LeTV LeEco X500, X600, X800, Le2, Le1, LeMax Le Max 2
ROMy, aktualizacje, pomoc, opinie,
Odpowiedz

Re: Cool1 od LeEco oraz Coolpad

1 mar 2018, o 15:53

Nie, ja mam dwa Coole (c103) w domu i oba robią te same fotki, mi4c robi trochę lepsze jakościowo (mniejsze szumy, dokładniejsze), Cool robi tylko z automatu ciut jaśniejsze. Być może używałeś apki do zdjęć i softu z miui, co ograniczało aparat mi4c albo to na Leree są lepsze fotki niż na stockowym EUI i stąd te rozbieżności. Albo może szybciej będzie jak sam wgram to Leree na jednego Coola. Da się łatwo zrobić update z tego c103 EUI na Leree? Ten plik z romem Leree wrzucić na pamięć tel. lub na pendrive jak nie pójdzie i robi się zqykłą aktualizację czy trzeba kombinować z jakimś twrp?

1 mar 2018, o 16:14

Jesteś jedyną znaną mi osobą, która wyżej ocenia zdjęcia z Mi4c. Ja twego zdania nie podzielam. Było tu też kilka osób, w tym takie które porównywały je obok siebie, które również wyżej oceniają Coola.
To jest indywidualna sprawa, ale trzeba to wyraźnie zaznaczyć, żeby potencjalni zainteresowani mieli pełen obraz.

LeRee próbowałbym z pena i przez recovery.

1 mar 2018, o 16:30

Już przerobiłem dziesiątki zdjęć i nie mam wątpliwości że na tych softach Mi4c (rom mokee) > Cool (c103 EUI 5.8). Niewiele ale odczuwalnie jest lepiej. W dodatku na Mi4c robiłem standardowe fotki z kompresją 90% (zajmują średnio 1,5-2mb) a Cool robi pewnie z 95% bo zajmują średnio 2-3mb. Nubia m2 wywala ponad 4mb a wyglądają słabiej od Cool. Mogę wrzucić próbkę porównawczą z mi4c / cool / nubia m2

1 mar 2018, o 16:46

basswitek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

wrzuć, chętnie bym zobaczył takie zestawienie, nawet jest wątek z porównaniami zdjęć na forum, ale fajnie mieć foty w tych samych warunkach tego samego przedmiotu :)

1 mar 2018, o 16:57

I z automatu, nie na manualu. Tylko trza jeszcze wiedzieć który ROM użyty.

1 mar 2018, o 17:02

Cool
Obrazek

Mi4c
Obrazek

Nubia m2
Obrazek

Cool
Obrazek

Mi4c
Obrazek

Nubia m2
Obrazek

1 mar 2018, o 18:36

Przecież to bez sensu!
Co Wy porównujcie? Chcecie ustalić, w którym jest lepiej zaimplementowana ta sama matryca, czy który ma lepszy tryb automatyczny?

1 mar 2018, o 23:16

Ma, ma, ale nie takie sample, bo ich użyteczność jest żadna.
Tryb auto, to taki jakiego używał będziesz najwięcej i najczęściej. Nie znoszę testów na ustawieniach manualnych, bo prawie nigdy nie ma czasu, żeby się tak bawić.
Dałem plusa, bo ogólnie, to nie wiem, czy to coś udowodni.

2 mar 2018, o 00:53

_MarSs_ napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Telefon jest do robienia okazjonalnych fotek, nie ma czasu na zabawę. Wyostrzam na tym co mnie interesuje - ustawiam tylko naświetlenie czasem ręcznie i lampę, to w zupełności wystarcza. Poza tym myślisz że manualnie jeden albo drugi telefon ustawisz znacząco lepiej od automatu ? Niby jak ? Optyki nie przeskoczysz, różnicy nie zniwelujesz idealnym dobraniem ISO czy innymi parametrami.

Na zdjęciach wyżej coś jednak widać, wystarczy zbliżyć twarz Kuchcińskiego w gazecie i porównać :lol: No chyba widać jak na dłoni który aparat wypadł lepiej. Podobny efekt jest na innych zdjęciach jakie robiłem. W Nubii da się jeszcze wyłączyć odszumianie jednak wtedy szumy są zbyt duże, chyba że fotki robimy w super warunkach słonecznych. Zresztą na Mi4c też mogę wyłączyć odszumianie i fotki wychodzą analogicznie lepsze od Nubii, tak samo jak lepsze wychodzą domyślnie z odszumianiem. Na Cool1 z kolei brak opcji wyłączenia odszumiania, może spróbuję zainstalować Snapdragon Camerę i porównam, niemniej na stockowej apce oraz na Better Camera (ma lekkie odszumianie) - Cool na tym sofcie EUI 5.8 robi zawsze ciut słabsze fotki jeśli idzie o samą jakość i szczegółowość od Mi4c. Cool robi generalnie też jaśniejsze, ciut bardziej wyraziste/kontrastowe fotki (np białe elementy się mocniej odróżniają) i dopóki się nie przybliży mocniej zdjęć to wydaje się że te zdjęcia z Cool są lepsze, Mi4c robi bardziej stonowane pod względem kontrastu i cieplejsze fotki, wydają się mniej wyraziste (czasem to lepiej a czasem gorzej), przy średnim zbliżeniu już widać że jest lepsza jakość.
Ja tylko po 2 latach chciałem zmienić starego Mi4c 2/16 na jakiś lepszy z podobnym aparatem i to jednak nie takie proste jak się okazuje bez wydawania blisko 1000zł.

Szybkość i responsywność (średnio ważne):
Cool >> Nubia = Mi4c 3/32 (dopóki się nie przegrzeje po dłuższym użytkowaniu)

Ekran (bardzo ważne):
Nubia >>>>>> Mi4c >>> Cool C103 (całkowicie nieakceptowalne kolory, ale może ten C106 byłby bardziej porównywalny do Mi4c)

Aparat (bardzo ważne):
Mi4c >>= Cool >= Nubia

Bateria (średnio ważne):
Cool / Nubia >> Mi4c

Inne (mało istotne):
Wybudzanie podwójnym tapnięciem - jest w Nubii i Mi4c, brak w Cool. Fingerprint z przodu w Nubii na plus, radio FM - jest tylko w Cool, dźwięk z głośnika - Nubia = Mi4c >> Cool (cienki, bezbasowy dźwięk)

I bądź tu mądry :mrgreen:

2 mar 2018, o 08:40

Czy wam tez na romie LeRee przez noc ubywa 10% baterii?
NIedawno wyczyściłem cały telefon wipem z recovery i przez 2-3 dni było ok w nocy ze 3 % ubywało.
Teraz znów 10% mi znika w nocy. Czy ktoś ma pomysł jak temu zaradzić?

2 mar 2018, o 09:41

Ja sobie dałem spokój i tak co noc ładuje, spokojnie dzień wytrzymuje i sot 7h

2 mar 2018, o 12:48

stoneface napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

10%, to chyba nie, ale faktem jest, że jak zapełniasz fona appkami i dajesz im prawa, to zaczynają one wpływać na pochłanianie energii coraz bardziej i z czasem coraz trudniej jest utrzymać poziom z początku. Możez próbować się bawić Battery Monitorem i Wakelock Detectorem, nadać im prawa przez ADB i robić analizy, co pożera energię, ale to sporo zabawy i zajmie parę dni.
Moja żona - o dziwo - wciąż nie musi ładować codziennie (robi to i tak, nawyk), a to już sporo.
Odpowiedz