Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Dowiesz się tu jak robić zakupy na aliexpress, jak płacić na aliexpress, czy zapłacisz cło i Vat, co robić jak telefon zostanie zatrzymany przez celników, jak odesłać telefon do chin, jak prowadzić spór na aliexpress, zwrot płatności z aliexpress, reklamacje, gdzie śledzić przesyłki i nie przegapisz też promocji na aliexpress i innych chińskich sklepach.
Regulamin działu
Zakładając nowy watek upewnij się, czy taki sam temat nie został już poruszony na forum (w tym celu użyj opcji 'szukaj')
Nowo tworzone wątki: w złych działach/na poruszane wcześniej tematy/z pytaniami na które już wielokrotnie udzielono odpowiedz będą ZAMYKANE / USUWANE

Re: Certyfikat CE - zatrzymanie przesyłki przez UC

Postprzez jarek1977 » 10 mar 2017, o 14:44

wiem wiem chyba z nia właśnie rozmawiałem ja sie ładnie zawsze przedstawiam zeby mnie od anonimów nie wyzywali ;-) ma nasi urzędnicy jakoś nie przedstawiają sie ale skoro lączona mnie poprzez jakis sekretariat w Przemyslu to chyba z nia ;-)

na pisma przyjdzie czas może jeszcze teraz jest czas na zatroskane o stan naszej administracji karno skarbowej telefony podatnika ;-)

stasic zadzwoń na ten numer co ci podałem i poproś by pani kierwnik sprawdziła jak u nich z ta łącznością bo ci sygnalizują zakłócenia :-)
jarek1977

Telefon:: Coolpad

Postprzez clorox » 10 mar 2017, o 14:59

Bo oni tymi telefonami podatników tak się bardzo przejmą... Pewnie równie bardzo jak pisemną skargą...
Chciałbym choć trochę wierzyć, że to coś da.
"Trzeba mieć dużo cierpliwości, by się jej nauczyć." - Stanisław Jerzy Lec
clorox
VIP

Pochwały: 96
Telefon:: Cool 1
ROM: leree

Postprzez kosmogator » 10 mar 2017, o 15:05

No wiesz, gdyby były to w miarę masowe skargi, to nie dadzą rady tego zignorować. Bo to jest ewidencjonowane i potem widoczne w statystykach. Tak że nawet jeśli początkowo zignorują, będą rozumieli, że w dłuższej perspektywie może to mieć negatywne przełożenie na ich wynagrodzenia. To raczej tak całkiem nie zignorują, jeżeli będzie tego dużo.
Wieczność bywa naprawdę długa. Szczególnie pod koniec.
What goes around, comes around.
kosmogator

Pochwały: 24
Telefon:: Samsung

Postprzez stasic » 10 mar 2017, o 15:13

jarek1977 napisał(a):Kod został ukryty, aby go zobaczyć zarejestruj się lub zaloguj!

Zadzwoniłem pod wskazany nr telefonu, nie prosiłem o kierowniczkę ale przedstawiłem problem odbierania maili i wynikającą z tego niepewność rozpatrzenia sprawy ;) Pani mnie przełączyła, jakiś pan odebrał, nie przedstawił się ale zapewnił mnie że czytają maile, lecz jest ich bardzo dużo.Nie są w stanie ich sprawdzać na bieżąco a do tego są odprawy pilne i mniej pilne ;) Zapewnia mnie że moje maile zostaną przeczytane, dokumenty przesłane sprawdzone i dostanę odpowiedź. Pozostaje mi grzecznie czekać. Tym bardziej że już jest godzina 14 i nie są w stanie nic sprawdzić i nic zrobić :/

Na nikogo nie krzyczałem, jestem na to za mało jajeczny ;) Chcę tylko sprawę doprowadzić do końca, w jedną lub drugą stronę.

Co do skarg to zgadzam się, powinniśmy ich zasypać, za przewlekłość postępowania.
stasic

Postprzez grigo » 10 mar 2017, o 15:36

(Dz. Urz. UE L 269 str. 1 z 10.10.2013) brak jest możliwości zwolnienia towaru do procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu.
Jednocześnie informuję, że zgodnie z brzmieniem art.18 pkt 1 Ustawy z dnia 13 kwietnia 2016 r. o systemach oceny zgodności i nadzoru rynku (Dz. U. z 2016 r., poz. 542 z późn. zm.) prywatny importer może wypełnić obowiązki producenta i dostarczyć do Oddziału Celnego w Przemyślu brakujące dokumenty tj.
●[b[b]] dołączonej kopii deklaracji zgodności lub uproszczonej deklaracji zgodności zawierającej adres internetowy, pod którym można uzyskać pełny tekst deklaracji zgodności (wymogi z art. 11, art. 13 pkt 4 i 9 i art. 18 pkt 1 Ustawy oraz art. 158 ust. 3 pkt 1 Prawa telekomunikacyjnego);[/b][/b]
● instrukcji obsługi i informacji dotyczących bezpieczeństwa użytkowania sporządzonych w języku polskim (wymogi art. 13 pkt 9 i Ustawy oraz z art. 158 ust. 3 pkt 2 i ust. 4 Prawa telekomunikacyjnego)
● nazwy producenta oraz pocztowego adresu kontaktowego producenta w języku polskim (wymogi art. 13 pkt 8 Ustawy oraz z art. 158 ust. 1 pkt 2 Prawa telekomunikacyjnego).
Po dostarczeniu w/w dokumentów wyrób może być oddawany do użytku dla własnych potrzeb w krajach Unii Europejskiej lub państwach członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA).
Jednocześnie informuję, iż Strona może zadysponować towarem poprzez zmianę procedury celnej i zgłoszeniem towaru do innej dopuszczalnej procedury celnej. W związku z powyższym, jeżeli w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma Strona nie podejmie działań zmierzających do uregulowania statusu prawnego towaru, organ celny podejmie z urzędu działania w tym zakresie.

mł. ekspert SC asp. Krzysztof Fedasz
(podpis na oryginale)

Co tzn wg nich uproszczonej deklaracji zgodności ? tzn że mam im podać stronę internetową z której kurka wodna mają sobie to ściągnąć??? czy jak ,... , może mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć?
grigo

Telefon:: 790305524

Postprzez jarek1977 » 10 mar 2017, o 15:47

Sciagnij zakladam ze masz telefon Xaomi z abc data polska instrukcje do wszystkich mi telefonów to ona ma 26 mega właśnie
nie piszą żeby przetłumaczyć ce wiec ja wysłałem im angielskie ce ze strony tu kilka stron w tym wątku dobre ludziska podawali tam jest tez i instrukcja bezpieczeństwa do pobrania dla konkretnego telefonu niestety chca wyraźnie po polsku a jej nie znalazłem w necie przetluamczylem google i znajoma mi ogranela to p oangielsku lepiej.

Masz fuksa ja mam dwa telefony w drodze Redmi 4a i tu spoko jest znaczek ce i uzupelniamy
oraz redmi note 3 pro kenzo i tu nie proponują mi uzupełniania wiec licze ze dotrzymaja slowa i odesla po 7 dnaich , jak tego nie zrobia bede miał problem z ali i wtedy sie naprawde wkurzę hehe
jarek1977

Postprzez stasic » 10 mar 2017, o 15:55

Mnie to zdanie ciekawi:
Jednocześnie informuję, iż Strona może zadysponować towarem poprzez zmianę procedury celnej i zgłoszeniem towaru do innej dopuszczalnej procedury celnej.

Jakiej innej procedury celnej?
stasic

Postprzez kosmogator » 10 mar 2017, o 15:57

Możesz to na przykład przekierować na skład celny. Zapomnij - nic z tych innych procedur nie będzie.
Ostatnio edytowano 10 mar 2017, o 15:58 przez kosmogator, łącznie edytowano 1 raz
Wieczność bywa naprawdę długa. Szczególnie pod koniec.
What goes around, comes around.
kosmogator

Pochwały: 24

Postprzez jarek1977 » 10 mar 2017, o 15:58

no ze sprawisz ze znaczek ce znajdzie sie na telefonie i opakowaniu tka w bawelne to owijaja
ale ... dla szarego czlowieka to jak sam dobrze wiesz niemozliwe
jarek1977

Postprzez grigo » 10 mar 2017, o 16:38

ale u mnie na telefonie i na opakowaniu jest CE , co mam im linki do stronek powysyłać? z adresem firmy , przecież to jest oczywista oczywistość.
grigo

Telefon:: 790305524

Postprzez jarek1977 » 10 mar 2017, o 17:37

mailem przeciez ci pisze.
Pdf itp
Ja tak gadałem z tym gościem z UKE ( mowilem mu ze mi ciemnotę wciska skoro w abc data jest on w obrocie na terenie polski to co on jeszcze chce hehe a on na to ze oni każdy podejrzewają ze moze wybuchnąć ;-) ( tu tlumacze na nasze jego slowa) ) żeby se sam pobrał ta instrukcje z abc data to był sceptyczny co do tego choć ja mam do czynienia z zamówieniami publicznymi tam w końcu (podobne zagadnienia) były orzeczenia sadów ze w takich przypadkach jak coś jest ogólnodostępne w necie to żeby urząd nie tracił czasu sobie i petentowi tylko sam se ściągnął.
Ale tu jak piszą żebyś im z abc data skopiował i przesłał mailem to zrob to :-D
jarek1977

Postprzez dawideo » 10 mar 2017, o 22:59

Czyli brak CE oznacza, że jak Urząd sprawdzi taką paczke i nie będzie CE to odsyła ją? Jest na to jakiś 100% sposób aby to ominąć? i czy to tyczy wszystkich sklepów
dawideo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zakupy w Chinach PRZEWODNIKI