JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: JAK OTWORZYĆ SPÓR NA ALIEXPRESS

Postprzez fake4r » 19 lis 2015, o 15:26

W takiej sytuacji zawsze robiłem modify na pierwotne moje warunki i od razu eskalacja. Jak paczka poszła do Izraela to albo jest nie twoja albo po prostu błąd przy wysyłce co czasem się zdarza, wtedy sprzedawca musi potwierdzić dowodem nadania itp.
fake4r
VIP

Pochwały: 215
Telefon:: Redmi Note 8

Postprzez Marcin1977 » 19 lis 2015, o 17:24

A jeżeli kliknę - "cancel dispute" to będę miał możliwość otworzenia ponownie dispute i eskalowania go ? (zostały mi jeszcze 34 dni ochrony kupującego).
Marcin1977

Telefon:: nokia

Postprzez Flyagaric » 19 lis 2015, o 17:31

Już tego próbowałem i ta możliwość nie znika - będziesz ją mógł użyć ponownie.
Kod: Zaznacz cały
[cyt. @ra-vau]nie rób sobie kłopotów kupując leegouleluleleaoukitephony. 
Kup u nas w biedronce, coś w tych pieniądzach (...) a dostaniesz 2lata gwarancji
Flyagaric
VIP

Pochwały: 167
Telefon:: Haier
ROM: Bassrockers

Postprzez kombiak » 19 lis 2015, o 17:57

fake4r

dziękuję , poniżej link - przepraszam za kiepską jakość całości.

http://s3.postimg.org/8phr08tj7/22_Page_1.jpg
kombiak

Telefon:: Zte

Postprzez cykcyka » 19 lis 2015, o 19:38

Witam. Zakupiłem telefon w Aliexpress. Firma niby godna zaufania a dokładnie 5 lat działalności na aliexpress, ponad 99% pozytywnych opini etc.. Zamówienie zostało złożone 29 października br. nieco tydzień później dostałem informację o nadaniu przesyłki i otrzymałem tracking number. Jako iż jestem osobą cierpliwą czekałem na swoje mimo, że tracking number był nieaktywny i strona DHL nie była w stanie go znaleźć (kurier dhl 28$ wiec duzo) Telefonu po dziś dzień nie ma, informacji o trackingu też ani widu ani słychu. Chcąc ich ponaglić napisałem do nich zaniepokojony, że tracking numer mimo upływu czasu dalej nie jest znajdywany, dostałem nowy, jednak on również nie działa. Napisałem do nich wiadomość i wytłuszczyłem co i jak, że takie coś mi się nie podoba i czuję się oszukany, inne produkty, które zamówiłem w okresie równoległym do owego telefonu, już dawno doszly, więc będę żądał zwrotu kosztów przesyłki DHL. Póki co nie otrzymałem odpowiedzi, jednak zaczynam podejrzewać, iż skończy się na tym, że dostanę kolejny tracking number. Zostało 7 dni do zakończenia purchase protection time, chińczyk pewnie myśli, że grając na zwłokę, nie zorientuję się, że owy termin minie, on dostanie pieniądze i wyjdę na gołodupca.... Zaczynam już naprawdę poważnie myśleć o otwarciu sporu, jednak nigdy czegoś takiego nie robiłem, czytałem poprzednie strony, jednak boję się, że coś pójdzie nie tak. Czy mógłbym prosić o pomoc w poprowadzeniu owego sporu?
cykcyka

Telefon:: soon Elephone P8000

Postprzez marcoos1 » 19 lis 2015, o 20:09

Poczekaj jeszcze 3 dni i otwieraj spór (powód no tracking).

Inne odpowiedzi:
- jak czas ochrony się skończy a jest otwarty spór to ochrona trwa do zakończenia sporu
- jak się anuluje spór a ochrona jeszcze trwa to można jeszcze wielokrotnie otworzyć spór
- jak nie zgadzam się w sporze z propozycją sprzedawcy to klikam escalate (bez żadnego modify). Eskalacja oznacza, że podtrzymuję swoje wcześniejsze żądanie
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez deco » 19 lis 2015, o 20:51

Nie ma na co czekać. Miałem podobną sytuację. Otwieraj spór ( napisz, że numer przesyłki jest fałszywy ).
deco

Pochwały: 1
Telefon:: Samsung

Postprzez robi173 » 21 lis 2015, o 09:29

Witam, mam taki problem z tym sklepem : http://www.aliexpress.com/store/609719 , 11.11 zakupiłem u nich tablet, wybrałem seler's shipping method, za którą dopłaciłem 10$.Po kilku dniach okazało się, że nie mogą wysłać paczki, w ten sposób ponieważ nie obsługuje ona naszego kraju. Zaproponowali Swiss, na który się zgodziłem, gdy zostały 2 dni do końca czasu jaki mają na wysyłkę dostaję wiadomość, żeby przedłużyć im czas o 7dni! Anulowałem zamówienie ,jako powód podałem "zbyt długi okres oczekiwania na wysyłkę" ,Chinczyk odrzucił moją prośbę i napisał mi żebym wybrał inny powód, najlepiej, że sam zrezygnowałem. Odpisałem, że nie jest to prawdą i ponownie anulowałem, dopisałem, że jak będą zwlekać to napiszę do Aliexpress. Dzisiaj patrzę, a tu paczka wysłana i mail w którym piszą, że dla nich jest to ważna sprawa abym zmienił powód mojej rezygnacji. Co teraz zrobić ? Paczki na pewno nie wysłali, termin dostawy 39 dni , więc kase mam zblokowaną nawet na 2 m-ce, a tablet miał być na gwiazdkę dla dziecka- pomóżcie .
robi173

Pochwały: 3
Telefon:: Redmi pro, Mi 8se.
ROM: 6.0, 8.0.

Postprzez blue_voyager » 21 lis 2015, o 09:38

Masz dwa wyjścia. Zgodzisz się na ich propozycję wybierając inny powód rezygnacji, wtedy dostaniesz szybciej zwrot kasy. nie zgodzisz i się bedzie to trwało jeszcze kilka tygodni zanim dostniesz refund a i tak wyjdzie na ich bo powód refundu będzie błedny tarcking a nie zbyt długi okres oczekiwania. Krótko mówiąc, kopiesz się dla zasady albo odpuszczasz.
Sprzedam:
Szkła, folie, etui do chińskich telefonów - duży wybór.

FAQ DZIAŁU ZAKUPÓW
blue_voyager
VIP

Pochwały: 239
Ostrzeżenia: -1
Telefon:: Jiayu S3

Postprzez fake4r » 21 lis 2015, o 09:54

W zasadzie to już przedłużyłeś sobie refund, bo spór możesz otworzyć dopiero po 5 dniach, więc niestety na przyszłość w takiej sytuacji trzeba wybrać to co oni chcą aby szybciej odzyskać kasę. Wiem, że to nieuczciwa zagrywka z ich strony no ale nic nie da postawienie na swoim oprócz straty czasu. Też kiedyś nie chciałem dać za wygraną bo miałem identyczna sytuację, pisali aby wybrałem inny powód, a ja twardo stałem przy swoim. Straciłem tylko jakieś 2 tygodnie, a i tak finalnie dostałem refund. W takich sytuacjach lepiej wybierać to co chce sprzedawca i spokój. Taka nieuczciwa praktyka z ich strony...
fake4r
VIP

Postprzez marcoos1 » 21 lis 2015, o 10:18

Jak nie ma pośpiechu (np swieta) to zablokowanie kilku dolarow na 2 tygodnie nie jest takie straszne i dla zasady nie zgadzałem się na propozycje sprzedawcy.
marcoos1
VIP

Pochwały: 84
Telefon:: samsung

Postprzez fake4r » 21 lis 2015, o 10:21

Tak, tylko że w takim przypadku to i tak wyjdzie na to co chce sprzedawca. Bo jakoś lepiej im zaakceptować spór z no tracking information niż anulację zamówienie z winy sprzedawcy.
fake4r
VIP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI