Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.

Regulamin działu

Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
Odpowiedz

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

27 lis 2015, o 15:28

dirk0401 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

1
nie ma potrzeby zalaczania spreparowanych dowodow, kazda aukcja zawiera jej kopie i wystarczy sie powolac na takie zapisy
2
mozesz miec pewnosc, ze sprzedawca odezwie sie na godzine przed koncem terminu wiec wczesniej powinienes wszystko odpowiednio opisac

27 lis 2015, o 15:37

kombajnik napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Otworzyłem spór, przebieg korespondencji:
...
Mam anulować spór? Jaka pewność że mi wyśle od nowa paczkę?

nie wiem jak udalo sie otworzyc spor skoro zakonczono - no ale pewnie to 2 rozne terminy,
czy widzisz ile czasu pozostalo do konca ochrony ? bo to jest odpowiedz na twoje pytanie

27 lis 2015, o 17:47

Zgłosiłem spór, sprzedawca na początku zaproponował rekompensatę w postaci 30% wartości, Ja sie nie zgodziłem bo chce refundacji 100%,on mi odpisał cytat "i m sorry for that problem dear !! i will agree your dispute ! can you please leave us 5 star feedback ?"
Co w tym momencie mogę jeszcze zrobić ?

27 lis 2015, o 17:51

Chce zaakceptować Twój spór i pyta czy dasz mu feedback na 5 gwiazdek.
Więc modyfikuj z powrotem na 100% i powinien się zgodzić. Ja to tak rozumiem.

27 lis 2015, o 21:06

Za waszą poradą poczekałem do ostatniej chwili i otworzyłem spór z powodu nie otrzymania paczki [po 60 dniach]. Sprzedawca w odpowiedzi napisał, że :"Seller No No US $ 0.00 2015-11-24 07:20 Reject but u get the things arleady". Kiedy ja jej nie dostałem, nawet w systemie naszej rodzimemj poczty siedzi dalej w WER WARSZAWA. Eskaluje z miejsca spór.

28 lis 2015, o 14:32

existe napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Otworzyłem spór, przebieg korespondencji:
...
Mam anulować spór? Jaka pewność że mi wyśle od nowa paczkę?

nie wiem jak udalo sie otworzyc spor skoro zakonczono - no ale pewnie to 2 rozne terminy,
czy widzisz ile czasu pozostalo do konca ochrony ? bo to jest odpowiedz na twoje pytanie

Też nie wiem ale był guzik open dispute to czymprędzej go wcisnąłem :D Nie mam już czasu odliczającego koniec ochrony, teraz mam czas (3 dni) na zaakceptowanie Awaiting your acceptance of seller's solution. Jak spytałem kiedy wyśle na nowo paczke odpisał
"Hi,friend,would you please cancel the dispute and wait 1 week ,if you still not receive it after 1 week ,please leave us a message ,we will reship it for you,tks!"

28 lis 2015, o 15:08

Teraz chyba jest 15 dni po skonczeniu ochrony na otworzeniu sporu (nie widzę tego, ale coś takiego było).
Ja bym nie anulował teraz sporu.

28 lis 2015, o 18:42

mam pytanie.
otworzylem spór. sprzedawca chce mi dac śmieszną rekompensatę (za nie taki tablet)
ja chce wieksza.

jak dam escalate i podam wielkosc rekompensaty to aliexpress roztrzyga czy mi sie taka nalezy?

jak roztrzygna na moja korzyść to sprawa jasna.

co sie stanie jak roztrzygna na moja niekorzyść?
nie dostane nic? czy moge powtórnie spór otworzyć z niższą kwotą rekompensaty czy po prosu sprzedawca sie moze na mnie wypiac i nic nie dostane za gorszy tablet

28 lis 2015, o 19:02

Jeżeli ten sprzedawca ma też ta tańsza wersje to zrób zrzut ekranu z jego ceną. Zrób zrzut ekranu, że zamawiales model droższy. Oblicz różnice w cenie, modyfikuj spór, załącz zdjęcia, zmień kwotę i poczekaj co Ci odpisze. Jak nie będziesz zadowolony to eskaluj.

28 lis 2015, o 20:32

rozumiem . ale chodzi mi o sam proces eskalacji.
jak dam jakąś kwotę i aliexpress rozstrzygnie na moja niekorzysć to czy zostaje z niczym?

28 lis 2015, o 20:42

Ale przecież sprawa jest prosta i nie wiem czego się obawiasz. Kupiłeś model droższy a dostałeś tańszy. Odejmij kwotę jaka zapłaciłeś od kwoty za model niższy i wyjdzie Ci kwota refundacji. Na więcej raczej bym nie liczył na mniej również. Nie ma co się zastanawiać tylko trzeba działać.

28 lis 2015, o 20:55

ale nie tanszy model jest do niczego nie potrzebny. parametry ma do kitu jak za cene ktora za niego trzeba dac.

roznica miedzy nimi cenowo to ok 10-15 usd . wydajnosciowa jest dwukrotna. (tak jakbys chciał kupić kilo gruszek a dostał bys kilo jabłek i złotówke róznicy bo jabłka tansze)

po raz kolejny pytam .
co sie stanie jak dam escalate na wybrany przezemnie refund a aliexpress orzeknie na moją niekorzyść?
zostane z niczym i nie bede mógł sie odwołac?
Odpowiedz