LeTV LeEco X500, X600, X800, Le2, Le1, LeMax Le Max 2
ROMy, aktualizacje, pomoc, opinie,
Odpowiedz

Re: Cool1 od LeEco oraz Coolpad

26 lut 2018, o 19:47

RussianYeti napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Od upadku niektóre ekrany padają jak muchy, a zamienniki są gorszej jakości.

26 lut 2018, o 19:58

Mnie osobiście nie podoba się ten ekran w C103, choć ja lubię bardzo ciepłe, naturalne kolory - pewnie dla kogoś lekko szarawe/żółtawe - choć to nie tylko odcień ale i słabsze nasycenie. Gdyby był jakiś ROM z livedisplay to nie byłoby problemu z ustawieniem barw RGB a tak można jedynie lekko zmienić kolory filtrami w programach typu "Twilight" itp, ale to nie jest zbyt dobre rozwiązanie (pogarsza kontrast). Na c103 ekran ma lekko chłodne kolory, co w połączeniu z niezbyt dużym nasyceniem wygląda trochę blado. Przez ten ekran nieszczególnie myślę aby ten telefon zostawić, choć jak na 5.5" jest całkiem poręczny i wygodny, no i działa rewelacyjnie w kwestii płynności / szybkości, fotki niemal tak dobre jak w Xiaomi Mi4c więc w tych pieniądzach naprawdę super telefon. Ale ten ekran jest dla mnie tak na granicy akceptacji i chyba zbyt mocno mnie by denerwował abym zostawił ten telefon. W tym tygodniu przychodzi mi Nubia M2 z amoledem i zobaczę jak tam będzie, jeśli ekran będzie dużo lepszy kolorystycznie i aparat podobny to z pewnością zostawię Nubię, jeśli nie będzie mi pasować to chyba poszukam Cool1 4/32 ale w wersji 106/116 - które mają podobno cieplejsze kolory ekranu, będę mógł porównać za pare tyg. jak mi przyjdzie c106 bo kupiłem też dla kogoś z rodziny Cool1 w wersji 3/32gb w LITB (a tam właśnie wersja 4/32 to c103, 3/32 - c106). Jak nie będzie nadal pasował to oleję te nowe telefony i wrócę do Xiaomi mi4c - kupiłem prewencyjnie wcześniej drugie Mi4c w wersji 3/32gb :mrgreen:

26 lut 2018, o 20:00

xany napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Od upadku niektóre ekrany padają jak muchy, a zamienniki są gorszej jakości.

To akurat raczej na pewno nie zależy od wersji tego Coola (103 / 106 / 116) :) Chodziło o inną kolorystykę ekranu, C103 ma jaśniejszy ekran ale o zimniejszym odcieniu barw.

26 lut 2018, o 22:34

Poniżej porównanie wyświetlaczy od lewej C106, C103 i R116.
Na C106 naklejone jest czarne szkło, więc wygląda na ciemny, dodatkowo C103 jest na prawdę bardzo jasny, więc stąd takie różnice. Zdjęcia są zrobione przy maksymalnej jasności.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

26 lut 2018, o 23:43

Dzięki, idealnie gdybyś wyrównał jasności wszystkich trzech ale i tak różnice w temperaturze barw ewidentnie widać. 106 i 116 mają te same ekrany?

27 lut 2018, o 09:10

Gdzie teraz można kupić 4/32gb C106 lub R116 ?

27 lut 2018, o 09:24

basswitek napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Przecież celem było wykazanie różnic jasności i kolorów ekranów, wiec "wyrównywanie" zniweczyłoby całkowicie sens porównania!
Obrazek
Wyświetlacze mogą być 4 producentów, w moim przypadku C106 i R116 mają te same ekrany, ale nie gwarantuję, że to reguła.
Poza tym na LeRee ekran jest nieco ciemniejszy i chłodniejszy niż na oryginalnym chińskim sofcie (nie tak bardzo jak C103, ale zauważalnie).

Przy okazji widać różnice w wydajności na LeRee, a sofcie z LITB (20% więcej w AnTuTu).

27 lut 2018, o 09:39

Wyświetlacze - tv czy monitory, jeśli chce się porównać kolory i np kontrast to kalibruje się i porównuje się przy tej samej jasności (zwykle 120cd/m2). To tak nawiasem, tak czy inaczej pokazałeś wystarczająco dla mnie, że temperatura barw zupełnie inna.
C103 na tym oryginalnym EUI jest bardzo szybki i wszystko niby działa dobrze, jest sens zmieniać na Leree ? Zdjęcia mają identyczną jakość ? Bateria lepiej trzyma na Leree ?

Co ciekawe - miałem w domu drugiego Cool C103 4/32 (srebrny i złoty) i na srebrnym podświetlenie klawiszy funkcyjnych było ciut słabsze i z taką poświatą, to wada egzemplarza czy reguła ? Soft EUI ten sam na obu itd, tylko co ciekawe złoty ma bug z drenażem baterii przez Wifi (wyłączone a ciągnie), srebrny bez zarzutu od początku.

27 lut 2018, o 11:42

Cześć. Potrzebuję pomocy. Niestety mój nowiutki LeEco Cool 1 R116 zaliczył bolesny upadek. Poszedł mi wyświetlacz. W związku z powyższym pomóżcie: gdzie takowy mogę dokupić lub zlecić wymianę (najlepiej w Polsce). Pytałam w mobidoktora - niestety serwisują tylko Cool1 c106. Znalazłam na Allegro parę ofert sprzedaży, ale właściwie oferują tam wyświetlacze do C 106 właśnie. Nie wiem czy ma to znaczenie, czy ten sam wyświetlacz do C 106 można zastosować do R116. Póki co dotyk jeszcze działa, ale nie wiem jak długo. Pomóżcie.

27 lut 2018, o 13:42

No, to weź przeczytaj wątek choć parę stron wstecz ...

27 lut 2018, o 14:33

Czytałam, dużo tego może mi umknęło. Ale dzięki za odpowiedź.

27 lut 2018, o 19:03

Kupcie siebie taki case a ekrany nie będą tak pękać od upadków. Dość miękki i zakrywa fajnie rogi

http://s.aliexpress.com/EVzuIjUj?fromSns

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz