick napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

tak, spór zostanie zakończony zgodnie z twoim ostatnim roszczeniem. jeżeli żądałeś pełnego zwrotu, to taki dostaniesz. czekaj.
mortimer
AKTYWNY

Pochwały: 96
Telefon:: , a w nim bateria.

Postprzez delissimo » 20 lut 2016, o 11:05

Witam! Chciałem napisać, że mój wyświetlacz wyszedł z Chin w czwartek rano. Na stronie sklepu pojawiła sie informacja dot. opóźnień z wysyłkami od 31 stycznia do 22 luty (więc i tak szybko wysłali). Niepotrzebna panika ale lepiej dmuchać na zimne. Dzięki za pomoc i wsparcie. Pozdro
delissimo

Telefon:: Blackberry

Postprzez radier » 22 lut 2016, o 13:51

Płaciłem za ładowarkę z Ali via Przelewy24, wygrałem spór (bo była uszkodzona) i rezultatem ma być pełny zwrot.
Napisałem wiadomość do sprzedawcy, że może mi zrobić zwrot na konto paypal (wartość w dolarach z dnia zamówienia), ale nie wiem jak się do tego odniesie.

Dostałem również takiego maila:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

W statusie zamówienia mam teraz status Refund procesing (obok pełna kwota ale w PLN), aczkolwiek z powiadomienia mailem wynika, że mam coś zaakceptować?
Jeśli sprzedawca oleję moją prośbę o transfer na Paypal to gdzie trafi kasa? Na AliPay? Do przelewy24?

//EDIT//

Zadzwoniłem do Przelewy24 i powiedzieli, ze faktycznie taką dyspozycję zwrotu otrzymali i w ciągi 3 dni roboczych kasa ma być uu mnie na koncie.
radier
AKTYWNY

Pochwały: 11
Telefon:: Samsung

Postprzez Misiek_Koralgol » 22 lut 2016, o 18:29

Up, kasy przecież sprzedawca nie ma, tylko AliExpress, więc sprzedawca niczego ci zwrócić nie może;).
Misiek_Koralgol

Telefon:: Lumia 720

Postprzez perki1 » 1 mar 2016, o 16:50

Witam
Wytoczyłem sprór ponieważ paczka zaginęła.
Sprzedawca zaakceptował full refund i rozpoczęło się fund procesing
Problem w tym ze kilka dni wcześniej zgubiłem kartę z konta walutowego i ja zablokowałem
Pieniądze wracają na kartę czy na konto z nią powiązane???
Pozdrawiam
perki1

Telefon:: Iphone

Postprzez fake4r » 1 mar 2016, o 16:54

Na konto.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI