JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez fatil » 21 lis 2015, o 11:54

Czy mimo "Reject'a" - otrzymam te 20 dolarów?
link: http://i.imgur.com/n2D80E1.png
fatil

Telefon:: SONY

Przelewy24 i zwrot

Postprzez qwerty01 » 21 lis 2015, o 12:15

Witam.
11.11 kupowałem towar na aliexpress. Skorzystałem z przelewy24 i pieniądze trafiły u chińczyków. Niestety w dniu wczorajszym sprzedawca napisał, że magazyny są zawalone paczkami. Oryginalna wiadomość:
Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Co mam zrobić, aby otrzymać zwrot pieniędzy? W karcie zamówień mam: Awaiting Shipment Processing Time remaining: 6 days 5 hours 31 minutes.
qwerty01

Telefon:: E72

Postprzez blue_voyager » 21 lis 2015, o 12:23

Po prostu anuluj zamówienie.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez dirk0401 » 24 lis 2015, o 00:17

Witam zamawiałem prawie miesiąc temu telefon z Estonii od chińskiego sprzedawcy bo zachęcił mnie szybki czas dostawy. Telefon został wysłany tego samego dnia i następnego dnia zawitała do WER Warszawa i tam telefon utknął do dziś. Po dwóch tygodniach leżakowania w Warszawie zadzwoniłem do tego WERu powiedzieli mi tyle , że oni nie mogą mi odpowiedzieć co się dzieje z moją paczką bo tego nie wiedzą to samo dowiedziałem się na lokalnej placówce poczty . Kontaktowałem się ze sprzedawcą po tym czasie ,że są problemy bo paczka najprawdopodobniej została zgubiona lub skradziona . Sprzedawca apelował o cierpliwość to poczekałem jeszcze te 2 tygodnie dodatkowe i ciągle nic i teraz moje pytanie. Sprzedawca gwarantuje , że jeśli nie otrzymam paczki w przeciągu 28 dni to mam full refund dlatego otworzyłem spór bo jutro chyba jest już ten 28 dzień od wysłania. Tylko mam jeszcze 13 dni protekcji czyli ochrony kupującego i pytanie czy czas protekcji oznacza ilość dni ile sprzedawcy zostało na dostarczenie paczki czy tylko jest to dla mnie czas na założenie sporu i jest to tylko moja dobra wola , że poczekam dłużej niż deklarowany przez sprzedawce czas dostawy czy jednak muszę poczekać aż czas protekcji będzie się kończył by wznowić spór ?

Kilka dni temu nawet listonoszka mnie pytała o tą paczkę czy Poczta Polska dostarczyła mi paczkę z Estonii bo oni nie wiedzą to podpisałem papierek , że nie otrzymałem żadnej paczki i ciągle na nią czekam.
dirk0401

Telefon:: Meizu

Postprzez Frexor » 24 lis 2015, o 02:14

Witajcie,
13.10 Zamówiłem 2 kabelki HDMI, 18.10 zostały wysłane. Na stronie sprzedawcy jest napisane, że po 37 dniach "pomogą" śledzić paczkę, jeśli zostanie potwierdzone zaginięcie paczki, zwrócą mi pieniądze. Napisałem do nich w niedziele z rana (22.11), że paczka jeszcze nie dotarła, do tej pory mi nie odpisali. Poczytałem trochę opinii i pare osób napisało, że sprzedawca nie odpisuje. Ogólnie sklep ma ocenę 97.9%.
Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Otworzyć spór, czy nadal cierpliwie czekać?
Frexor

Telefon:: LG L9
ROM: CM 11

Postprzez existe » 24 lis 2015, o 17:19

Frexor - oczywiscie ze open dispute
dirk0401 - jw

Autor postu otrzymał pochwałę
existe
existe
VIP

Pochwały: 58
Telefon:: byl:米jest redmi5plus
ROM: miui10

Postprzez gr1sza » 25 lis 2015, o 10:35

Witajcie, w nawiązaniu do tego tematu http://telchina.pl/letv-x600-problem-z-wyswietlaczem-t23407.html#p227159 po tym jak zgłosiłem sprzedawcy, że jest problem z wyświetlaczem w telefonie dostałem od niego tylko jedna krótką odpowiedź żeby podać więcej szczegółów po czym chinczyk zamilkł. Po atakowaniu go przez dwa dni wiadomościami postanowiłem otworzyć spór, dodam, że po tygodniu od otrzymania telefonu potwierdziłem odbiór bo z telefonem nie było żadnych problemów, a w 9 dniu padł wyświetlacz. W sporze zażądałem zwrotu pełnej kwoty bez opcji odsyłania, opisałem sytuacje z telefonem, dodałem zdjęcia uszkodzonego wyświetlacza i krótki film, po otworzeniu sporu chinczyk nagle się odezwał i chce żeby przesłać film z nr imei i żeby zrobić factory reset, i jak problem zostanie to żeby anulować spór i odesłać im telefon a oni zwrócą mi kasę. Na ali zamawiałem już wiele rzeczy ale to pierwszy przypadek, że musiałem otworzyć spór i ewentualnie odsyłać tel. Czy taka opcja jak proponuje sprzedawca żeby anulować spór i odesłać telefon jest dla mnie bezpieczna?
Pozdrawiam
gr1sza

Telefon:: letv x600

Postprzez wacie72 » 25 lis 2015, o 11:06

Jak odeślesz telefon i anulujesz spór to możesz liczyć wtedy tylko na dobrą wolę sprzedawcy.
Potem będziesz się "kopał z koniem" by odzyskać telefon albo kasę.
wacie72
VIP

Pochwały: 49
Telefon:: Redmi Note 7

Postprzez gr1sza » 25 lis 2015, o 11:20

Ok, w takim razie wyśle mu film ale sporu nie anuluje i trzymam do końca.
gr1sza

Telefon:: letv x600

Postprzez dirk0401 » 25 lis 2015, o 16:39

Witam. Mam taki problem o którym już wspomniałem wcześniej jednak czekałem kolejne dni modyfikując spór. Zamawiałem telefon od znanego sprzedawcy z ali i telefon ciągle nie dochodzi mimo , że jest już po czasie gwarantowanym dostawy. Pisałem już dużo wcześniej do sprzedawcy , że paczka utknęła w Wer Warszawa od 2 tygodni ( teraz już leżakuje tam miesiąc czyli pewnie już skradziona została ) . Kontaktowałem się z WER oraz ze swoją pocztą nawet poprosiłem znajomą z Warszawy bo spróbowała się dowiedzieć i w skrócie nic nikt nie wie. Otworzyłem w takim razie spór powołując się na gwarantowany przez niego czas dostawy i odrzucił mi wpierw spór więc go z modyfikowałem ale w sumie napisałem to samo i jedyne co mówił to , że on się spyta dostawcy .. tylko już się go pyta 2 tygodnie . Więc poraz kolejny odrzucił mi spór o full refund dopisując tekst " jest nam smutno powodu problemów mamy nadzieję , że dojdzie do ciebie wkrótce i powodzenia " i oczywiście reject. Czy powinienem już eskalować spór bo sprzedawca wyraźnie nic nie może zrobić tylko liczy , że po miesiącu leżakowania w WER może jakimś cudem do mnie dojdzie i mam już tego dość . Nie spodziewałem się tego po takim sprzedawcy który się nawet reklamuje tutaj na forum (zwłaszcza , że polski przedstawiciel zapewniał mnie o full refund ). Moje pytanie czy powinienem eskalować spór oraz czy jak się anuluje eskalacje "cancel arbitration " to czy będę mógł znowu eskalować ?
dirk0401

Postprzez fake4r » 25 lis 2015, o 16:41

Eskaluj, już dawno powinieneś eskalować, od razu jak odrzucił. Nie ma na co czekać. Aż tyle paczki nie leżakują w Wawie. Komuś się pewnie "przykleiła" do ręki...
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez dirk0401 » 25 lis 2015, o 16:46

Nawet mimo tego , że mam jeszcze sporo dni protekcji ? Bo mi zwiększył ich ilość. W sensie czy dni protekcji= czas dostawy paczki ? Sprzedawca deklarował 28 dni jako czas dostawy co nawet wytknąłem mu screenem i czas ten się skończył już jednak zostały mi dni protekcji ? Czy to bez znaczenia ?
dirk0401

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI