JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez Masiakox » 27 sty 2016, o 01:03

nitol napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Jeśli spór został zaakceptowany, pieniądze wrócą automatycznie na konto, z którego płaciłeś.
Masiakox

Pochwały: 8
Telefon:: Letv X600

Postprzez nitol » 27 sty 2016, o 01:10

Dzięki to czyli mam poprostu czekać cierpliwie.

Wysłane z mojego SAMSUNG-T950S przy użyciu Tapatalka
nitol

Telefon:: S3

Postprzez muf18 » 27 sty 2016, o 14:20

Coś czuję, że majfrend, chce mnie lekko och****.
Kupiłem baterię do telefon z odpowiednią etui (w zestawie), niestety etui nie miało wyciętego otworu na aparat :E.
Założyłem spór, ale on się upiera, że nie zdążą wysłać z powodu świąt i mam zamknąć spór (cancel dispute), bo mogę go otworzyć ponownie.
Czy to jest prawda ? Czy go eskalować ?
Tylko nie gt540
muf18
AKTYWNY

Pochwały: 1

Postprzez konrad9100 » 27 sty 2016, o 14:22

Jeśli nie minie czas dostawy można otworzyć ponownie

Wysłane z mojego m2 przy użyciu Tapatalka
konrad9100

Telefon:: zopo
ROM: 4.2.2

Postprzez strong6 » 27 sty 2016, o 20:04

Zakupiłem na aliexpress telefon u tego sprzedawcy:
http://www.aliexpress.com/store/1110648
Telefon parę dni temu dotarł do mnie, został wcześniej zatrzymany przez urząd celny - zapłaciłem cło w kwocie 229 zł.
Telefon rozpakowałem, naładowalem, spersonalizowałem, wykonałem kilka próbnych rozmów. Ściągnąłem folie zabezpieczające.
Na drugi dzień (wczoraj) telefon już nie działał, nie włączył się, nie pomogło ładowanie, przyciski resetu, itp. Ciemna cegła.
Mam jeszcze kilkanaście dni zabezpieczenia, zamierzam użyć opcji "Open Dispute" i chcę pieniądze z powrotem, a niesprawny telefon chcę odesłać.
Może ktoś może mi podpowiedzieć:
- czy wybrać opcję "Open Dispute" czy też "Kontakt Seller" i tam pisać?
- pisać, że telefon przyszedł zepsuty, czy też napisać jak wyżej?
- kiedy następuje zwrot pieniędzy - jak telefon dotrze do sprzedawcy? jak sprzedawca dostanie info, że przesyłka wysłana?
- jeśli przedmiot przyszedł niesprawny, to kto pokrywa koszty powrotnej przesyłki?
- jeśli ja musiałbym pokryć koszty przesyłki, to ile kosztuje przesyłka do Honkongu?
- czy mogę starać się o zwrot zapłaconego Vatu za zepsuty przedmiot? - jeśli tak, to u sprzedawcy czy w Urzędzie celnym?

Bardzo proszę o pomoc, to był mój pierwszy zakup.
strong6

Telefon:: Meizu m2 note
ROM: 4.5.2a

Postprzez blue_voyager » 27 sty 2016, o 20:15

Po pierwsze, czemu piszesz, że telefon przyszedł niesprawny, skoro napisałeś, że działał? Ok, popsuł się, może nawet szybko, ale od tego jest gwarancja. Ale może najpierw spróbuj postawić go na nogi?

Poczytaj FAQ, bo na część pytań na pewno masz tam odpowiedź.

faq-dzialu-zakupy-zanim-zadasz-pytanie-przeczytaj-t15077.html

Cenę wysyłki znajdziesz sobie na stronie Poczty Polskiej.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez jaczaq » 7 lut 2016, o 18:16

Witam,

Niedawno zamówiłem na aliexpress kamerę sportową Eken H9. Po dłuższej zabawie kamerą, zauważyłem, że coś jest nie tak. Zdarza się, że kamera zawiesza się podczas nagrywania. Ta sytuacja ma miejsce raz na jakiś czas. Czy jest możliwość otrzymania jakiejś rekompensaty od sprzedawcy? Nie chcę odsyłać kamery. Myślę o jakiś 30% zwrotu. Nie leży w mojej naturze kogoś naciągać, dlatego nie odbierajcie mojego zapytania w ten sposób. Jednak uważam, że coś mi się od sprzedawcy należy, bo jakby nie patrzeć czasem jest to irytujące.
jaczaq

Telefon:: Samsung

Postprzez fake4r » 7 lut 2016, o 18:18

Pytanie czy to nie wina karty sd. Będziesz pewnie musiał to jakoś udowodnić jak się domyślam.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez jaczaq » 7 lut 2016, o 18:33

Póki co sprawdziłem na jeszcze jednej karcie i zawiesiła mi się tylko raz (na sporo prób). Napisałem na razie zwykłą wiadomość do sprzedającego, bo nie chcę mu robić dymu... Udowodnić... tylko jak... Czy wystarczy mu jakieś nagranie?
jaczaq

Postprzez fake4r » 7 lut 2016, o 18:40

Podejrzewam że prędzej karze wysłać na gwarancję niż zrobi częściowy refund. No nic zobaczysz co odpisze i wtedy będziesz wiedział co i jak.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez jaczaq » 7 lut 2016, o 18:47

To najgorsza z możliwych opcji - wysyłka do Chin... Gdyby na terenie PL, był jakiś serwis :-P No nic, zobaczymy co odpisze. W razie czego będę pytał, dzięki.
jaczaq

Postprzez sopellos » 9 lut 2016, o 12:12

Zakończył mi się spór, nie mogę go już eskalować jest jakaś szansa na wznowienie go ????
sopellos

Telefon:: lg

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI