Telefon jest do robienia okazjonalnych fotek, nie ma czasu na zabawę. Wyostrzam na tym co mnie interesuje - ustawiam tylko naświetlenie czasem ręcznie i lampę, to w zupełności wystarcza. Poza tym myślisz że manualnie jeden albo drugi telefon ustawisz znacząco lepiej od automatu ? Niby jak ? Optyki nie przeskoczysz, różnicy nie zniwelujesz idealnym dobraniem ISO czy innymi parametrami.
Na zdjęciach wyżej coś jednak widać, wystarczy zbliżyć twarz Kuchcińskiego w gazecie i porównać

No chyba widać jak na dłoni który aparat wypadł lepiej. Podobny efekt jest na innych zdjęciach jakie robiłem. W Nubii da się jeszcze wyłączyć odszumianie jednak wtedy szumy są zbyt duże, chyba że fotki robimy w super warunkach słonecznych. Zresztą na Mi4c też mogę wyłączyć odszumianie i fotki wychodzą analogicznie lepsze od Nubii, tak samo jak lepsze wychodzą domyślnie z odszumianiem. Na Cool1 z kolei brak opcji wyłączenia odszumiania, może spróbuję zainstalować Snapdragon Camerę i porównam, niemniej na stockowej apce oraz na Better Camera (ma lekkie odszumianie) - Cool na tym sofcie EUI 5.8 robi zawsze ciut słabsze fotki jeśli idzie o samą jakość i szczegółowość od Mi4c. Cool robi generalnie też jaśniejsze, ciut bardziej wyraziste/kontrastowe fotki (np białe elementy się mocniej odróżniają) i dopóki się nie przybliży mocniej zdjęć to wydaje się że te zdjęcia z Cool są lepsze, Mi4c robi bardziej stonowane pod względem kontrastu i cieplejsze fotki, wydają się mniej wyraziste (czasem to lepiej a czasem gorzej), przy średnim zbliżeniu już widać że jest lepsza jakość.
Ja tylko po 2 latach chciałem zmienić starego Mi4c 2/16 na jakiś lepszy z podobnym aparatem i to jednak nie takie proste jak się okazuje bez wydawania blisko 1000zł.
Szybkość i responsywność (średnio ważne):
Cool >> Nubia = Mi4c 3/32 (dopóki się nie przegrzeje po dłuższym użytkowaniu)
Ekran (bardzo ważne):
Nubia >>>>>> Mi4c >>> Cool C103 (całkowicie nieakceptowalne kolory, ale może ten C106 byłby bardziej porównywalny do Mi4c)
Aparat (bardzo ważne):
Mi4c >>= Cool >= Nubia
Bateria (średnio ważne):
Cool / Nubia >> Mi4c
Inne (mało istotne):
Wybudzanie podwójnym tapnięciem - jest w Nubii i Mi4c, brak w Cool. Fingerprint z przodu w Nubii na plus, radio FM - jest tylko w Cool, dźwięk z głośnika - Nubia = Mi4c >> Cool (cienki, bezbasowy dźwięk)
I bądź tu mądry