Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE
10 mar 2017, o 14:44
wiem wiem chyba z nia właśnie rozmawiałem ja sie ładnie zawsze przedstawiam zeby mnie od anonimów nie wyzywali

ma nasi urzędnicy jakoś nie przedstawiają sie ale skoro lączona mnie poprzez jakis sekretariat w Przemyslu to chyba z nia

na pisma przyjdzie czas może jeszcze teraz jest czas na zatroskane o stan naszej administracji karno skarbowej telefony podatnika

stasic zadzwoń na ten numer co ci podałem i poproś by pani kierwnik sprawdziła jak u nich z ta łącznością bo ci sygnalizują zakłócenia
10 mar 2017, o 14:59
Bo oni tymi telefonami podatników tak się bardzo przejmą... Pewnie równie bardzo jak pisemną skargą...
Chciałbym choć trochę wierzyć, że to coś da.
10 mar 2017, o 15:05
No wiesz, gdyby były to w miarę masowe skargi, to nie dadzą rady tego zignorować. Bo to jest ewidencjonowane i potem widoczne w statystykach. Tak że nawet jeśli początkowo zignorują, będą rozumieli, że w dłuższej perspektywie może to mieć negatywne przełożenie na ich wynagrodzenia. To raczej tak całkiem nie zignorują, jeżeli będzie tego dużo.
10 mar 2017, o 15:13
Zadzwoniłem pod wskazany nr telefonu, nie prosiłem o kierowniczkę ale przedstawiłem problem odbierania maili i wynikającą z tego niepewność rozpatrzenia sprawy ;) Pani mnie przełączyła, jakiś pan odebrał, nie przedstawił się ale zapewnił mnie że czytają maile, lecz jest ich bardzo dużo.Nie są w stanie ich sprawdzać na bieżąco a do tego są odprawy pilne i mniej pilne ;) Zapewnia mnie że moje maile zostaną przeczytane, dokumenty przesłane sprawdzone i dostanę odpowiedź. Pozostaje mi grzecznie czekać. Tym bardziej że już jest godzina 14 i nie są w stanie nic sprawdzić i nic zrobić :/
Na nikogo nie krzyczałem, jestem na to za mało jajeczny ;) Chcę tylko sprawę doprowadzić do końca, w jedną lub drugą stronę.
Co do skarg to zgadzam się, powinniśmy ich zasypać, za przewlekłość postępowania.
10 mar 2017, o 15:36
(Dz. Urz. UE L 269 str. 1 z 10.10.2013) brak jest możliwości zwolnienia towaru do procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu.
Jednocześnie informuję, że zgodnie z brzmieniem art.18 pkt 1 Ustawy z dnia 13 kwietnia 2016 r. o systemach oceny zgodności i nadzoru rynku (Dz. U. z 2016 r., poz. 542 z późn. zm.) prywatny importer może wypełnić obowiązki producenta i dostarczyć do Oddziału Celnego w Przemyślu brakujące dokumenty tj.
●[b[b]] dołączonej kopii deklaracji zgodności lub uproszczonej deklaracji zgodności zawierającej adres internetowy, pod którym można uzyskać pełny tekst deklaracji zgodności (wymogi z art. 11, art. 13 pkt 4 i 9 i art. 18 pkt 1 Ustawy oraz art. 158 ust. 3 pkt 1 Prawa telekomunikacyjnego);[/b][/b]
● instrukcji obsługi i informacji dotyczących bezpieczeństwa użytkowania sporządzonych w języku polskim (wymogi art. 13 pkt 9 i Ustawy oraz z art. 158 ust. 3 pkt 2 i ust. 4 Prawa telekomunikacyjnego)
● nazwy producenta oraz pocztowego adresu kontaktowego producenta w języku polskim (wymogi art. 13 pkt 8 Ustawy oraz z art. 158 ust. 1 pkt 2 Prawa telekomunikacyjnego).
Po dostarczeniu w/w dokumentów wyrób może być oddawany do użytku dla własnych potrzeb w krajach Unii Europejskiej lub państwach członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA).
Jednocześnie informuję, iż Strona może zadysponować towarem poprzez zmianę procedury celnej i zgłoszeniem towaru do innej dopuszczalnej procedury celnej. W związku z powyższym, jeżeli w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma Strona nie podejmie działań zmierzających do uregulowania statusu prawnego towaru, organ celny podejmie z urzędu działania w tym zakresie.
mł. ekspert SC asp. Krzysztof Fedasz
(podpis na oryginale)
Co tzn wg nich uproszczonej deklaracji zgodności ? tzn że mam im podać stronę internetową z której kurka wodna mają sobie to ściągnąć??? czy jak ,... , może mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć?
10 mar 2017, o 15:47
Sciagnij zakladam ze masz telefon Xaomi z abc data polska instrukcje do wszystkich mi telefonów to ona ma 26 mega właśnie
nie piszą żeby przetłumaczyć ce wiec ja wysłałem im angielskie ce ze strony tu kilka stron w tym wątku dobre ludziska podawali tam jest tez i instrukcja bezpieczeństwa do pobrania dla konkretnego telefonu niestety chca wyraźnie po polsku a jej nie znalazłem w necie przetluamczylem google i znajoma mi ogranela to p oangielsku lepiej.
Masz fuksa ja mam dwa telefony w drodze Redmi 4a i tu spoko jest znaczek ce i uzupelniamy
oraz redmi note 3 pro kenzo i tu nie proponują mi uzupełniania wiec licze ze dotrzymaja slowa i odesla po 7 dnaich , jak tego nie zrobia bede miał problem z ali i wtedy sie naprawde wkurzę hehe
10 mar 2017, o 15:55
Mnie to zdanie ciekawi:
Jednocześnie informuję, iż Strona może zadysponować towarem poprzez zmianę procedury celnej i zgłoszeniem towaru do innej dopuszczalnej procedury celnej.
Jakiej innej procedury celnej?
10 mar 2017, o 15:57
Możesz to na przykład przekierować na skład celny. Zapomnij - nic z tych innych procedur nie będzie.
Ostatnio edytowano 10 mar 2017, o 15:58 przez
kosmogator, łącznie edytowano 1 raz
10 mar 2017, o 15:58
no ze sprawisz ze znaczek ce znajdzie sie na telefonie i opakowaniu tka w bawelne to owijaja
ale ... dla szarego czlowieka to jak sam dobrze wiesz niemozliwe
10 mar 2017, o 16:38
ale u mnie na telefonie i na opakowaniu jest CE , co mam im linki do stronek powysyłać? z adresem firmy , przecież to jest oczywista oczywistość.
10 mar 2017, o 17:37
mailem przeciez ci pisze.
Pdf itp
Ja tak gadałem z tym gościem z UKE ( mowilem mu ze mi ciemnotę wciska skoro w abc data jest on w obrocie na terenie polski to co on jeszcze chce hehe a on na to ze oni każdy podejrzewają ze moze wybuchnąć

( tu tlumacze na nasze jego slowa) ) żeby se sam pobrał ta instrukcje z abc data to był sceptyczny co do tego choć ja mam do czynienia z zamówieniami publicznymi tam w końcu (podobne zagadnienia) były orzeczenia sadów ze w takich przypadkach jak coś jest ogólnodostępne w necie to żeby urząd nie tracił czasu sobie i petentowi tylko sam se ściągnął.
Ale tu jak piszą żebyś im z abc data skopiował i przesłał mailem to zrob to
10 mar 2017, o 22:59
Czyli brak CE oznacza, że jak Urząd sprawdzi taką paczke i nie będzie CE to odsyła ją? Jest na to jakiś 100% sposób aby to ominąć? i czy to tyczy wszystkich sklepów